...
Connect with us

A Háború

UKRAJNAI FEGYVERSZÁLLÍTÁS: A horvát miniszterelnök szerint a magyarok maguk adjanak magyarázatot a saját döntéseikre

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

putyin ukrajna lephaft karikatura
Olvasási idő: 3 perc

A horvát miniszterelnök bejelentette, hogy a jelenlegi globális körülményekre való tekintettel az általános/szokásos szinthez képest megemelték a horvát hadsereg készültségi szintjét. Andrej Plenković reagált az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatos magyar döntésekre is. Nem sokkal ezt követően a szerb államfő közölte, hogy Szerbiának nincs oka a harci készültség fokozására, de megszólalt a horvát államfő is, aki végképp összekuszálta a szálakat.

Tekintettel a szomszédokra

A horvát miniszterelnök a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség elnökségének és nemzeti tanácsának ülése után jelentette be, hogy megemelték a horvát hadsereg készültségi szintjét.

Andrej Plenković arról is beszélt, hogy tették ezt a szomszédokra való különös tekintettel.

Megkülönböztetett figyelmet fordítunk minden eseményre a szomszédságunkban, Délkelet-Európában. Semmiképp sem szeretnénk, hogy a helyzet bármilyen módon destabilizálódjon bármelyik szomszédos országban

– jelentette ki a horvát kormányfő, aki reagált a magyar miniszterelnök bejelentésére is, miszerint Magyarország nem küld fegyvereket Ukrajnába, és azt sem engedélyezi, hogy azok áthaladjanak az ország területén.

Plenković elmondta, hogy minden ország úgy cselekszik, ahogy jónak látja, de hozzátette, hogy a kérdésben azért konzultáltak Magyarországgal.

Mi meghoztuk a magunk döntéseit, és megértjük, hogy Ukrajnának mire van szüksége. Tudjuk, hogy mi zajlott az 1990-es évek elején itt, Horvátországban. Mindenki maga áll a saját döntései mögött, ezt magyarázzák meg ők maguk

– jegyezte meg a horvát miniszterelnök, aki ezzel félre is tette a témát.

A horvát katonai készültség fokozására vonatkozó döntés bejelentésére elég furcsa körülmények között, egy pártértekezlet után került sor, és azt nem előzte meg sem egy kormányülés, sem egy konzultáció a horvát politikai élet többi szereplőjével. A másik furcsa körülmény, hogy a horvát törvények alapján Plenković miniszterelnöknek nincs törvényi felhatalmazása ilyen intézkedés megtételére.

Káosz a javából

A korábban a horvát közvéleményt néhány oroszbarát és ukránellenes kijelentéssel megajándékozó Zoran Milanović horvát elnök az Ukrajna elleni háború kitörése után szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, talán csak egyszer jelent meg azóta, hogy némileg revidiálja a nézeteit.

Most azonban ismét megszólalt, igaz nem személyesen, hanem egy közleményen keresztül, és tette ezt azzal a céllal, hogy cáfolja a horvát hadsereg készültségének fokozására vonatkozó miniszterelnöki bejelentést.

A közvélemény pontos tájékoztatása érdekebén, valamint a nyugtalanság megakadályozása céljából a horvát elnöki hivatal fontosnak tartja, hogy reagáljon Andrej Plenković miniszterelnök tegnap esti kijelentésére, amely szerint a horvát hadsereg a szokásosnál magasabb szintre emelte a készültséget

– olvasható az elnöki közleményben, amelyből az is kiderül, hogy a köztársasági elnök, mármint Zoran Milanović folyamatos kapcsolatban áll a katonai vezetéssel és a titkosszolgálatok vezetőivel, aminek alapján megállapítja, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet nem igényli a fegyveres erők készültségének a növelését.

Sem a kormány nem javasolta, sem a köztársasági elnök nem rendelte el a készültség fokozását a horvát fegyveres erőknél

– olvasható az elnök közleményben, amely a végén megjegyezte, hogy a horvát honvédelmi törvény alapján a hadsereg készültségének emeléséről az államfő dönt a kormány javaslata alapján.

Szép dolog

A horvát miniszterelnökre visszatérve a szerb elnök „örömmel nyugtázta”, hogy a zágrábi kormány vezetője figyel a szomszédságra, Aleksandar Vučić azonban jelezte, hogy ezen a téren nem kívánnak rivalizálni a horvátokkal.

Joguk van hozzá, tegyék a dolgukat. Nekünk nincs okunk a harci készültség fokozására. A színjáték kedvéért pedig nem tesszük

– nyiltkozta a szerb államfő, aki még hozzátette.

Jó, hogy Plenković figyelemmel kíséri a szomszédságát. Meg kellett volna hívnom, hogy vegyen részt egy most épülő autópálya munkálatainak megnyitásán. Biztos vagyok benne, hogy örülne neki. Van még nálunk sok minden. Azt is valószínűnek tartom, hogy értesült a 200 kilométeres sebességű vasút építéséről is, nekik nincs ilyen vasutuk, és vonatuk sincs hozzá

– szúrt oda a horvát miniszterelnöknek a szerb elnök.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Vučić a maga módján beismerte Szerbia elmaradását a közúti közlekedés terén Horvátországhoz képest.

Tizenkét évvel ezelőtt háromszor annyi autópályája volt Horvátországnak, mint nekünk, amely egyébként a legjobb autópálya-hálózattal rendelkező országok egyike

– nyilatkozta a szerb elnök, aki ezzel nemcsak arra utalt, hogy a horvátok ezen a téren jól, illetve jobba állnak, hanem arra is, hogy Szerbia az ő kormányzása alatt gyorsan hozza be a hátrányát.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, „legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint „a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

A Háború

PUTYIN ROSSZ SZELLEME: Dugin most a Balkánt fenyegeti a szláv újjászületés jegyében

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

dugin ujjaszuletes
Olvasási idő: 3 perc

A nyugati elemzőknek több orosz könyvet kellene olvasniuk. Ha például elolvasták és komolyan vették volna a Vlagyimir Putyin államfő fő ideológusának tartott Alekszandr Dugin 1997-ben írt könyvét, alighanem más politikát folytattak volna az utóbbi 25 évben, és nem lepődtek volna meg az Ukrajna elleni invázión sem. A Geopolitika alapjai: Oroszország geopolitikai jövője című kötet ugyanis pontosan elárulja a Kreml céljait: a „dekadens Nyugat” visszaszorítását és az orosz világ kiterjesztését. Figyelem: a múlt héten „Putyin Raszputyinja” bejelentette, Moszkvának hamarosan a Balkánra is ki kell terjesztenie a szláv újjászületést.

Őrült beszéd, de van benne rendszer

Hősies tett volt Szerbia részéről, hogy nem volt hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz. Ez nagyon sokba fog kerülni Belgrádnak, ugyanúgy meg fogják büntetni az országot, mint 35 évvel ezelőtt tették. De hiszek abban, hogy Szerbia és Oroszország geopolitikai programja a szláv újjászültés lesz. Látni fogják, amint megfogalmazzuk a Balkánnal kapcsolatos programunkat. De előbb be kell fejeznünk azt, amit (Ukrajnában) elkezdtünk

– mondta egy moszkvai sajtókonferencián Alekszandr Dugin orosz filozófus politológus.

Dugint több szempontból is komolyan kell venni. Főleg azért, mert évtizedek óta hangoztatott nézetei egyre inkább visszaköszönnek a Kreml politikájában. A nacionalista, sokak által antiszemitának tartott filozófus szerint a világ két részre szakadt: a liberális, dekadens és hanyatló Nyugatra és a keresztény értékekért harcoló Oroszországra, illetve az Oroszországhoz csatolandó szláv térségégre.

A közelmúltban Dugin már arról beszélt, hogy attól függ a „lélek sorsa”, hogy jó kezekbe kerül-e Ukrajna: ha a Sátán ellenőrzi a térséget és nem a „Tiszta Szűzanya”, akkor még tovább erősödnek azok, akik el akarják pusztítani az orosz nemzetet, államiságot és kultúrát.

Ukrajna nem nekünk, oroszoknak kell, hanem Krisztusnak. Ezért vagyunk ott, és ezért nem megyünk el onnan

– írta egy közösségi oldalon megjelent posztban. Gyakorlatilag ugyanerről beszél Putyin is, aki ostromlott várként állítja be az Ukrajnában éppen klasszikus rabló- és területfoglaló háborút folytató Oroszországot, és azt hangsúlyozza, hogy a Nyugat azért akarja meggyengíteni és legyőzni hazáját, mert a liberális USA és (alárendelt) szövetségesei világuralomra törnek.

Azért is érdemes Dugint komolyan venni, mert évek óta tartó érdeklődés fűzi őt a Balkánhoz. Számtalanszor járt a térségben, és minden látogatása során azt hangsúlyozta, örök és mély barátság köti össze a szerbeket, a montenegróiakat, a macedónokat és az ugyancsak ortodox vallású oroszokat.

Még arra is hajlandó volt, hogy ostorozza a Kreml politikáját – persze, nem Putyinét, hanem elődjéét, Borisz Jelcinét, aki Dugin szerint többször is elárulta Szerbiát. Dugin szerint Szerbia egyelőre tartja magát, mert akármennyire is Nyugat-párti egy szerb politikus, Koszovó függetlenségét egyetlen szerb sem hajlandó elismerni.

Ha Szerbia elismeri Koszovó, akkor az ország megszűnik létezni, ezzel a lépéssel Belgrád lelki és erkölcsi öngyilkosságot követne el

– mondta Dugin, akit még hozzátette:

A Szerbia elleni NATO-támadás felébresztette a szerbeket, a szerbek pedig felébresztették Oroszországot, végül pedig Kína ébredt fel.

Délszláv turnék

Dugin mindig ott van, ahol éppen a legnagyobb az orosz érdekeket érintő veszély: mielőtt 2017-ben Montenegró hivatalosan is a NATO tagjává vált a szakállas és ezért valamelyest a XX. század elején élt és meggyilkolt Raszputyinra is hasonlító filozófus a 600 ezer lakosú volt jugoszláv tagköztársaság körül tüsténkedett.

2018-ban, amikor Macedónia megkezdte Görögországhoz fűződő kapcsolatainak a normalizálását – ennek a folyamatnak lett a vége az, hogy Athén véget vetett a macedón euróatlanti törekvések bojkottjának, a volt jugoszláv tagköztásaság pedig átnevezte magát Észak-Macedóniává – Putyin embere több alkalommal is ellátogatott Szkopjéba, ahol nagy sikerű előadásai során azt bizonygatta, hogy a nyugati liberalizmus megbukott és eljött az ideije annak, hogy Macedónia is rátérje a szláv testvériség elmélyítéséhez vezető útra.

A liberális eszme a valóságban totalitárius. El akarja pusztítani a hagyományokat. Egyre több ország akad, amely elveti ezt az eszmét, és lépéseket tesz nyelve, kultúrája és vallása megvédésére. Örülök annak, hogy ennek a folyamatnak Oroszország vált a jelképévé

– fogalmazta meg filozófiájának lényegét Macedóniában Dugin, majd a példamutató országok között Görögországot és Magyarországot is megemlítette.

Bár a nézőtéren sokan „Oroszország, Oroszország” kiáltozásban törtek ki, Dugin Macedóniában is kudarcot vallott: megteremtődött a görög-macedón alku, és a volt jugoszláv tagköztársaságot azóta már felvettél a NATO-ba. Dugin most Szerbia mellett Boszniában, pontosabban a boszniai szerb entitásban, a Szerb Köztársaságban aktív, és egyike azoknak, akik a Boszniából való kiválásra próbálják rávenni a helyi szerbeket.

Visszatérő befolyás

Dugin annak ellenére befolyásos és veszélyes, hogy nincs igazi rangja: kapcsolatban áll ugyan a konzervatív orosz oligarchákkal, közülük is leginkább Konsztantyin Malofejevvel, de hivatalos tanácsadói posztot sohasem kapott.

Befolyásának első fénypontja az ezredforduló környékére esett – akkor Putyin a kedvenc filozófusának nevezte őt – s most úgy tűnik, hogy eszméi ismét visszatérnek és meghatározzák a Kreml kül- és belpolitikáját.

Dugint az orosz ortodox egyház is erősíti: Kirill pátriárka, az egyház feje szintén a jó és a gonosz küzdelmének tekinti az ukrajnai háborút, s azt ismételgeti, azért próbálja Ukrajna külföldi segítséggel megsemmisíteni a kelet-ukrajnai Moszkva-párti „népköztársaságokat” mert azok nem fogadják el a liberális értékeket.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.