Connect with us

Magyarország

BEVETÉSBEN A MINISZTER: Kipakolták a migránsokat a horgosi határmenti övezetből, némileg tehermentesítették a magyar határt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Ismét egyenruhát öltött a “szerb világ” legjobb belügyminisztere, amikor reggel kipakolták a migránsokat a horgosi határmenti övezetből. Aleksandar Vulin a szerb migránsügyi hivatal vezetőjének, Vladimir Cucićnak a társaságában akciózott a régi horgosi határátkelőnél, ahol többszáz migránst gyűjtöttek be az elhagyatott épületekből. A hivatalos közlemény ugyan nem teljesen erről szól, és egy száz-kétszáz kilométerre kiterjedő sávot ölel fel Zombortól Szabadkán keresztül egészen Nagykikindáig, de ne legyünk túlzottan kritikusak, elvégre még egy szerb belügyminiszter sem lehet egyszerre több helyen. Igaz, Horgost meg sem említették hivatalosan.

A migránsok parkolója

A szerb kormányközeli média közlése szerint Vulin és Cucić felkereste azokat a rendőröket, akik több száz bevándorlót találtak Nagykikinda, Szabadka és Zombor térségében. A migránsok befogásáról szóló felvételek ugyanakkor a régi horgosi határátkelőnél készültek, amelyet a hivatalos közlemény meg sem említ.

Pedig Horgost valóban ellepték a migránsok, akik főleg a határátkelő környékén üresen álló épületekben telepedtek le, és tényleg eljött az ideje, hogy a hatóságok “tehermentesítsék a környéket”, mint szokták, amikor már elviselhetetlenné válik a helyzet bizonyos településeken.

Arról viszont nincsenek felvételek, hogy a rendőrségi akció valóban kiterjedt-e Zomborra is, mint ahogy azt a közlemény említi, pedig nagy szükség lenne rá arrafelé is, mert ott is elszabadult a pokol.

A szerb belügyminiszter a maga hasbeszélő módján ismét elszajkózta mondandóját, miszerint Szerbia elvárja, hogy mindenki tiszteletben tartsa a törvényeit, meg hogy hazája teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, miközben gondoskodik a polgárairól is. Vulin egymilliomodik alkalommal elismételte, hogy Szerbia nem lesz a “migránsok parkolója”.

A migránsok helye

A migránsoknak ugyanakkor megüzente, hogy a befogadó központokban a helyük, csakhogy a migránsok nem nézik a szerb kormánybarát televíziókat, így az üzenet aligha jutott el hozzájuk. A kijelentés inkább a szerb nézőknek szól, és azt szignalizálja, hogy a kormány ura a helyzetnek, ami a közelgő választások előtt nem is rossz kampányfogás.

A hírt a szerb ellenzéki média jóformán meg sem ugatta, így az ellenzéki nézők nem értesülhettek arról, hogy milyen jól teljesít a szerb kormány.

A szerb rendőrség ilyen jellegű akciói látszattevékenységnek tekinthetők, és tényleg csak azt szolgálják, hogy ideig-óráig csökkentsék a migránsok jelenlétét a magyar határ közelében lévő szerbiai településeken.

A migránsokat általában a macedón határ közelében lévő Preševoba viszik vissza, vagy más, a magyar határtól távolabb eső befogadó központokban helyezik el, ám ennek túl sok értelme nincs, mert a befogadó központok (táborok) nyitott jellege miatt a migránsok egyszerűen kisétálnak a kapun, és napokon belül visszatérnek a magyar határhoz.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava