Connect with us

Oroszország

PUTYIN IS GRATULÁLT: Sok szerencsét kívánt Vučićnak, aki viszont panaszkodott neki

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

putyin telefonal
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és/vagy fordítva, Vlagyimir Putyin beszélt Aleksandar Vučićtyal. A belgrádi elnöki hivatal közlése szerint Putyin a beszélgetés alkalmával gratulált szerb kollégájának az elnökválasztáson aratott meggyőző győzelemhez és a Szerb Haladó Párt igen jelentős parlamenti választási sikeréhez.

Vučić panaszkodott

Vlagyimir Putyin sok sikert és sok szerencsét kívánt Vučićnak a felelős államfői poszt betöltéséhez, ahogy előrelépést kívánt Szerbia számára a következő öt évben (amíg Vučić irányítja az országot), abban a meggyőződésben, hogy Szerbia és Oroszország megőrzi valóban baráti kapcsolatait.

Vučić elnök megköszönte a gratulációkat, és azt válaszolta, hogy a Szerbia ugyan továbbra is az európai úttal kapcsolatos politikáját folytatja, mindeközben azonban megőrzi “őszinte és hagyományos baráti kapcsolatait” az Orosz Föderációval.

A két elnök elemezte a gazdasági helyzetet, és a kétoldalú kapcsolatokat az energia és a kereskedelem területén, amelyben 2021-ben és 2022 első két hónapjában növekedést könyvelhettek el, ami jól jelzi a sikeres együttműködés mértékét.

Vučić tájékoztatta Putyint azokról a nehézségekről, amelyekkel Szerbia a kőolaj importja során szembesül, de meggyőződését fejezti ki, hogy a Gazprom Nyeft és a szerb vezetése az uniós partnerek közreműködésével megtalálja a kiutat ebből a helyzetből.

Itt jegyzendő meg, hogy a horvát kőolajvezetéket működtető JANAF a múlt héten közölte, hogy miután a szerbiai kőolajvállalat, a NIS az orosz Gazprom Nyeft többségi tulajdonában van, ezért az érvényben lévő szankciók következtében május 15-től a horvátok beszüntetik a kőolaj szállítását Szerbia irányába, amivel Szerbiát igencsak sarokba szorítják. Vučić azt reméli, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök segítségével sikerül megoldania ezt helyzetet.

Orosz viharfelhők

A szerbeknek azonban orosz oldalról is meggyűlhet a bajuk, Putyin ugyanis tavaly Szocsiban azt ígérte, hogy fél évig nem emeli a gáz árát, mintegy kampányajándékként Vučić számára, hogy az könnyebben nyerje meg a választásokat. Miután ez megtörtént, és miután az orosz elnök erről nem feledkezett meg, a gáz árát újra kell tárgyalni.

A belgrádi közlemény szerint Vučić és Putyin elnök megállapította, hogy május 31-én lejár a hosszú távú gázszerződés, amelyet az oroszok Szerbiával kötöttek, és ezért “mihamarabb meg kell kezdeni a tárgyalásokat a szerbiai beszerzés áráról, mennyiségéről és egyéb feltételeiről”, mivelhogy Oroszország Szerbia számára fontos energiaforrás.

Putyin végül tájékoztatta a szerb elnököt az ukrajnai eseményekről és arról, hogy azokat mi indokolta, hogy Oroszországot mi vezérelte – mint ahogy Putyin mondta – az ukrajnai műveletek során, Vučić ugyanakkor utalt a már jól ismert szerbiai álláspontokra és a szerbiai nemzetbiztonsági tanács határozataira, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai konfliktus mielőbb véget ér.

Mit mond a Kreml?

A beszélgetés alkalmából a Kreml is megszólalt, és bejelentette, hogy a két elnök a Vučićnak szóló gratuláció mellett megállapodott a személyes kapcsolatok folytatásában is.

A Kreml közleménye szerint Putyin gratulált a szerb vezetőnek az április 3-i választásokon aratott meggyőző győzelméhez, valamint Szerb Haladó Pártja sikeréhez az előrehozott parlamenti választásokon

Orosz források hozzáteszik, hogy Vučić kérésére Putyin tájékoztatta a szerb elnököt az orosz és az ukrán képviselők közötti tárgyalások menetéről.

Ez a néhány mondat arra utal, hogy Vučić kapott ugyan kapott némi magyarázatot az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, de a személyes kapcsolatok folytatására történt utalás azt jelzi, hogy Vučićnak teljes fizikai valójában kell találkoznia az orosz elnökkel, bármennyire kényelmetlen is lehet az a jelenlegi helyzetben.

Nem kizárt, hogy Moszkva ezzel kívánja lemérni Vučić és Szerbia elköteleződését Oroszország irányában, amitől nagyban függhet a gáz ára.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vučić a KFOR-t kéri az északi területekre, a Quinta szerint nagyon veszélyes a helyzet

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

QUINTA KFOR
A szerb elnök tegnap az orosz nagykövettel, ma a Quinta-országok nagyköveteivel találkozott (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök találkozott a Quinta-országok – az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország – nagyköveteivel, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével. A találkozót követően a szerb elnök alig írt valamit az Instagramon, az amerikai nagykövet a többiek nevében is nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy nagyon veszélyes a helyzet Koszovóban.

Vučić a KFOR-t kéri

Vučić az Instagramon azt írta, hogy a Szerbia számára egyik legnehezebb pillanatban “volt egy fontos beszélgetése a Quinta képviselőivel”.

Ehhez még hozzátette, hogy megismételte Szerbia álláspontját a legutóbbi koszovói (és metóhiai) eseményekkel kapcsolatban, és kérte, hogy “Kurti rendőrsége” helyett a KFOR gondoskodjon minden biztonsági kérdésről Észak-Koszovóban.

Vučić kérdés formájában felvetette azt is, hogy a koszovói rendőrség miért utasította el, hogy az EULEX részt vegyen abban a műveletben, amelyet Koszovó északi részén hajtottak végre a koszovói albán rendőrök.

KFOR QUINTA

A szerb elnök “farkasszemet nézett” a fotósnak háttal lévő amerikai nagykövettel (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerb nemzeti amnézia

Christopher Hill amerikai nagykövet a szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a Quinta nagykövetei szerint nagyon veszélyes a helyzet Koszovó északi részén, és további erőfeszítésekre lesz szükség a kiváltó okok megtalálásához.

Hill tragikus eseménynek nevezte, ami történt, és hozzátette, hogy mindenkinek el kell ítélnie a koszovói rendőrség egyik tagjának meggyilkolását. Megjegyezte, hogy természetesen mindig sajnálják az emberéleteket, viszont nem szabad elfeledni, hogy folytatni kell a politikai folyamatot.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy a következő napokban, hetekben erősíteni kell a diplomáciai tevékenységet. Egyúttal elmondta azt is, hogy a jelenlegi európai válságot, valamint a különleges biztonsági és politikai helyzetet illetően fontos beszélni arról, hogy Szerbia hol szeretne lenni.

Hill úgy fogalmazott, hogy Szerbiának magának kell döntenie az útjáról, de annak a véleményének adott hangot, hogy a jólét nem keletről jön, mert az az útvonal folyamatosan javítás alatt áll, és a kérdés az, hogy Oroszország mikor tudja visszaszerezni azt a szerepet, amellyel hozzájárul a civilizációhoz.

A nagykövet úgy vélte, hogy sok ember megérti, hogy Szerbiának nincs más választása, minthogy a Nyugat részévé váljon, merthogy katonai értelemben a semlegesség drága, a független országoknak maguknak kell finanszírozniuk a védelmüket, mert számukra nem létezik a kollektív segítség elve.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy mindazzal, amit elmondott nem arra szeretne utalni, és nem osztja azokat a véleményeket, hogy Szerbiának el kell felejtenie a múlt keserű tapasztalatait, és nemzeti amnéziát kell tartania.

Hill hozzátette, hogy Oroszország megbízhatatlan beszállító, és nem sok eladható fegyverrel rendelkezik, pedig az ukrajnai háború előtt sokan azt hitték, hogy az orosz a második legerősebb hadsereg a világon.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy meggyengítheti és megoszthatja a NATO-t, és hogy a NATO eltűnhet, mint a Szovjetunió, amihez hozzátette, hogy amikor Svédország is csatlakozik, akkor éppen az ellenkezője következik be, és újra kell fogalmazni a NATO-szövetség határairól szóló földrajzi adatokat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava