Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel


Horvátország

MEGINT MŰKÖDIK A MACERA: Nagy a botrány a Horvát Nemzeti Bank körül, vagy talán mégsem?

Boris Vujčić, a Horvát Nemzeti Bank elnöke a horvát közszolgálati televízió (HRT) műsorában (Screenshot)
Olvasási idő: 3 perc

Kedden a zágrábi Index.hr portál “óriási felfedezést” kürtölt világgá, miszerint Boris Vujčić a Horvát Nemzeti Bank elnöke és Sandra Švaljek, a HNB alelnöke bankok részvényeivel és értékpapírokkal kereskedett, visszaélve a bennfentes információkkal. Vujčić ezt még aznap este cáfolta a HTV1 esti híradójának adott interjújában, az üggyel kapcsolatban azonban a horvát miniszterelnök is nyilatkozni kényszerült.

Pénzügyérek

A HNB elnöke elvetett minden vádat, mondván, hogy nem történt semmi törvényellenes. Esetében igaz, hogy 20 évvel ezelőtt rendelkezett két bank részvényeivel, de ezeket még 2001-ben eladta.

Még akkor eladtam, amikor elvállaltam a nemzeti bank alelnöki posztját, illetve amikor a HNB érvénybe léptette azt az előírást, hogy a nemzeti bank vezetése nem rendelkezhet banki részvényekkel– mondta Vujčić, aki úgy fogalmazott, hogy a HNB-nek, és ezzel neki is csak három ilyen jellegű transzakcióról van tudomása. Az erre vonatkozó kérdéseket a nemzeti bank megválaszolta, és nem találta jelét annak, hogy bármi is bennfentes információkkal történő visszaélésre utalna.

Ha ilyesmi létezik, vagy előfordul bármilyen megalapozott utalás, vagy bizonyíték merül fel azzal kapcsolatban, hogy bárki is ilyen módon valósított meg nagy nyereséget, kérem, hogy ezt továbbítsák, nemcsak a nemzeti banknak, hanem az illetékes állami szerveknek is

– mondta Vujčić, aki ez alatt nyilván a rendőrséget értette.

Az index.hr “grafikailag” is rajta van az ügyön

Az “óriási botrány” ez idáig leginkább az ellenzék köreiben váltott ki megbotránkozást, amelyekben Vujčić fejét követelik. Érdekes és ez eléggé indikatív, hogy az ország két legnagyobb napilapja a zágrábi Jutarnji és a Večernji list tartózkodott a kommentártól, csupán annyit közöltek, hogy a horvát pénzügyi felügyeleti szerv, a HANFA (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) vizsgálatot indított a HNB-ben az üggyel kapcsolatban. Ebbe azóta beszállt az ügyészség is (DORH).

Az Index továbbra is görcsösen ragaszkodik az álláspontjához, már vagy tíz cikket közölt az üggyel kapcsolatban, és még azt is “súlyosbító körülményként” hozta fel a bankelnök ellen, hogy szereti a finom borokat – de az újságírótársadalom legnagyobb sajnálatára, egyelőre úgy látszik, hogy fogy a gőz a sztrovacsekból, amiről maga Wágner úr sem tudja, hogy mit jelent.Most tehát úgy néz ki, hogy nem lesz pénzügyi botrány Horvátországban, pedig “milyen jól is jönne” az euróövezeti csatlakozás előtt. De azért várjuk ki a végét!

Plenkit már megint megmacerálták

Kedvenc miniszterelnököm, Andrej Plenković – akit ezúttal is mély együttérzésemről biztosítok – most sem kerülhette el a média piszkálódását, és nyilatkozni kényszerült a HNB elnöke körül kialakult helyzetről. (A BALK továbbra is pártoktól és kormányoktól független, de megértjük zágrábi tudósítónk rajongását Plenki irányában, mindenkinek lehetnek gyengéi, amire mi kaján mosollyal tekintünk.)

Szóval Plenkit, aki legutóbbi országjárása folyamán éppen Novszkán (Novska) tette tiszteletét – meglátogatta többek között az ott székelő horvát számítógépes játékipari inkubátort, ahol az újságírók nem a korával nehezen összeegyeztethető hóbortokról, és az azokat kielégítő játékiparról kérdezték el faggatni, hanem az állítólagos “pénzügyi paráznaságot” elkövető bankelnökről.

Mit lehetett tenni, a “kedvenc miniszterelnök” válaszolt. Elöljáróban kifejtette, hogy telefonon beszélt Vujčićtyal, nem tudván, hogy a tévében fog szerepelni, aki azt mondta neki, hogy a parlamenti bizottság kérdésére a nemzeti bank írásban válaszol.

Plenki itt kissé összevonta szemöldökét, és atyai szigorral tájékoztatta az újságírók siserehadát, – szakadj meg szív! – hogy az ügynek nincs közvetlen kapcsolata a kormánnyal, ebből kifolyólag tartózkodik a kommentártól, valamelyest lekicsinyelve a “népség, katonaság” értelmi képességeit.

Ez igen összetett helyzet, az ügy túl bonyolult ahhoz, hogy a szélesebb nyilvánosság megérthesse– állapította meg a horvát kormányfő, és hozzáfűzte: Grozdana Perić a parlamenti pénzügyi és állami költségvetésügyi bizottságának elnöke utasította a HNB elnökét, hogy maga is írásban nyilatkozzon az ügyről, amellyel kapcsolatban valószínűleg a HANFA is vizsgálatot indít saját hatáskörben.

Ezután, majd meglátjuk, hogy mi lesz, de mindenesetre pontosabb képpel fogunk rendelkezni az esettel kapcsolatban

– zárta le az ügyet Plenković.

Mi – ti. a zágrábi tudósító, és nem a szőrös szívű BALK – nem rejtve véka alá a miniszterelnök sanyarú sorsa felett érzett sajnálkozásunkat, viszont azzal zárjuk sorainkat, hogy a novszkai inkubátorról hamarosan külön írásban számolunk be, valószínűleg a lipiki AI központtal együtt, amelyet feltehetően a BALK is átvesz.


A BENZINTURISTÁK BOSSZÚJA: Speciális árakat a magyaroknak az Adrián!

A BENZINTURISTÁK BOSSZÚJA: Speciális árakat a magyaroknak az Adrián!

Horvátországban sokan reagáltak a magyar döntésre, amely szerint csakis magyar rendszámú gépkocsiba lehet olcsó benzint tankolni. A leggyakoribb vélemény szerint ...
Bővebben…
UKRAJA ÉS BOSZNIA: A brit külügyminiszter Ukrajna további felfegyverzését sürgette

UKRAJA ÉS BOSZNIA: A brit külügyminiszter Ukrajna további felfegyverzését sürgette

Barátok és ellenségek közé keveredett a brit külügyminiszter, aki Szarajevóba látogatott. Liz (Elizabeth) Truss először az echte bosnyák Bisera Turković ...
Bővebben…
KATONAI TÉRHÓDÍTÁS: A NATO Bosznia-Hercegovinában is erősít, Dodik ezt veszélyesnek tartja

KATONAI TÉRHÓDÍTÁS: A NATO Bosznia-Hercegovinában is erősít, Dodik ezt veszélyesnek tartja

A NATO főtitkára úgy nyilatkozott, hogy a nyugati katonai szervezet folytatja védelmi kapacitásainak növelését Bosznia-Hercegovinában. Jens Stoltenberg erről azzal kapcsolatban ...
Bővebben…
AUTOKRATÁK VS. LIBERÁLISOK: Utazás a szükségállapot körül

AUTOKRATÁK VS. LIBERÁLISOK: Utazás a szükségállapot körül

A magyar szükségállapot, költői nevén háborús veszélyhelyzet, úgy tűnik feladta a leckét a horvát kormánynak is. Bár nyilvános reakció még ...
Bővebben…
A GALAMBLELKŰ MINISZTER: Szerbia használhatja a magyar gáztárolókat, bár az még nem tisztázott, hogy mennyi az 500

A GALAMBLELKŰ MINISZTER: Szerbia használhatja a magyar gáztárolókat, bár az még nem tisztázott, hogy mennyi az 500

A magyar külgazdasági és külügyminiszter - aki most már a keresztényügyet is viszi - Budapesten fogadta a szerb pénzügyminisztert, akivel ...
Bővebben…
JÓL KISÜTÖTTÉK: Féláron vették meg a Szabadka védjegyének számító Fidelinka kenyérgyárat

JÓL KISÜTÖTTÉK: Féláron vették meg a Szabadka védjegyének számító Fidelinka kenyérgyárat

Valamikor réges-régen, a kinek boldog/kinek boldogtalan szocialista időkben, valamikor a második világégés után, és jóval a harmadik világégés előtt, vagyis ...
Bővebben…