Connect with us

Horvátország

KÖZÖS ELLENSÉG: Szembeötlően enyhe büntetést kapott egy szerb alvilági figura Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

3005211 132132132132 ls 1
A cikk meghallgatása

A napokban példátlan gyorsasággal ítéltek el egy szerbiai bűnözőt Horvátországban, amely nem éppen a bírósági eljárások gyors lefolytatásáról híres, erről már többször is írtunk a BALK-on. Filip Korać április 26-án adta fel magát, mert okirat-hamisítás miatt körözést adtak ki ellene, és máris “felfüggesztettel a zsebén” sétált ki a zágrábi bíróságról.

Egy szokványos bűncselekmény

Horvátországi sajtójelentések szerint Korać a zágrábi bíróság előtt elismerte, hogy hamisított horvát útlevelet használt, mert halálos fenyegetést kapott, és féltette az életét. A szerb alvilág ismert alakja ezért egy évet kapott, öt évre felfüggesztve.

Az ítélet kihirdetésével megszűnt a Szerbiában a régió egyik legveszélyesebb bűnözőjének tarott Korać előzetes letartóztatása, így azonnal elhagyhatta a börtönt. Mellékbüntetésként hetvenötezer kuna, vagyis mintegy tízezer euró megfizetésére kötelezték.

– Figyelembe véve a bűncselekmény elkövetésének körülményeit, továbbra is úgy gondolom, hogy az ítélet túl szigorú volt

– mondta Korać védőügyvédje, aki már a tárgyalás előtt is igyekezett elbagatellizálni az ügyet.

– Ez egy apró bűncselekmény, amelyből heti rendszerességgel több is van. Ebben nincs semmi drámai

– jelentette ki a védőügyvéd, aki szerint a médiahajsza nem a bűncselekmény súlya, hanem az elkövető személye miatt alakult ki.

Szerb sajtójelentések szerint a szerbiai alvilág több ismert alakja, például Luka Bojović és Darko Šarić is horvát útlevéllel utazgatott, akárcsak a Pink Panther rablóbanda több tagja.

A hamis útleveleket Nusret Seferović, a horvát “roma király” által vezetett bűnözői csoport szerezte be főleg a škaljari és a zimonyi klán tagjai, valamint egyes szerb szurkolói csoportok “prominens képviselői”, azaz verőlegényei számára.

Korać a Slobodan Koralija nevére szóló hamis útlevelet használta egészen 2017 óta, mert miután “hamis, de mégis eredeti” adatokkal kitöltött eredeti útlevelekről van szó, mint Korać esetében is, így nagyon nehéz lebukni velük.

A horvát rendőrség korábban a hamisításokkal kapcsolatban mintegy 30 személyt tartóztatott le, köztük a károlyvárosi (Karlovac) rendőrség szóvivőjét is, aki Horvátországból elmenekült, de horvát állampolgársággal rendelkező emberek adatait szerezte meg, így aztán a hamis útlevelek “szinte eredetiek” voltak.

A zimonyi klán oszlopos tagja

A fentiekből már sejteni lehet, hogy mindennek a hátterében a kábítószer terjesztésével kapcsolatos balkáni bandaháború húzódik meg, amelyet a montenegrói škaljari és kavači klán vív egymással az egész Balkánon és annak határai túl is.

Koraćot a balkáni alvilági körökben a zimonyi klánt vezető és a fent már említett Luka Bojović, alias Pekar (Pék) “jobb kezeként” tartják, aki jelenleg Spanyolországban raboskodik.

A Horvátországban most elítélt alvilági alakot különféle bűncselekmények, köztük gyilkosságok megszervezésével hozzák általában összefüggésbe, és a tavaly letartóztatott Velja Nevolja (Veljko Belivuk, Bajkeverő Velja) és Marko Miljković, alias Mesar (Hentes) legnagyobb ellenlábasának tartják, az utóbbi két személyt a kavači klán szerbiai vezetőjeként brutális gyilkosságok elkövetésével vádolják.

Koraćot eddig még soha nem ítélték el, bár a szerb rendőrség és a szerb titkosszolgálat, a BIA is az egyik legveszélyesebb bűnözőnek tartja.

Belgrádi médiaértesülések szerint a kavači klán szerette volna, illetve szeretné eltenni láb alól Koraćot, aki bandájával a škaljari klánoz csatlakozott, és 2017-ben megpróbálta átvenni a kábítószerkereskedelem irányítását Szerbiában, erre spliti huligánokat szervezett meg, hogy a belgrádi Partizan stadionjában összetűzzenek Velja Nevolja szurkolói csoportjával.

Mindenek tudatában a szerb sajtó rácsodálkozott arra, hogy Filip Korać csak egy év felfüggesztettet kapott Horvátországban, ami azzal magyarázható, hogy egyes feltételezések szerint Velja Nevoljának erős támogatói voltak/vannak szerb rendőri és politikai körökben. Vagyis az ellenség közös, Korać is azok ellen küzd, akik a horvát államnak nincsenek ínyére, így talán nem kell nagyon megbüntetni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava