Connect with us

A Háború

UKRAJNAI MENEKÜLTEK: A vajdaságiak is segítik a magyarországi menekültközpontokat

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

esztek
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Vajdaságban számos településen szerveznek gyűjtést az ukrajnai menekültek megsegítésére: az adományokat elsősorban a magyarországi befogadóközpontoknak tervezik átadni. Az akciókat jószándékú emberek kezdeményezték, akik a háború borzalmaira emberséggel szeretnének válaszolni. Közben a jó példa a politikumot is lépésre sarkalta, és szerdán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár bejelentette: összehangolják a határon túli területeken zajló gyűjtéseket és segélyakciókat.

Szerbiában elsőként az Ukrán Tanács kérte fel a polgárokat arra, hogy lehetőségeikhez mérten fogadják be az Ukrajnából érkező menekülteket. A közleményükben kiemelték, hogy az ország több pontján is jelentkezhetnek azok, akik élelmiszerrel vagy ruházattal tudnának hozzájárulni a menekülők ellátásához.

Újvidéken a Kobzar Ukrán Kulturális Központ fogadja a felajánlásokat. Felkeresésünkre az egyesület elnöke, Miroslav Kalenjuk elmondta, hogy a kezdeményezés felülmúlta az elvárásaikat: már az első napon több mint 30 felajánlás érkezett hozzájuk.

Az emberek együttérzéssel fordulnak hozzánk. Családokat és egyéneket is el tudunk szállásolni, az újvidékiek ugyanis házakban és lakásokban is biztosítanának helyet a háborús övezetből érkezőknek. Ugyanakkor ruházat és élelmiszer is gyűlt már össze az újvidéki központban. Leginkább téli kabátra, pokrócokra és tartós élelmiszerre van szükség

– részletezte kérdésünkre az egyesület elnöke.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szívesen fogadják a magyar emberek felajánlásait is. A jótékonysági akcióval ugyanis a magyarországi humanitárius szolgálat munkáját is tervezik támogatni. Miroslav Kalenjuk hozzátette: Vajdaságban Kúlán, Verbászon, Szávaszentdemeteren és Ingyián is fogadják a felajánlásokat az Ukrán Nemzeti Tanács szervezésében.

Óbecsei és zentai emberek utaznak Szamosszegre

Pár nappal az ukrán kisebbségi képviselet felhívását követően egy óbecsei és zentai összefogásra figyelt fel a vajdasági magyar sajtó: ahol két magyar ember szervezett gyűjtést a kárpátaljai rászorulóknak.

A zentai Borbély Krisztián és az óbecsei László György bejelentették, hogy hétfő délelőtt Szamosszegre utaznak azokkal az adományokkal, amelyeket a vajdaságiak ajánlanak fel az Ukrajnából menekülőknek.

Felhívásukban hangsúlyozták, hogy kizárólag tárgyi dolgokat tudnak elfogadni, az anyagi támogatás egyelőre nem lehetséges. Leginkább tartós élelmiszerre és tisztálkodási szerekre van szükség – hirdették meg a közösségi oldalakon.

A kezdeményezés gyorsan kiterjedt, így jelenleg az óbecsei és zentai gyűjtőközpontok mellett immár Szabadkán, Topolyán, Csantavéren és Péterrévén is át lehet adni az adományokat.

Délvidéki magyarként jól tudjuk, hogy mit élhetnek át most a menekülő emberek, hiszen mi, illetve a szüleink generációja is megtapasztalta már ezeket a borzalmakat a délszláv háború idején

– mondta a péterrévei központban önkénteskedő Szabó Attila.

Az összegyűjtött adományokkal a kezdeményezést indító két vajdasági magyar úriember indul meg Magyarország felé: hétfő délelőtt két személyautóval vagy egy kisbusszal terveznek nekivágni a hosszú útnak.

Az ukrán határon már nem megyünk át, mert a befogadóközpont a határ mentén van. Több mint ezer kilométert teszünk meg oda és vissza. Szívesen elfogadunk üzemanyag kupont, kártyát, de készpénzt nem fogadunk el

– mondta az újvidéki Magyar Szó napilapnak György László.

A járműveknek Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa biztosít zökkenőmentes átlépést a szerb-magyar határon. Szamosszegen a polgármester fogadja őket, aki vállalta, hogy a Vajdaságból érkező adományokat továbbítja a magyarországi befogadóközpontoknak.

Segélyeket visznek Tiszabecsre

Az adományok mellett emberi hozzájárulás is érkezik Vajdaságból Magyarországra. A bácskossuthfalvi Baptista Missziós Központ (BMC) ugyanis úgy döntött, hogy a falubeli és a környező rászorulók megsegítése mellett munkájával támogatást nyújt azoknak a magyarországi szeretetszolgálatoknak, amelyek fogadják az Ukrajnából érkező menekülteket.

A BMC folyamatosan tartja a kapcsolatot a határ mentén helytálló Magyarországi Baptista Egyház Szeretetszolgálatával, illetve a kárpátaljai ismerőseikkel

– mondta a vajdasági magyar napilapnak Nyúl Zoltán, a központ aktivistája.

Az első küldöttségünk már úton van. Menet közben Magyarországon több ponton is megállnak azért, hogy begyűjtsék a lakossági akciók adományait. Aktivistáink Tiszabecsre mennek, ahol a helyi általános iskolában és művelődési otthonban segítenek a rászorulókon. Az egyeztetések szerint az emberek szállítását végzik majd, de lesznek olyanok is, akik az oda érkező adományok raktárkészletét kezelik. Szükség esetén az étkeztetés és a menekültek elszállásolása körül is segítenek
Civil gyűjtőpontok

Közben növekedett a gyűjtőpontok száma, aki segítene szeretne az ukrajnai menekülteknek, az hívja a következő számok valamelyikét:

Schultz (Óbecse) : 0628281989
Krisztián (Zenta) : 0656216794
Izabella (Zenta) : 0648756903
Attila (Péterréve) : 0638990497
Lehel (Szabadka) : 0631553409
Zsófi (Topolya) : 0645927461

– mondta Nyúl Zoltán. A központ aktivistája kiemelte, hogy a szolgálathoz elsősorban emberbaráti hozzáállásra van szükség, de bírni kell a stresszes helyzeteket és együttérzéssel kell felvérteznie magát annak, aki személyesen szeretné segíteni a menekülteket.

A BMC szívesen fogadja mindazokat, aki éreznek magukban erőt ahhoz, hogy missziót teljesítsenek – hívta fel a jelentkezés lehetőségére a figyelmet az aktivista.

A BMC az önkéntes szolgálat mellett gyűjtést is szervez: elsősorban a szociális célokra megnyitott számlájukra várják a segítőkész vajdaságiak pénzadományát, ezt ugyanis sokkal zökkenőmentesebben tudják továbbítani a magyarországi szeretetszolgálatoknak, mint a tárgyi felajánlásokat.

Alulról szerveződő nemzeti összefogás

A vajdaságiak mellett a többi kisebbségben élő magyar közösség is fontosnak tartja az ukrajnai menekültek megsegítését: számos akciót szerveztek Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban is.

Az önszerveződésre a politikum is reagált. Az egész magyar nemzet összefogott az ukrajnai bajbajutottakért – tette közzé a közösségi oldalán a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János tájékoztatása szerint telefonon egyeztetett a külhoni magyar közösségek vezetőivel: Brenzovics Lászlóval, Kelemen Hunorral, Pásztor Istvánnal, Forró Krisztiánnal, Horváth Ferenccel és Jankovics Róberttel, de sikerült elérnie a Magyar Diaszpóra Tanács regionális elnökeit is.

Döntés született a határon túli területeken zajló gyűjtések és segélyakciók összehangolásáról.

Potápi közlése szerint a felajánlásokból, gyűjtésekből befolyt összegeket a Magyar Kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramba küldik, a nem pénzbeli adományokat pedig a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül juttatják el a bajbajutottaknak.

Az államtitkár kiemelte: a cél az, hogy a segítség minél gyorsabban és hatékonyabban jusson el azokhoz, akiknek szükségük van rá.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
Kézzel festett farmerek
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

i.trackmytarget
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
Kézzel festett farmerek
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós ére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, “legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint “a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

Kézzel festett farmerek
Az olvasás folytatása

A Háború

PUTYIN ROSSZ SZELLEME: Dugin most a Balkánt fenyegeti a szláv újjászületés jegyében

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

dugin ujjaszuletes
ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

A nyugati elemzőknek több orosz könyvet kellene olvasniuk. Ha például elolvasták és komolyan vették volna a Vlagyimir Putyin államfő fő ideológusának tartott Alekszandr Dugin 1997-ben írt könyvét, alighanem más politikát folytattak volna az utóbbi 25 évben, és nem lepődtek volna meg az Ukrajna elleni invázión sem. A alapjai: Oroszország geopolitikai jövője című kötet ugyanis pontosan elárulja a Kreml céljait: a „dekadens Nyugat” visszaszorítását és az orosz világ kiterjesztését. Figyelem: a múlt héten „Putyin Raszputyinja” bejelentette, Moszkvának hamarosan a Balkánra is ki kell terjesztenie a szláv újjászületést.

Őrült beszéd, de van benne rendszer

Hősies tett volt Szerbia részéről, hogy nem volt hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz. Ez nagyon sokba fog kerülni Belgrádnak, ugyanúgy meg fogják büntetni az országot, mint 35 évvel ezelőtt tették. De hiszek abban, hogy Szerbia és Oroszország geopolitikai programja a szláv újjászültés lesz. Látni fogják, amint megfogalmazzuk a Balkánnal kapcsolatos programunkat. De előbb be kell fejeznünk azt, amit (Ukrajnában) elkezdtünk

– mondta egy moszkvai sajtókonferencián Alekszandr Dugin orosz filozófus politológus.

Dugint több szempontból is komolyan kell venni. Főleg azért, mert évtizedek óta hangoztatott nézetei egyre inkább visszaköszönnek a Kreml politikájában. A nacionalista, sokak által antiszemitának tartott filozófus szerint a világ két részre szakadt: a liberális, dekadens és hanyatló Nyugatra és a keresztény értékekért harcoló Oroszországra, illetve az Oroszországhoz csatolandó szláv térségégre.

A közelmúltban Dugin már arról beszélt, hogy attól függ a “lélek sorsa”, hogy jó kezekbe kerül-e Ukrajna: ha a Sátán ellenőrzi a térséget és nem a „Tiszta Szűzanya”, akkor még tovább erősödnek azok, akik el akarják pusztítani az orosz nemzetet, államiságot és kultúrát.

Ukrajna nem nekünk, oroszoknak kell, hanem Krisztusnak. Ezért vagyunk ott, és ezért nem megyünk el onnan

– írta egy közösségi oldalon megjelent posztban. Gyakorlatilag ugyanerről beszél Putyin is, aki ostromlott várként állítja be az Ukrajnában éppen klasszikus rabló- és területfoglaló háborút folytató Oroszországot, és azt hangsúlyozza, hogy a Nyugat azért akarja meggyengíteni és legyőzni hazáját, mert a liberális USA és (alárendelt) szövetségesei világuralomra törnek.

Azért is érdemes Dugint komolyan venni, mert évek óta tartó érdeklődés fűzi őt a Balkánhoz. Számtalanszor járt a térségben, és minden látogatása során azt hangsúlyozta, örök és mély barátság köti össze a szerbeket, a montenegróiakat, a macedónokat és az ugyancsak ortodox vallású oroszokat.

Még arra is hajlandó volt, hogy ostorozza a Kreml politikáját – persze, nem Putyinét, hanem elődjéét, Borisz Jelcinét, aki Dugin szerint többször is elárulta Szerbiát. Dugin szerint Szerbia egyelőre tartja magát, mert akármennyire is Nyugat-párti egy szerb politikus, Koszovó függetlenségét egyetlen szerb sem hajlandó elismerni.

Ha Szerbia elismeri Koszovó, akkor az ország megszűnik létezni, ezzel a lépéssel Belgrád lelki és erkölcsi öngyilkosságot követne el

– mondta Dugin, akit még hozzátette:

A Szerbia elleni NATO-támadás felébresztette a szerbeket, a szerbek pedig felébresztették Oroszországot, végül pedig Kína ébredt fel.

Délszláv turnék

Dugin mindig ott van, ahol éppen a legnagyobb az orosz érdekeket érintő veszély: mielőtt 2017-ben Montenegró hivatalosan is a NATO tagjává vált a szakállas és ezért valamelyest a XX. század elején élt és meggyilkolt Raszputyinra is hasonlító filozófus a 600 ezer lakosú volt jugoszláv tagköztársaság körül tüsténkedett.

2018-ban, amikor Macedónia megkezdte Görögországhoz fűződő kapcsolatainak a normalizálását – ennek a folyamatnak lett a vége az, hogy Athén véget vetett a macedón euróatlanti törekvések bojkottjának, a volt jugoszláv tagköztásaság pedig átnevezte magát Észak-Macedóniává – Putyin embere több alkalommal is ellátogatott Szkopjéba, ahol nagy sikerű előadásai során azt bizonygatta, hogy a nyugati liberalizmus megbukott és eljött az ideije annak, hogy Macedónia is rátérje a szláv testvériség elmélyítéséhez vezető útra.

A liberális eszme a valóságban totalitárius. El akarja pusztítani a hagyományokat. Egyre több ország akad, amely elveti ezt az eszmét, és lépéseket tesz nyelve, kultúrája és vallása megvédésére. Örülök annak, hogy ennek a folyamatnak Oroszország vált a jelképévé

– fogalmazta meg filozófiájának lényegét Macedóniában Dugin, majd a példamutató országok között Görögországot és Magyarországot is megemlítette.

Bár a nézőtéren sokan „Oroszország, Oroszország” kiáltozásban törtek ki, Dugin Macedóniában is kudarcot vallott: megteremtődött a görög-macedón alku, és a volt jugoszláv tagköztársaságot azóta már felvettél a NATO-ba. Dugin most Szerbia mellett Boszniában, pontosabban a boszniai szerb entitásban, a Szerb Köztársaságban aktív, és egyike azoknak, akik a Boszniából való kiválásra próbálják rávenni a helyi szerbeket.

Visszatérő befolyás

Dugin annak ellenére befolyásos és veszélyes, hogy nincs igazi rangja: kapcsolatban áll ugyan a konzervatív orosz oligarchákkal, közülük is leginkább Konsztantyin Malofejevvel, de hivatalos tanácsadói posztot sohasem kapott.

Befolyásának első fénypontja az ezredforduló környékére esett – akkor Putyin a kedvenc filozófusának nevezte őt – s most úgy tűnik, hogy eszméi ismét visszatérnek és meghatározzák a Kreml kül- és belpolitikáját.

Dugint az orosz ortodox egyház is erősíti: Kirill pátriárka, az egyház feje szintén a jó és a gonosz küzdelmének tekinti az ukrajnai háborút, s azt ismételgeti, azért próbálja Ukrajna külföldi segítséggel megsemmisíteni a kelet-ukrajnai Moszkva-párti „népköztársaságokat” mert azok nem fogadják el a liberális értékeket.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: