Connect with us

Magyarország

ENERGIAELLÁTÁS: Szijjártó szerint Magyarország Szerbia érdekeit is képviseli Brüsszelben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic szijajrto
play icon A cikk meghallgatása

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szerbiai Házasfalva (szerbül Adaševci) mellett a teljesen magyar tulajdonú UBM csoport új szerbiai takarmánykeverő üzemének alapkőletétele alkalmával kijelentette, hogy “amikor Magyarország Brüsszelben az energiaellátás terén saját érdekeit képviseli, akkor Szerbia érdekeit is képviseli”. Szijjártó Péter nem egyedül vett részt az alapkőletétlen, hanem Aleksandar Vučić szerb elnök társaságában, aki szerint Magyarország ma Szerbia ötödik legfontosabb gazdasági partnere.

Regionális realitások

Szijjártó szerint mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy az energiaellátás terén is vannak regionális realitások, amelyek az infrastruktúrából és a fellelhető földgáz-forrásokból fakadnak.

– Térségünkben jelenleg az Oroszországból érkező földgáz és kőolaj meghatározó. (…) Éppen ezért nem fogadhatunk el olyan intézkedéseket, amelyek aránytalanul nagy terhet rónának Magyarországra, a magyar emberekre, Szerbiára, a szerb emberekre

– fejtette ki a tárcavezető, aki kitért arra is, hogy a mai világban a biztonság kérdése felértékelődik, “így az élelmiszerellátás és az energiaellátás biztonsága is rendkívüli jelentőséggel bír”.

A külgazdasági és külügyminiszter beszédben megismételte: Magyarország nem engedi meg, hogy a saját polgárai fizessék meg a szomszédban zajló háború árát.

– Ezért intézkedéseket hoztunk Magyarország élelmiszerellátási és energiaellátási biztonságának szavatolására is. Kiviteli korlátozást léptettünk életbe a gabona területén, és a kormány kiemelt támogatást biztosít a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatoknak

– mondta, az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy a magyar emberek nem akartak és nem akarnak háborút, hanem békét akarnak, és ezt a szerbek is meg tudják érteni.

Szijjártó szerint, “ha vannak nemzetek ebben a térségben, akik kellőképpen tudják értékelni a béke jelentőségét, akkor azok a szerbek és a magyarok”:

– Szerbek és magyarok büszkén állíthatjuk, hogy példát tudunk mutatni a világnak abban, hogyan kell ellenségeskedésből békét teremteni, és hogyan kell nemzeti közösségeket konfliktusforrás helyett erőforrásként kezelni.

Ötödik helyezés

Szijjártó az alapkőletételt Aleksandar Vučić szerb elnök társaságában “követte el”, aki azt hangsúlyozta, hogy Magyarország Szerbia ötödik legfontosabb partnere. A szerbiai sajtóbeszámolók szerint a magyar tulajdonú üzem éves szinte több, mint egymillió tonna állati takarmányt állít majd elő, ha egyszer felépül.

Vučić elnök szintén beszédet mondott, amelyben fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Szerbiának gondoskodnia kell polgárairól, “az általános politikai hisztéria korszakában”.

– Az elmúlt 10 évben két és félszeresére növeltük a kereskedelmet Szerbia és Magyarország között. Most Magyarország az 5. partnerünk, korábban viszont csak a 11. vagy a 12. volt. Hogy nyitott legyek, ezért a legnagyobb elismerés Orbán magyar miniszterelnököt illeti, aki sok energiát és erőfeszítést fektetett a baráti kapcsolatok építésébe

– mutatott rá Vučić, aki a nagy nyilvánosság előtt kérte, hogy adják át üdvözletét Orbán Viktor úrnak, de köszönetet mondott a jelenlévő Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is azért, amit tett a két ország közötti viszonyok kialakításáért.

– Jó, hogy ezekben a nehéz időkben tudjuk, hogy lesz takarmánygyárunk, és lesz elegendő élelem az embereknek és az állatoknak egyaránt, mert ez összefügg

– mondta a szerb államfő, aki kitért arra is, hogy Szerbiában mindenből van elegendő mennyiség, ami különösen a sóra, cukorra, lisztre, étolajra búzára, kukoricára vonatkozik, és ezen a téren sokkal jobb a helyzet Szerbiában, mint az unió számos országában.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava