Connect with us

Magyarország

HÁZHOZ VITTÉK: Ki volt a postás, talán a VMSZ?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

level
play icon A cikk meghallgatása

Vasárnap újra lehet majd überelni azt az unalomig emlegetett történelmi csúcsot, amelyre a szerb és a magyar kapcsolatokat helyezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államelnök. A vajdasági kettős állampolgárok ugyanis egy időben két “szomszédos” választáson szavazhatnak. Az érdekképviseletek pedig igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a választási jogaikat érvényesítő polgárok teleportálás nélkül is megússzák az április 3-át.

Viszi a posta

Az ügyeskedések közepette nagyon jól jött, hogy a magyarországi országgyűlési választásokon és a népszavazáson is levélben szavazhattak azok a vajdasági kettős állampolgárok, akik kérték a felvételüket a magyar választói névjegyzékbe.

Az elmúlt tíz napban legtöbben már kézbe kapták, majd vissza is küldték a szavazólapokat.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok ugyanis a kérelmezéskor nyilatkoztak arról, hogy hova kérik a “választási csomagot”: saját postacímre, Magyarország szerbiai vagy más országokban működő külképviseletére, de ha úgy kívánták, akkor személyesen is átvehették Magyarországon, a kijelölt települések polgármesteri hivatalaiban működő választási irodákban.

A legtöbben a postai kézbesítést választották, és a postával szerették volna visszaküldeni a szavazólapokat és az azonosítólapot tartalmazó válaszborítékokat.

Bizonytalan kézbesítés

A sajtóban és a közösségi oldalakon a múlt héten olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a szavazólapokat tartalmazó csomagot Vajdaság több településen nem a postás kézbesítette.

A híresztelések szerint a szavazólapokat a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái vitték házhoz, ez pedig egyes értékelések szerint megkérdőjelezi a szavazás szabályosságát.

Pásztor István, a VMSZ elnöke az újvidéki Magyar Szó napilapnak nyilatkozva közölte:

– Nem tudom, hogy honnan veszik ezt, akik azt állítják, hogy a VMSZ aktivistái hordozgatják a borítékokat. Ez félreértés.

A “történelmi csúcson lévő magyar-szerb kapcsolatok” kulcsembere kiemelte, hogy a VMSZ szerepvállalása ugyanaz, mint a korábbi magyarországi választások alkalmával is volt: az aktivisták abban segítenek az embereknek, hogy kitöltsék a szavazatot érvényesítő ívet, és ha igény van rá, akkor eljuttatják a levélszavazatot Magyarország főkonzulátusára.

Pásztor tudomása szerint “ugyanúgy, mint számos más esetben, a posta ennek a munkának egy részét szerződés alapján kiszervezte, és bizonyára most is ez történt”.

Hozzátette, hogy “ezt a folyamatot nem kellene ekképpen bemocskolni, és nem kellene elbizonytalanítani az embereket”.

– A VMSZ abban érdekelt, hogy mindenki, aki jelezte, hogy élni szeretne szavazati jogával, az megtehesse ezt

– húzta alá álláspontját Pásztor, a VMSZ elnöke.

– Nem történik semmi, ami eddig számtalan alkalommal ne történt volna meg. Nem történik semmi, ami a választás tisztaságát egy picivel is megkérdőjelezné. Az, hogy ezekkel az állításokkal, ezzel a jelenséggel találkozik az ember, nem új dolog. Éppen ezért tartottam sajtótájékoztatót még azt megelőzően, hogy a levelek ideértek volna. Tudtam, hogy ez lesz. Minden alkalommal ez van. Vannak olyanok, akiknek folyamatosan az az érdekük, hogy valami ne sikerüljön, vagy valamibe belekössenek, valamit bemocskoljanak, hogy ne legyen jó. Csak az a jó nekik, ha nem jó

– fogalmazott a vajdasági magyar napilapnak adott nyilatkozatában Pásztor.

Biztos pontok

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező vajdasági választópolgárok a “választási csomagot” Magyarország külképviseleteire is kérhették, és ugyanitt le is adhatják a voksukat.

A belgrádi nagykövetségen a levélcsomagot március 19-e és április 2-a között munkanapokon 8 és 16:30 között kaphatják kézhez a szavazók – tehát még péntekig – és ugyanekkor/ugyanott át is adhatják a válaszborítékokat.

Ugyanebben az időszakban a levélszavazatok átadását, illetve a válaszborítékok fogadását a szabadkai főkonzulátuson mindennap (hétvégén is) 6 és 22 óra között szervezték meg. Április 3-án viszont mindkét külképviseleten 6 és 19 óra között fogadják a választókat, akik ezekre a külképviseletekre kérték a szavazási levélcsomagjukat – tudtuk meg a szabadkai külképviseleten.

Az illetékesek hozzátették: a magyarországi bejelentett lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok a szavazatot tartalmazó válaszborítékot postán is visszaküldhetik. A küldeményeknek legkésőbb április 1-jén meg kell érkeznie a külképviseletekre. A borítékok címezhetők a Nemzeti Választási Irodának is: ebben az esetben legkésőbb április 3-án 19 óráig be kell érkeznie a válaszborítéknak.

Így vasárnap csak annak a kevés vajdasági kettős állampolgárnak kell megbirkóznia az országhatárral, akik valami oknál fogva a szavazatot tartalmazó kovertát az országgyűlési választókerületek székhelyein működő polgármesteri hivatalokban szeretnék átadni.

Itt ugyanis kizárólag április 3-án 6 órától 19 óráig fogadják a válaszborítékokat.

A kölcsönösség elve

Magyarország szerbiai külképviseletein szavazhatnak azok a magyar állampolgárok is, akik rendelkeznek Magyarországon bejelentett lakcímmel, a választás napján azonban Szerbiában tartózkodnak. A külképviseleti névjegyzékbe való beiktatást azonban március 25-ig kérelmezniük kellett az érintetteknek.

Hasonló rendelkezések vonatkoznak azokra a szerbiai lakcímmel rendelkező állampolgárokra is, akik április 3-án Magyarországon tartózkodnak: az előrehozott szerbiai parlamenti választásokon és az elnökválasztáson akkor szavazhatnak, ha jelezték az igényüket Szerbia magyarországi külképviseletén.

A jogi keret tehát adott: a vajdasági kettős állampolgároknak nem kell átlépniük a határt, hogy április 3-án mindkét választáson részt vegyenek

A legtöbben levélszavazat formájában már kinyilvánították akaratukat a magyar országgyűlési választásokon és a népszavazáson, vasárnap pedig Szerbiában járulnak az urnákhoz, hogy a parlament összetételéről, illetve az államelnök kilétéről döntsenek. Sőt, aznap Szerbia egyes településein még önkormányzati választásokat is tartanak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava