Connect with us

A Háború

UKRAJNAI MENEKÜLTEK: A vajdaságiak is segítik a magyarországi menekültközpontokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Vajdaságban számos településen szerveznek gyűjtést az ukrajnai menekültek megsegítésére: az adományokat elsősorban a magyarországi befogadóközpontoknak tervezik átadni. Az akciókat jószándékú emberek kezdeményezték, akik a háború borzalmaira emberséggel szeretnének válaszolni. Közben a jó példa a politikumot is lépésre sarkalta, és szerdán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár bejelentette: összehangolják a határon túli területeken zajló gyűjtéseket és segélyakciókat.

Szerbiában elsőként az Ukrán Nemzeti Tanács kérte fel a polgárokat arra, hogy lehetőségeikhez mérten fogadják be az Ukrajnából érkező menekülteket. A közleményükben kiemelték, hogy az ország több pontján is jelentkezhetnek azok, akik élelmiszerrel vagy ruházattal tudnának hozzájárulni a menekülők ellátásához.

Újvidéken a Kobzar Ukrán Kulturális Központ fogadja a felajánlásokat. Felkeresésünkre az egyesület elnöke, Miroslav Kalenjuk elmondta, hogy a kezdeményezés felülmúlta az elvárásaikat: már az első napon több mint 30 felajánlás érkezett hozzájuk.

– Az emberek együttérzéssel fordulnak hozzánk. Családokat és egyéneket is el tudunk szállásolni, az újvidékiek ugyanis házakban és lakásokban is biztosítanának helyet a háborús övezetből érkezőknek. Ugyanakkor ruházat és élelmiszer is gyűlt már össze az újvidéki központban. Leginkább téli kabátra, pokrócokra és tartós élelmiszerre van szükség

– részletezte kérdésünkre az egyesület elnöke.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szívesen fogadják a magyar emberek felajánlásait is. A jótékonysági akcióval ugyanis a magyarországi humanitárius szolgálat munkáját is tervezik támogatni. Miroslav Kalenjuk hozzátette: Vajdaságban Kúlán, Verbászon, Szávaszentdemeteren és Ingyián is fogadják a felajánlásokat az Ukrán Nemzeti Tanács szervezésében.

Óbecsei és zentai emberek utaznak Szamosszegre

Pár nappal az ukrán kisebbségi képviselet felhívását követően egy óbecsei és zentai összefogásra figyelt fel a vajdasági magyar sajtó: ahol két magyar ember szervezett gyűjtést a kárpátaljai rászorulóknak.

A zentai Borbély Krisztián és az óbecsei László György bejelentették, hogy hétfő délelőtt Szamosszegre utaznak azokkal az adományokkal, amelyeket a vajdaságiak ajánlanak fel az Ukrajnából menekülőknek.

Felhívásukban hangsúlyozták, hogy kizárólag tárgyi dolgokat tudnak elfogadni, az anyagi támogatás egyelőre nem lehetséges. Leginkább tartós élelmiszerre és tisztálkodási szerekre van szükség – hirdették meg a közösségi oldalakon.

A kezdeményezés gyorsan kiterjedt, így jelenleg az óbecsei és zentai gyűjtőközpontok mellett immár Szabadkán, Topolyán, Csantavéren és Péterrévén is át lehet adni az adományokat.

– Délvidéki magyarként jól tudjuk, hogy mit élhetnek át most a menekülő emberek, hiszen mi, illetve a szüleink generációja is megtapasztalta már ezeket a borzalmakat a délszláv háború idején

– mondta a péterrévei központban önkénteskedő Szabó Attila.

Az összegyűjtött adományokkal a kezdeményezést indító két vajdasági magyar úriember indul meg Magyarország felé: hétfő délelőtt két személyautóval vagy egy kisbusszal terveznek nekivágni a hosszú útnak.

– Az ukrán határon már nem megyünk át, mert a befogadóközpont a határ mentén van. Több mint ezer kilométert teszünk meg oda és vissza. Szívesen elfogadunk üzemanyag kupont, kártyát, de készpénzt nem fogadunk el

– mondta az újvidéki Magyar Szó napilapnak György László.

A járműveknek Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa biztosít zökkenőmentes átlépést a szerb-magyar határon. Szamosszegen a polgármester fogadja őket, aki vállalta, hogy a Vajdaságból érkező adományokat továbbítja a magyarországi befogadóközpontoknak.

Segélyeket visznek Tiszabecsre

Az adományok mellett emberi hozzájárulás is érkezik Vajdaságból Magyarországra. A bácskossuthfalvi Baptista Missziós Központ (BMC) ugyanis úgy döntött, hogy a falubeli és a környező rászorulók megsegítése mellett munkájával támogatást nyújt azoknak a magyarországi szeretetszolgálatoknak, amelyek fogadják az Ukrajnából érkező menekülteket.

– A BMC folyamatosan tartja a kapcsolatot a határ mentén helytálló Magyarországi Baptista Egyház Szeretetszolgálatával, illetve a kárpátaljai ismerőseikkel

– mondta a vajdasági magyar napilapnak Nyúl Zoltán, a központ aktivistája.

– Az első küldöttségünk már úton van. Menet közben Magyarországon több ponton is megállnak azért, hogy begyűjtsék a lakossági akciók adományait. Aktivistáink Tiszabecsre mennek, ahol a helyi általános iskolában és művelődési otthonban segítenek a rászorulókon. Az egyeztetések szerint az emberek szállítását végzik majd, de lesznek olyanok is, akik az oda érkező adományok raktárkészletét kezelik. Szükség esetén az étkeztetés és a menekültek elszállásolása körül is segítenek

Civil gyűjtőpontok

Közben növekedett a gyűjtőpontok száma, aki segítene szeretne az ukrajnai menekülteknek, az hívja a következő számok valamelyikét:

Schultz (Óbecse) : 0628281989
Krisztián (Zenta) : 0656216794
Izabella (Zenta) : 0648756903
Attila (Péterréve) : 0638990497
Lehel (Szabadka) : 0631553409
Zsófi (Topolya) : 0645927461

– mondta Nyúl Zoltán. A központ aktivistája kiemelte, hogy a szolgálathoz elsősorban emberbaráti hozzáállásra van szükség, de bírni kell a stresszes helyzeteket és együttérzéssel kell felvérteznie magát annak, aki személyesen szeretné segíteni a menekülteket.

A BMC szívesen fogadja mindazokat, aki éreznek magukban erőt ahhoz, hogy missziót teljesítsenek – hívta fel a jelentkezés lehetőségére a figyelmet az aktivista.

A BMC az önkéntes szolgálat mellett gyűjtést is szervez: elsősorban a szociális célokra megnyitott számlájukra várják a segítőkész vajdaságiak pénzadományát, ezt ugyanis sokkal zökkenőmentesebben tudják továbbítani a magyarországi szeretetszolgálatoknak, mint a tárgyi felajánlásokat.

Alulról szerveződő nemzeti összefogás

A vajdaságiak mellett a többi kisebbségben élő magyar közösség is fontosnak tartja az ukrajnai menekültek megsegítését: számos akciót szerveztek Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban is.

Az önszerveződésre a politikum is reagált. Az egész magyar nemzet összefogott az ukrajnai bajbajutottakért – tette közzé a közösségi oldalán a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János tájékoztatása szerint telefonon egyeztetett a külhoni magyar közösségek vezetőivel: Brenzovics Lászlóval, Kelemen Hunorral, Pásztor Istvánnal, Forró Krisztiánnal, Horváth Ferenccel és Jankovics Róberttel, de sikerült elérnie a Magyar Diaszpóra Tanács regionális elnökeit is.

Döntés született a határon túli területeken zajló gyűjtések és segélyakciók összehangolásáról.

Potápi közlése szerint a felajánlásokból, gyűjtésekből befolyt összegeket a Magyar Kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramba küldik, a nem pénzbeli adományokat pedig a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül juttatják el a bajbajutottaknak.

Az államtitkár kiemelte: a cél az, hogy a segítség minél gyorsabban és hatékonyabban jusson el azokhoz, akiknek szükségük van rá.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava