Connect with us

Magyarország

MEGVÉDENI EURÓPÁT: Az orosz katonai akciók a háború szélére sodorták Európát egy jobboldali konferencia résztvevői szerint

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

madridi jobbosok
A cikk meghallgatása

Az MTI beszámolója szerint a Megvédeni Európát címmel rendezett madridi tanácskozás résztvevői nyilatkozatban szorgalmazták az együttműködést a külső fenyegetésekkel szemben. A jobboldali vagy erősen jobboldali pártok nyilatkozatukat kétnapos konferenciájuk végeztével adták ki. A tanácskozást a spanyol nacionalista, jobboldali populista Vox párt szervezte. A találkozón résztvevő egyik-másik politikust a nyugati baloldali és liberális sajtó gyakran szélsőjobboldali jelzővel illeti.

A Megvédeni Európát címmel rendezett tanácskozáson 15 párt képviseltette magát 12 európai országból. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje is.

– Az orosz katonai akciók Európa keleti határán a háború szélére sodortak bennünket. Európa nemzetei között szükséges a szolidaritás, az elszántság és a védelmi együttműködés az ilyen fenyegetésekkel szemben

– fogalmazott a dokumentum, amelyet Jorge Buxadé, a spanyol Vox párt uniós képviselőcsoportjának vezetője, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának elnökségi tagja ismertetett a konferencia utáni sajtótájékoztatón.

A nyilatkozat kitért arra is, hogy az európai nemzetek hatástalannak tartják az Európai Uniós diplomáciát, amelyet éppen egy katalán származású spanyol baloldali politikus vezet. Az aláírók kiálltak a béke, a területi integritás és az európai nemzetek határainak sérthetetlensége mellett.

A pártok két hónapon belül második alkalommal tartottak konferenciát, amelyen megvitatták a szorosabb összefogás módját és foglalkoztak egy európai konzervatív pártszövetség építésének lehetőségével.

A madridi csúcson a pártok megállapodtak abban, hogy Brüsszelben koordinációs irodát hoznak létre, amely folyamatos együttműködésre teremtene lehetőséget az Európai Parlamentben a jobboldali pártok között.

– Ezek a pártok jelenleg három különböző frakciókhoz tartoznak vagy függetlenek, de összehangolnák politikáikat, álláspontjaikat és minden egyes párt szabadságát tiszteletben tartva a szavazataikat is

– jelentette be Buxadé.

Ismertetése szerint a plenáris ülés és a kétoldalú találkozók fő témái közt szerepelt egyebek mellett az európai ipar, a keresztény és konzervatív értékek, valamint a családok védelme, emellett foglalkoztak az energia-önellátás lehetőségeivel, továbbá az illegális bevándorlás elleni fellépéssel.

Új európai biztonsági rendszer kell

A magyar kormányfő a rendezvényt követően újságíróknak kifejtette: a találkozón a lengyel és a magyar politikusok hangsúlyozták a találkozón résztvevő pártvezetőknek, hogy bár az ukrán-orosz határon zajló események nincsenek közvetlen hatással azokra, akik Madridban élnek, “de számunkra, akik Közép- Európában élünk, ez nagyon fontos kérdés.

Orbán Viktor elmondta: a csúcstalálkozó minden résztvevőjét arra kérte, hogy a békés megoldás és a konfliktus de-eszkalációja mellett foglaljon állást.

Mint az MTI jelentette: a magyar miniszterelnök ennek kapcsán hozzátette, hogy egy új európai biztonsági rendszer fontos kérdés, de ennek kialakításában az európaiaknak valamilyen formában mindenképpen részt kell venniük.

A hétvégi madridi jobboldali értekezletet követően a magyar miniszterelnök kedden Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava