Connect with us

A Háború

UKRAJNAI FEGYVERSZÁLLÍTÁS: A horvát miniszterelnök szerint a magyarok maguk adjanak magyarázatot a saját döntéseikre

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A horvát miniszterelnök bejelentette, hogy a jelenlegi globális körülményekre való tekintettel az általános/szokásos szinthez képest megemelték a horvát hadsereg készültségi szintjét. Andrej Plenković reagált az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatos magyar döntésekre is. Nem sokkal ezt követően a szerb államfő közölte, hogy Szerbiának nincs oka a harci készültség fokozására, de megszólalt a horvát államfő is, aki végképp összekuszálta a szálakat.

Tekintettel a szomszédokra

A horvát miniszterelnök a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség elnökségének és nemzeti tanácsának ülése után jelentette be, hogy megemelték a horvát hadsereg készültségi szintjét.

Andrej Plenković arról is beszélt, hogy tették ezt a szomszédokra való különös tekintettel.

– Megkülönböztetett figyelmet fordítunk minden eseményre a szomszédságunkban, Délkelet- Európában. Semmiképp sem szeretnénk, hogy a helyzet bármilyen módon destabilizálódjon bármelyik szomszédos országban

– jelentette ki a horvát kormányfő, aki reagált a magyar miniszterelnök bejelentésére is, miszerint Magyarország nem küld fegyvereket Ukrajnába, és azt sem engedélyezi, hogy azok áthaladjanak az ország területén.

Plenković elmondta, hogy minden ország úgy cselekszik, ahogy jónak látja, de hozzátette, hogy a kérdésben azért konzultáltak Magyarországgal.

– Mi meghoztuk a magunk döntéseit, és megértjük, hogy Ukrajnának mire van szüksége. Tudjuk, hogy mi zajlott az 1990-es évek elején itt, Horvátországban. Mindenki maga áll a saját döntései mögött, ezt magyarázzák meg ők maguk

– jegyezte meg a horvát miniszterelnök, aki ezzel félre is tette a témát.

A horvát katonai készültség fokozására vonatkozó döntés bejelentésére elég furcsa körülmények között, egy pártértekezlet után került sor, és azt nem előzte meg sem egy kormányülés, sem egy konzultáció a horvát politikai élet többi szereplőjével. A másik furcsa körülmény, hogy a horvát törvények alapján Plenković miniszterelnöknek nincs törvényi felhatalmazása ilyen intézkedés megtételére.

Káosz a javából

A korábban a horvát közvéleményt néhány oroszbarát és ukránellenes kijelentéssel megajándékozó Zoran Milanović horvát elnök az Ukrajna elleni háború kitörése után szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, talán csak egyszer jelent meg azóta, hogy némileg revidiálja a nézeteit.

Most azonban ismét megszólalt, igaz nem személyesen, hanem egy közleményen keresztül, és tette ezt azzal a céllal, hogy cáfolja a horvát hadsereg készültségének fokozására vonatkozó miniszterelnöki bejelentést.

– A közvélemény pontos tájékoztatása érdekebén, valamint a nyugtalanság megakadályozása céljából a horvát elnöki hivatal fontosnak tartja, hogy reagáljon Andrej Plenković miniszterelnök tegnap esti kijelentésére, amely szerint a horvát hadsereg a szokásosnál magasabb szintre emelte a készültséget

– olvasható az elnöki közleményben, amelyből az is kiderül, hogy a köztársasági elnök, mármint Zoran Milanović folyamatos kapcsolatban áll a katonai vezetéssel és a titkosszolgálatok vezetőivel, aminek alapján megállapítja, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet nem igényli a fegyveres erők készültségének a növelését.

– Sem a kormány nem javasolta, sem a köztársasági elnök nem rendelte el a készültség fokozását a horvát fegyveres erőknél

– olvasható az elnök közleményben, amely a végén megjegyezte, hogy a horvát honvédelmi törvény alapján a hadsereg készültségének emeléséről az államfő dönt a kormány javaslata alapján.

Szép dolog

A horvát miniszterelnökre visszatérve a szerb elnök “örömmel nyugtázta”, hogy a zágrábi kormány vezetője figyel a szomszédságra, Aleksandar Vučić azonban jelezte, hogy ezen a téren nem kívánnak rivalizálni a horvátokkal.

– Joguk van hozzá, tegyék a dolgukat. Nekünk nincs okunk a harci készültség fokozására. A színjáték kedvéért pedig nem tesszük

– nyiltkozta a szerb államfő, aki még hozzátette.

– Jó, hogy Plenković figyelemmel kíséri a szomszédságát. Meg kellett volna hívnom, hogy vegyen részt egy most épülő autópálya munkálatainak megnyitásán. Biztos vagyok benne, hogy örülne neki. Van még nálunk sok minden. Azt is valószínűnek tartom, hogy értesült a 200 kilométeres sebességű vasút építéséről is, nekik nincs ilyen vasutuk, és vonatuk sincs hozzá

– szúrt oda a horvát miniszterelnöknek a szerb elnök.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Vučić a maga módján beismerte Szerbia elmaradását a közúti közlekedés terén Horvátországhoz képest.

– Tizenkét évvel ezelőtt háromszor annyi autópályája volt Horvátországnak, mint nekünk, amely egyébként a legjobb autópálya-hálózattal rendelkező országok egyike

– nyilatkozta a szerb elnök, aki ezzel nemcsak arra utalt, hogy a horvátok ezen a téren jól, illetve jobba állnak, hanem arra is, hogy Szerbia az ő kormányzása alatt gyorsan hozza be a hátrányát.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava