Connect with us

Bosznia

ELMARADT: Orbán Viktor születésnapját akarta megünnepli egy boszniai szerb szélsőjobboldali ifjúsági szervezet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

majus 31
play icon A cikk meghallgatása

Provokatív ünnepséget tervezett a boszniai Szerb Köztársaságban egy ottani szerb szélsőjobboldani csoport, amely a prijedori népírtásra való megemlékezéssel azonos időben akart megemlékezni Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Željko Mitrovićnak, a belgrádi Pink TV tulajdonsának születésnapjáról. A rendőrség nem tiltotta be a rendezvényt, viszont így sem került rá sor. Boszniában azt suttogják, hogy illetékes helyről valószínűleg rájuk szóltak a szervezőkre, akik maguk sem jelentek meg a rendezvényen. A boszniai szerbek harminc évvel ezelőtt etnikai tisztogatást hajtottak végre Prijedorban és környékén, ezt követte a keratermi, omarskai és trnopoljei koncentrációs táborok megnyitása.

A fehérszalagos allúzió

A szélsőjobboldali boszniai szerb Egyesült Szerbség (Ujedinjena Srpska) párthoz köthető Princip Ifjúsági Szervezet (Omladinska Organizacija Princip) május 31-re tömegrendezvényt jelentett be Prijedorban, amelynek célja Orbán Viktor és Željko Mitrović születésnapjának megünneplése volt, ami egybe esett volna Aleksandar Vučić szerb államfő beiktatásával, ami szintén okot adott nekik az ünneplésre.

A prijedori rendőrség és a boszniai szerb belügyminisztérium illetékesei annak ellenére nem tagadták meg a Princip csoport rendezvényének engedélyezését, hogy ezen a napon általában a boszniai háború bosnyák-horvát áldozataira emlékeznek az úgynevezett “fehér szalag” (bijela traka) rendezvényekkel immár tíz éve.

A “Bijela traka” elneezásű rendezvény az 1992. május második felében kezdődött prijedori népírtás 3176 áldozatának, köztük 102 gyermeknek állít emléket.

A boszniai háború kezdeti időszakában a Jugoszláv Néphadsereg erői a prijedori városvezetés segítségével több, mint harmincezer horvát és bosnyák nemzetiségű személyt internáltak a trnopoljei, omarskai és keratermi gyűjtőtáborokba.

A kitelepítéseket megelőzően a prijedori városi tanács rendeletet hozott arról, hogy a bosnyák és a horvát lakosság köteles az ingatlanjain fehér zászlót szimbolizáló vászondarabot elhelyezni, és felkarján fehér szalagot viselni.

A háború lezárását követően a Hágai Nemzetközi Bíróság összesen 600 év időtartalmú büntetést szabott ki a népírtás elkövetésében résztvevőkre.

Princip utódai megfutamodhattak

A mai napon egyébként is gyülekezési dömping elé nézett a más napokon híradásokba bekerülni alig tudó kisváros.

Reggel 8 ás 9 óra között politikai felhangokat nélkülözve a dohányfüst-mentesség világnapját tartották meg, majd a 10 és 11 óra között került (volna) sor a Princip ifjúsági szervezet felvonulására, végül 12 és 13 óra között tartották a Bijela traka megemlékezést.

prijedor

A Princip csoport távolmaradása miatt a tér kongott az ürességtől (Forrás: Klix.ba)

A prijedori rendőrség nagy megkönnyebbülésére mindhárom esemény rendbontás nélkül lezajlott. Sőt, a magukat Gavrilo Princip utódainak tekintő boszniai szerb hazafiak rendezvénye kapcsán az sem biztos, hogy egyáltalán lezajlott-e, tekintettel arra, hogy egyetlen személy sem jelent meg a főtéren, ahol a magyar miniszterelnököt, a szerb államfőt és a második legnagyobb szerbiai kereskedelmi tévétársaság tulajdonosát ünnepelték volna meg.

A meg nem tartott születésnapi és államfő beiktatási Woodstockot követően, rendzavarás nélkül lezajlott a Bijela traka megemlékezés mintegy 2000 ember részvételével. A boszniai politikai elit egyik nemzetiséghez tartozó tagja sem jelent meg, pedig az őszi választások miatt már kampányüzemmódba kapcsoltak a pártok.

A boszniai belpolitikai boszorkánykonyhában jártas oknyomozó újságírók az elmúlt órákban alaposan kielemezték az eseményeket, és egyöntetűen amellett foglaltak állást, hogy a “Princip-leszármazottak” rendezvénye provokatív célokat szolgált a bosnyák és horvát nemzetiség ellen, a Princip csoport területfoglalása miatt ugyanis a rendőrség nem engedélyezte a korábbi években a már hagyománnyá vált menetet a rendezvény helyszínére.

A legtöbb politikai elemző a boszniai szerb pártok közti esetleges kommunikációs zavarra, vagy vetélkedésre vezeti vissza a történteket. Ezt támasztják alá azok a vélemények is, amelyek szerint a Nenad Stevandić vezette Egyesült Szerbség szélsőséges pártja nem volt rest figyelmen kívül hagyni a “születésnaposok kiválasztásánál”, hogy a vele koalícióban álló Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) szoros kapcsolatokat ápol a magyar kormánnyal.

Itt jegyezzük meg, hogy Dodik főnök az újraválasztott Aleksandar Vučić beiktatási ünnepségén virított, amelyen az első sorban kapott helyet, a fanyalgásaiból azonban azt lehetett kiolvasni, hogy nem tűnt túlságosan boldognak, bár ennek okát nem tudjuk.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava