Connect with us

Oroszország

PUTYIN IS GRATULÁLT: Sok szerencsét kívánt Vučićnak, aki viszont panaszkodott neki

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Aleksandar Vučić szerb elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és/vagy fordítva, Vlagyimir Putyin beszélt Aleksandar Vučićtyal. A belgrádi elnöki hivatal közlése szerint Putyin a beszélgetés alkalmával gratulált szerb kollégájának az elnökválasztáson aratott meggyőző győzelemhez és a Szerb Haladó Párt igen jelentős parlamenti választási sikeréhez.

Vučić panaszkodott

Vlagyimir Putyin sok sikert és sok szerencsét kívánt Vučićnak a felelős államfői poszt betöltéséhez, ahogy előrelépést kívánt Szerbia számára a következő öt évben (amíg Vučić irányítja az országot), abban a meggyőződésben, hogy Szerbia és Oroszország megőrzi valóban baráti kapcsolatait.

Vučić elnök megköszönte a gratulációkat, és azt válaszolta, hogy a Szerbia ugyan továbbra is az európai úttal kapcsolatos politikáját folytatja, mindeközben azonban megőrzi “őszinte és hagyományos baráti kapcsolatait” az Orosz Föderációval.

A két elnök elemezte a gazdasági helyzetet, és a kétoldalú kapcsolatokat az energia és a kereskedelem területén, amelyben 2021-ben és 2022 első két hónapjában növekedést könyvelhettek el, ami jól jelzi a sikeres együttműködés mértékét.

Vučić tájékoztatta Putyint azokról a nehézségekről, amelyekkel Szerbia a kőolaj importja során szembesül, de meggyőződését fejezti ki, hogy a Gazprom Nyeft és a szerb vezetése az uniós partnerek közreműködésével megtalálja a kiutat ebből a helyzetből.

Itt jegyzendő meg, hogy a horvát kőolajvezetéket működtető JANAF a múlt héten közölte, hogy miután a szerbiai kőolajvállalat, a NIS az orosz Gazprom Nyeft többségi tulajdonában van, ezért az érvényben lévő szankciók következtében május 15-től a horvátok beszüntetik a kőolaj szállítását Szerbia irányába, amivel Szerbiát igencsak sarokba szorítják. Vučić azt reméli, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök segítségével sikerül megoldania ezt helyzetet.

Orosz viharfelhők

A szerbeknek azonban orosz oldalról is meggyűlhet a bajuk, Putyin ugyanis tavaly Szocsiban azt ígérte, hogy fél évig nem emeli a gáz árát, mintegy kampányajándékként Vučić számára, hogy az könnyebben nyerje meg a választásokat. Miután ez megtörtént, és miután az orosz elnök erről nem feledkezett meg, a gáz árát újra kell tárgyalni.

A belgrádi közlemény szerint Vučić és Putyin elnök megállapította, hogy május 31-én lejár a hosszú távú gázszerződés, amelyet az oroszok Szerbiával kötöttek, és ezért “mihamarabb meg kell kezdeni a tárgyalásokat a szerbiai beszerzés áráról, mennyiségéről és egyéb feltételeiről”, mivelhogy Oroszország Szerbia számára fontos energiaforrás.

Putyin végül tájékoztatta a szerb elnököt az ukrajnai eseményekről és arról, hogy azokat mi indokolta, hogy Oroszországot mi vezérelte – mint ahogy Putyin mondta – az ukrajnai műveletek során, Vučić ugyanakkor utalt a már jól ismert szerbiai álláspontokra és a szerbiai nemzetbiztonsági tanács határozataira, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai konfliktus mielőbb véget ér.

Mit mond a Kreml?

A beszélgetés alkalmából a Kreml is megszólalt, és bejelentette, hogy a két elnök a Vučićnak szóló gratuláció mellett megállapodott a személyes kapcsolatok folytatásában is.

A Kreml közleménye szerint Putyin gratulált a szerb vezetőnek az április 3-i választásokon aratott meggyőző győzelméhez, valamint Szerb Haladó Pártja sikeréhez az előrehozott parlamenti választásokon

Orosz források hozzáteszik, hogy Vučić kérésére Putyin tájékoztatta a szerb elnököt az orosz és az ukrán képviselők közötti tárgyalások menetéről.

Ez a néhány mondat arra utal, hogy Vučić kapott ugyan kapott némi magyarázatot az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, de a személyes kapcsolatok folytatására történt utalás azt jelzi, hogy Vučićnak teljes fizikai valójában kell találkoznia az orosz elnökkel, bármennyire kényelmetlen is lehet az a jelenlegi helyzetben.

Nem kizárt, hogy Moszkva ezzel kívánja lemérni Vučić és Szerbia elköteleződését Oroszország irányában, amitől nagyban függhet a gáz ára.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava