Connect with us

Horvátország

DAYTON ÁTKA: A horvát köztársasági elnök szerint Dodik Horvátország partnere a jelenlegi boszniai zűrzavarban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

milanovic puljic
A cikk meghallgatása

Körülbelül egy hetes szünet után ismét megszólalt Zoran Milanović horvát köztársasági elnök, de alig lehetett ráismerni: valahol elhagyta “zokibondos” stílusát: nem támadta a kormányt, egy-két kérdésben pedig még védelmébe is vette Andrej Plenković miniszterelnököt. De csak azért, mert szavai szerint ő az igazságot védelmezi, szavait pedig a józan ész diktálja. A józan ész pedig szerinte azt sugallja, hogy a boszniai szerb Dodik a jelen pillanatban Horvátország partnere.

A józan ész

Milanović egy boszniai horvát főpap kitüntetése alkalmából tartott ünnepségen azon kapta magát, hogy a kormányt védelmezi.

– Még majd azt hiszik, hogy védem őket. Nem védem én őket, engem nem érdekelnek. Én az igazságot védem, és a józanészt

– mondta Zoran Milanović, aki nem csak a kormány, hanem a Horvát Nemzeti Bank elnöke mellett is kiállt, akit egy zágrábi hírportál bennfentes kereskedéssel vádolt meg.

– Mit tett (Boris) Vujčić? Harminc évvel ezelőtt, még klottgatyás korában vett néhány részvényt, aztán eladta, még az előtt, hogy erre kötelezték volna

– jelentette ki a horvát elnök, aki nemcsak a horvát politikusok irányában volt ilyen megértő.

Partnernek nevezte Dodikot

Milanović, aki mint láthattuk az előbb, “az igazságot védelmezi”, a boszniai szerbek legfőbb politikai vezetőjének, az amerikaiak által nemrég megbüntetett Milorad Dodiknak is a pártjára állt, nem törődve azzal, hogy megítélése szerint a boszniai szerbek “téves, rossz és összevissza” dalokat énekeltek az országuk megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelve.

– Amíg arról beszélünk, hogy milyen dalokat énekeltek Banja Lukában, két dolgot vesznek el (a bosnyákok) a horvátoktól: a parlament felsőházát és az országos elnökségi tagságot

– mondta a horvát elnök a daytoni szerződés bosnyák részről történő kijátszására utalva.

– Minden ellene intézett támadástól függetlenül nekünk a boszniai Szerb Köztársaság, vagyis Milorad Dodik a jelenlegi boszniai feszültségek közepette a partnerünk. Aki ezt nem érti, az vagy nem ért semmit, vagy romlott

– tette még hozzá Milanović, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy a boszniai horvátok a bosnyákokkal fennálló vitájukat nem oldhatják meg a szerbek nélkül.

A horvát elnök ezúttal is elmondta azt, hogy Dodik kezéhez nem tapad vér, és ő a (boszniai) szerb népesség legitim képviselője, a boszniai Szerb Köztársaság létét pedig a(z amerikai által megfogalmazott) daytoni szerződés legitimálta.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava