Connect with us

A Háború

ATOMPARA: Horvátország a menekültek fogadására készül, miközben a horvátok megrohanták a gyógyszertárakat
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Hivatalos adatok szerint Horvátországba eddig 344 menekült érkezett, jelenleg 18-an vannak a zágrábi Plitvice Motelban. Máshol, például Varasdon is készülnek az ukrán menekültek fogadására, miközben nemcsak az osztrákok, hanem a horvátok is megrohamozták a gyógyszertárakat.

Ukrán menekültek

Zágráb polgármestere, Tomislav Tomašević délelőtt kijelentette, hogy jelenleg 200-300 férőhellyel várják az Ukrajnából érkező menekülteket, ami egyelőre több, mint elég, de már folyamatban van néhány nagyobb kapacitás előkészítése a menekültek fogadására, ezzel kapcsolatban a zágrábi vásárcsarnokot említette.

Tomašević sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a legtöbb menekült egyelőre csak “tranzitban érkezik” a horvátországi közösségi szálláshelyekre, mert családi és egyéb kapcsolatok által magánszállásokra megy.

Varasdon (Varaždin), a fővároshoz közeli barokk városkában is készülődnek az ukrajnai menekültek fogadására. A közeli Varasdfürdőn (Varaždinske Toplice) kialakított fogadóközpontba már megérkeztek az első menekültek, de a varasdi Vöröskereszt megyei szervezete is megkezdte a magánszervezésben érkező menekültek bejegyzését.

Amennyiben erre szükség lesz, a város a varasdi Aréna sportcsarnok kistermében szándékozik befogadó központot nyitni. A polgármesteri hivatal arra kéri a Varasdra, illetve az ennek szomszédságában elhelyezkedő tíz községbe, magánkapcsolatok által érkező ukrán menekülteket, hogy nyilvántartásba vétel és a segélyezés végett jelentkezzenek a varasdi Vöröskeresztnél.

A Vöröskereszt jelenleg humanitárius segélyt és pszichoszociális támogatást is felkínál, valamint keresőszolgálatot is működtet.

A Vöröskereszt adatai alapján, Horvátországban egyelőre viszonylag kis számú menekült tartózkodik, akik ellátását a meglévő tartalékokból még meg tudják oldani, ezért egyelőre nem szükséges gyűjtést szervezni.

Közben a derék varasdiak azt is bejelentették, hogy csatlakoznak az európai városokhoz: március 3-án ugyanis a helyi városháza épületét ukrán színekkel világítják meg.

Megy az atompara

Előbb Csernobil orosz megszállása, majd az orosz nukleáris fegyverzet magas készültségi fokra történő helyezése váltott ki “nagyobb érdeklődést” a jódtabletták iránt Ausztria után Horvátországban is.

Ana Soldo, a horvát gyógyszerész kamara vezetője a dnevnik.hr hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy bizonyos fokig megérti az emberek aggodalmát, ám jódtablettát csak vényre lehet kapni, és fogyasztásuk is csak néhány esetben ajánlott.

Horvátország a krškoi atomerőmű miatt kész protokollal rendelkezik a Zágráb megye nyugati részei, illetve a Krapina- Zagorje megye területére vonatkoztatva.

A “főpatikus asszony” azt is elárulta, hogy a kálium-jodid tablettákat a fiatalabb, 40 éves korig terjedő korosztályok számára ajánlják, az ennél idősebbeknél csökken annak veszélye, hogy a radioaktív jód izotópok hatására pajzsmirígyrák fejlődjön ki.

Prof.dr.sc. Dražen Huić, dr.med. – aki a zágrábi klinikai központ “nukleáris osztályát” vezeti – a zágrábi N1 televízió reggeli műsorában nem ajánlotta, hogy bárki is saját felelősségre vegyen be jódkészítményeket, mert azokkal megzavarhatják/veszélyeztethetik a pajzsmirigy működését, ráadásul komoly allergiás reakciók is előfordulhatnak.

A főorvos is elmondta, hogy a leginkább veszélyeztetettek közé a gyerekek, a várandós anyák és a negyven év alatti személyek tartoznak, véleménye szerint egy esetleges atomtámadás lehetősége azonban igencsak alacsony, de semmit sem lehet kizárni.

Korábban szemtanúi lehettünk annak, hogy a szakértők hasonlóan nyilatkoztak az Ukrajna elleni totális háború eshetőségéről, ilyen óriási méretű agresszióra pedig végképp nem számítottak, az orosz vezetők azonban a jelek szerint nem olvasnak újságot.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava