Connect with us

A Háború

UKRAJNAI MENEKÜLTEK: A vajdaságiak is segítik a magyarországi menekültközpontokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Vajdaságban számos településen szerveznek gyűjtést az ukrajnai menekültek megsegítésére: az adományokat elsősorban a magyarországi befogadóközpontoknak tervezik átadni. Az akciókat jószándékú emberek kezdeményezték, akik a háború borzalmaira emberséggel szeretnének válaszolni. Közben a jó példa a politikumot is lépésre sarkalta, és szerdán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár bejelentette: összehangolják a határon túli területeken zajló gyűjtéseket és segélyakciókat.

Szerbiában elsőként az Ukrán Nemzeti Tanács kérte fel a polgárokat arra, hogy lehetőségeikhez mérten fogadják be az Ukrajnából érkező menekülteket. A közleményükben kiemelték, hogy az ország több pontján is jelentkezhetnek azok, akik élelmiszerrel vagy ruházattal tudnának hozzájárulni a menekülők ellátásához.

Újvidéken a Kobzar Ukrán Kulturális Központ fogadja a felajánlásokat. Felkeresésünkre az egyesület elnöke, Miroslav Kalenjuk elmondta, hogy a kezdeményezés felülmúlta az elvárásaikat: már az első napon több mint 30 felajánlás érkezett hozzájuk.

– Az emberek együttérzéssel fordulnak hozzánk. Családokat és egyéneket is el tudunk szállásolni, az újvidékiek ugyanis házakban és lakásokban is biztosítanának helyet a háborús övezetből érkezőknek. Ugyanakkor ruházat és élelmiszer is gyűlt már össze az újvidéki központban. Leginkább téli kabátra, pokrócokra és tartós élelmiszerre van szükség

– részletezte kérdésünkre az egyesület elnöke.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szívesen fogadják a magyar emberek felajánlásait is. A jótékonysági akcióval ugyanis a magyarországi humanitárius szolgálat munkáját is tervezik támogatni. Miroslav Kalenjuk hozzátette: Vajdaságban Kúlán, Verbászon, Szávaszentdemeteren és Ingyián is fogadják a felajánlásokat az Ukrán Nemzeti Tanács szervezésében.

Óbecsei és zentai emberek utaznak Szamosszegre

Pár nappal az ukrán kisebbségi képviselet felhívását követően egy óbecsei és zentai összefogásra figyelt fel a vajdasági magyar sajtó: ahol két magyar ember szervezett gyűjtést a kárpátaljai rászorulóknak.

A zentai Borbély Krisztián és az óbecsei László György bejelentették, hogy hétfő délelőtt Szamosszegre utaznak azokkal az adományokkal, amelyeket a vajdaságiak ajánlanak fel az Ukrajnából menekülőknek.

Felhívásukban hangsúlyozták, hogy kizárólag tárgyi dolgokat tudnak elfogadni, az anyagi támogatás egyelőre nem lehetséges. Leginkább tartós élelmiszerre és tisztálkodási szerekre van szükség – hirdették meg a közösségi oldalakon.

A kezdeményezés gyorsan kiterjedt, így jelenleg az óbecsei és zentai gyűjtőközpontok mellett immár Szabadkán, Topolyán, Csantavéren és Péterrévén is át lehet adni az adományokat.

– Délvidéki magyarként jól tudjuk, hogy mit élhetnek át most a menekülő emberek, hiszen mi, illetve a szüleink generációja is megtapasztalta már ezeket a borzalmakat a délszláv háború idején

– mondta a péterrévei központban önkénteskedő Szabó Attila.

Az összegyűjtött adományokkal a kezdeményezést indító két vajdasági magyar úriember indul meg Magyarország felé: hétfő délelőtt két személyautóval vagy egy kisbusszal terveznek nekivágni a hosszú útnak.

– Az ukrán határon már nem megyünk át, mert a befogadóközpont a határ mentén van. Több mint ezer kilométert teszünk meg oda és vissza. Szívesen elfogadunk üzemanyag kupont, kártyát, de készpénzt nem fogadunk el

– mondta az újvidéki Magyar Szó napilapnak György László.

A járműveknek Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa biztosít zökkenőmentes átlépést a szerb-magyar határon. Szamosszegen a polgármester fogadja őket, aki vállalta, hogy a Vajdaságból érkező adományokat továbbítja a magyarországi befogadóközpontoknak.

Segélyeket visznek Tiszabecsre

Az adományok mellett emberi hozzájárulás is érkezik Vajdaságból Magyarországra. A bácskossuthfalvi Baptista Missziós Központ (BMC) ugyanis úgy döntött, hogy a falubeli és a környező rászorulók megsegítése mellett munkájával támogatást nyújt azoknak a magyarországi szeretetszolgálatoknak, amelyek fogadják az Ukrajnából érkező menekülteket.

– A BMC folyamatosan tartja a kapcsolatot a határ mentén helytálló Magyarországi Baptista Egyház Szeretetszolgálatával, illetve a kárpátaljai ismerőseikkel

– mondta a vajdasági magyar napilapnak Nyúl Zoltán, a központ aktivistája.

– Az első küldöttségünk már úton van. Menet közben Magyarországon több ponton is megállnak azért, hogy begyűjtsék a lakossági akciók adományait. Aktivistáink Tiszabecsre mennek, ahol a helyi általános iskolában és művelődési otthonban segítenek a rászorulókon. Az egyeztetések szerint az emberek szállítását végzik majd, de lesznek olyanok is, akik az oda érkező adományok raktárkészletét kezelik. Szükség esetén az étkeztetés és a menekültek elszállásolása körül is segítenek

Civil gyűjtőpontok

Közben növekedett a gyűjtőpontok száma, aki segítene szeretne az ukrajnai menekülteknek, az hívja a következő számok valamelyikét:

Schultz (Óbecse) : 0628281989
Krisztián (Zenta) : 0656216794
Izabella (Zenta) : 0648756903
Attila (Péterréve) : 0638990497
Lehel (Szabadka) : 0631553409
Zsófi (Topolya) : 0645927461

– mondta Nyúl Zoltán. A központ aktivistája kiemelte, hogy a szolgálathoz elsősorban emberbaráti hozzáállásra van szükség, de bírni kell a stresszes helyzeteket és együttérzéssel kell felvérteznie magát annak, aki személyesen szeretné segíteni a menekülteket.

A BMC szívesen fogadja mindazokat, aki éreznek magukban erőt ahhoz, hogy missziót teljesítsenek – hívta fel a jelentkezés lehetőségére a figyelmet az aktivista.

A BMC az önkéntes szolgálat mellett gyűjtést is szervez: elsősorban a szociális célokra megnyitott számlájukra várják a segítőkész vajdaságiak pénzadományát, ezt ugyanis sokkal zökkenőmentesebben tudják továbbítani a magyarországi szeretetszolgálatoknak, mint a tárgyi felajánlásokat.

Alulról szerveződő nemzeti összefogás

A vajdaságiak mellett a többi kisebbségben élő magyar közösség is fontosnak tartja az ukrajnai menekültek megsegítését: számos akciót szerveztek Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban is.

Az önszerveződésre a politikum is reagált. Az egész magyar nemzet összefogott az ukrajnai bajbajutottakért – tette közzé a közösségi oldalán a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János tájékoztatása szerint telefonon egyeztetett a külhoni magyar közösségek vezetőivel: Brenzovics Lászlóval, Kelemen Hunorral, Pásztor Istvánnal, Forró Krisztiánnal, Horváth Ferenccel és Jankovics Róberttel, de sikerült elérnie a Magyar Diaszpóra Tanács regionális elnökeit is.

Döntés született a határon túli területeken zajló gyűjtések és segélyakciók összehangolásáról.

Potápi közlése szerint a felajánlásokból, gyűjtésekből befolyt összegeket a Magyar Kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramba küldik, a nem pénzbeli adományokat pedig a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül juttatják el a bajbajutottaknak.

Az államtitkár kiemelte: a cél az, hogy a segítség minél gyorsabban és hatékonyabban jusson el azokhoz, akiknek szükségük van rá.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia7 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava