Connect with us

A Háború

ATOMPARA: Horvátország a menekültek fogadására készül, miközben a horvátok megrohanták a gyógyszertárakat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tomasevic staj zagreb
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Hivatalos adatok szerint Horvátországba eddig 344 menekült érkezett, jelenleg 18-an vannak a zágrábi Plitvice Motelban. Máshol, például Varasdon is készülnek az ukrán menekültek fogadására, miközben nemcsak az osztrákok, hanem a horvátok is megrohamozták a gyógyszertárakat.

Ukrán menekültek

Zágráb polgármestere, Tomislav Tomašević délelőtt kijelentette, hogy jelenleg 200-300 férőhellyel várják az Ukrajnából érkező menekülteket, ami egyelőre több, mint elég, de már folyamatban van néhány nagyobb kapacitás előkészítése a menekültek fogadására, ezzel kapcsolatban a zágrábi vásárcsarnokot említette.

Tomašević sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a legtöbb menekült egyelőre csak “tranzitban érkezik” a horvátországi közösségi szálláshelyekre, mert családi és egyéb kapcsolatok által magánszállásokra megy.

Varasdon (Varaždin), a fővároshoz közeli barokk városkában is készülődnek az ukrajnai menekültek fogadására. A közeli Varasdfürdőn (Varaždinske Toplice) kialakított fogadóközpontba már megérkeztek az első menekültek, de a varasdi Vöröskereszt megyei szervezete is megkezdte a magánszervezésben érkező menekültek bejegyzését.

Amennyiben erre szükség lesz, a város a varasdi Aréna sportcsarnok kistermében szándékozik befogadó központot nyitni. A polgármesteri hivatal arra kéri a Varasdra, illetve az ennek szomszédságában elhelyezkedő tíz községbe, magánkapcsolatok által érkező ukrán menekülteket, hogy nyilvántartásba vétel és a segélyezés végett jelentkezzenek a varasdi Vöröskeresztnél.

A Vöröskereszt jelenleg humanitárius segélyt és pszichoszociális támogatást is felkínál, valamint keresőszolgálatot is működtet.

A Vöröskereszt adatai alapján, Horvátországban egyelőre viszonylag kis számú menekült tartózkodik, akik ellátását a meglévő tartalékokból még meg tudják oldani, ezért egyelőre nem szükséges gyűjtést szervezni.

Közben a derék varasdiak azt is bejelentették, hogy csatlakoznak az európai városokhoz: március 3-án ugyanis a helyi városháza épületét ukrán színekkel világítják meg.

Megy az atompara

Előbb Csernobil orosz megszállása, majd az orosz nukleáris fegyverzet magas készültségi fokra történő helyezése váltott ki “nagyobb érdeklődést” a jódtabletták iránt Ausztria után Horvátországban is.

Ana Soldo, a horvát gyógyszerész kamara vezetője a dnevnik.hr hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy bizonyos fokig megérti az emberek aggodalmát, ám jódtablettát csak vényre lehet kapni, és fogyasztásuk is csak néhány esetben ajánlott.

Horvátország a krškoi atomerőmű miatt kész protokollal rendelkezik a Zágráb megye nyugati részei, illetve a Krapina- Zagorje megye területére vonatkoztatva.

A “főpatikus asszony” azt is elárulta, hogy a kálium-jodid tablettákat a fiatalabb, 40 éves korig terjedő korosztályok számára ajánlják, az ennél idősebbeknél csökken annak veszélye, hogy a radioaktív jód izotópok hatására pajzsmirígyrák fejlődjön ki.

Prof.dr.sc. Dražen Huić, dr.med. – aki a zágrábi klinikai központ “nukleáris osztályát” vezeti – a zágrábi N1 televízió reggeli műsorában nem ajánlotta, hogy bárki is saját felelősségre vegyen be jódkészítményeket, mert azokkal megzavarhatják/veszélyeztethetik a pajzsmirigy működését, ráadásul komoly allergiás reakciók is előfordulhatnak.

A főorvos is elmondta, hogy a leginkább veszélyeztetettek közé a gyerekek, a várandós anyák és a negyven év alatti személyek tartoznak, véleménye szerint egy esetleges atomtámadás lehetősége azonban igencsak alacsony, de semmit sem lehet kizárni.

Korábban szemtanúi lehettünk annak, hogy a szakértők hasonlóan nyilatkoztak az Ukrajna elleni totális háború eshetőségéről, ilyen óriási méretű agresszióra pedig végképp nem számítottak, az orosz vezetők azonban a jelek szerint nem olvasnak újságot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava