Connect with us

Szerbia

MEGNYUGTATÓ GÁZIGAZGATÓ: Fél Európa meg fog fagyni, Szerbiában azonban lesz elegendő földgáz

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1400
A cikk meghallgatása

Az orosz katonai akciókat követően a Srbijagas elnöke, a szocialista Dušan Bajatović úgy érezte, hogy meg kell nyugtatnia a lakosságot. A társutas Szerbiai Szocialista Párthoz tartozó politikus közölte, hogy az ukrajnai eseményektől függetlenül Szerbiában lesz elegendő földgáz, és nem is drágul a fűtési szezon végéig.

A Srbijagas igazgatója a Prva televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a szerb kormány döntésével összhangban a gáz ára nem emelkedik sem a lakossági fogyasztók, sem az gazdasági szereplők esetében.

Bajatović arra emlékeztetett: Aleksandar Vučić szerb és Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben abban állapodott meg, hogy a földgáz 60 százalékát Szerbia ezer köbméterenként 270 dolláros áron kapja, a többit pedig tőzsdei áron vásárolja meg Oroszországtól, illetve még drágábban a kereskedőktől.

Az erre vonatkozó megállapodás június elejéig érvényes, március közepén vagy április elején megkezdődnek a tárgyalások az oroszokkal az új gázszerződésről.

Mennyit és mennyiért?

A Srbijagas igazgatója abban bízik, hogy az új tárgyalásokon tíz évre szóló, vagyis hosszútávú megállapodást kötnek Oroszországgal, és Szerbia a továbbiakban a jelenlegi piaci árnál legalább 30 százalékkal olcsóbban szerezheti be a gázt, vagyis körülbelül 600 dollárért ezer köbméterét.

– Siniša Mali pénzügyminiszter talált némi pénzt, meglátjuk, módosul-e a költségvetés az év folyamán, és a Srbijagas is fellelt némi forrást, szóval valahogy beleférünk, de azért nem pazarolhatjuk a pénzt

– mondja Bajatović megjegyezvén, hogy ha Szerbiáról van szó, akkor nem csak az árral kell foglalkozni, hanem a mennyiséggel is, merthogy fél Európa meg fog fagyni, és ezért “ebben a történetben a tétek esetében nincs naivitás”.

– Most 115 millió köbméter gáz van a tárolóban, sikerült egy kicsit visszavennünk is, így van még 165 millió köbméter orosz gázunk is. A törzsudvarnoki (Banatski Dvor) tároló a világ lejobb létesítménye az orosz Gazprom rendszerében. Jelenleg 270 millió köbméter gázunk van, és ha egy kicsit hozzáteszünk, akkor biztonságban lennénk a fűtési szezon végéig

– mondta a készletekről szólva a szerbiai “gázigazgató”, aki nem látja reálisnak azt a veszélyt, hogy szankciókat vezetnek be Európában az orosz gázexportra, mert megfogalmazása szerint nincs másik, például amerikai gáz, amellyel az orosz gázt pótolni lehetne.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava