Connect with us

Horvátország

MEGINT MŰKÖDIK A MACERA: Nagy a botrány a Horvát Nemzeti Bank körül, vagy talán mégsem?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tv vujcic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Kedden a zágrábi Index.hr portál “óriási felfedezést” kürtölt világgá, miszerint Boris Vujčić a Horvát Nemzeti Bank elnöke és Sandra Švaljek, a HNB alelnöke bankok részvényeivel és értékpapírokkal kereskedett, visszaélve a bennfentes információkkal. Vujčić ezt még aznap este cáfolta a HTV1 esti híradójának adott interjújában, az üggyel kapcsolatban azonban a horvát miniszterelnök is nyilatkozni kényszerült.

Pénzügyérek

A HNB elnöke elvetett minden vádat, mondván, hogy nem történt semmi törvényellenes. Esetében igaz, hogy 20 évvel ezelőtt rendelkezett két bank részvényeivel, de ezeket még 2001-ben eladta.

– Még akkor eladtam, amikor elvállaltam a nemzeti bank alelnöki posztját, illetve amikor a HNB érvénybe léptette azt az előírást, hogy a nemzeti bank vezetése nem rendelkezhet banki részvényekkel

– mondta Vujčić, aki úgy fogalmazott, hogy a HNB-nek, és ezzel neki is csak három ilyen jellegű transzakcióról van tudomása. Az erre vonatkozó kérdéseket a nemzeti bank megválaszolta, és nem találta jelét annak, hogy bármi is bennfentes információkkal történő visszaélésre utalna.

– Ha ilyesmi létezik, vagy előfordul bármilyen megalapozott utalás, vagy bizonyíték merül fel azzal kapcsolatban, hogy bárki is ilyen módon valósított meg nagy nyereséget, kérem, hogy ezt továbbítsák, nemcsak a nemzeti banknak, hanem az illetékes állami szerveknek is

– mondta Vujčić, aki ez alatt nyilván a rendőrséget értette.

index grafika

Az index.hr “grafikailag” is rajta van az ügyön

Az “óriási botrány” ez idáig leginkább az ellenzék köreiben váltott ki megbotránkozást, amelyekben Vujčić fejét követelik. Érdekes és ez eléggé indikatív, hogy az ország két legnagyobb napilapja a zágrábi Jutarnji és a Večernji list tartózkodott a kommentártól, csupán annyit közöltek, hogy a horvát pénzügyi felügyeleti szerv, a HANFA (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) vizsgálatot indított a HNB-ben az üggyel kapcsolatban. Ebbe azóta beszállt az ügyészség is (DORH).

Az Index továbbra is görcsösen ragaszkodik az álláspontjához, már vagy tíz cikket közölt az üggyel kapcsolatban, és még azt is “súlyosbító körülményként” hozta fel a bankelnök ellen, hogy szereti a finom borokat – de az újságírótársadalom legnagyobb sajnálatára, egyelőre úgy látszik, hogy fogy a gőz a sztrovacsekból, amiről maga Wágner úr sem tudja, hogy mit jelent.

Most tehát úgy néz ki, hogy nem lesz pénzügyi botrány Horvátországban, pedig “milyen jól is jönne” az euróövezeti csatlakozás előtt. De azért várjuk ki a végét!

Plenkit már megint megmacerálták

Kedvenc miniszterelnököm, Andrej Plenković – akit ezúttal is mély együttérzésemről biztosítok – most sem kerülhette el a média piszkálódását, és nyilatkozni kényszerült a HNB elnöke körül kialakult helyzetről. (A BALK továbbra is pártoktól és kormányoktól független, de megértjük zágrábi tudósítónk rajongását Plenki irányában, mindenkinek lehetnek gyengéi, amire mi kaján mosollyal tekintünk.)

Szóval Plenkit, aki legutóbbi országjárása folyamán éppen Novszkán (Novska) tette tiszteletét – meglátogatta többek között az ott székelő horvát számítógépes játékipari inkubátort, ahol az újságírók nem a korával nehezen összeegyeztethető hóbortokról, és az azokat kielégítő játékiparról kérdezték el faggatni, hanem az állítólagos “pénzügyi paráznaságot” elkövető bankelnökről.

Mit lehetett tenni, a “kedvenc miniszterelnök” válaszolt. Elöljáróban kifejtette, hogy telefonon beszélt Vujčićtyal, nem tudván, hogy a tévében fog szerepelni, aki azt mondta neki, hogy a parlamenti bizottság kérdésére a nemzeti bank írásban válaszol.

Plenki itt kissé összevonta szemöldökét, és atyai szigorral tájékoztatta az újságírók siserehadát, – szakadj meg szív! – hogy az ügynek nincs közvetlen kapcsolata a kormánnyal, ebből kifolyólag tartózkodik a kommentártól, valamelyest lekicsinyelve a “népség, katonaság” értelmi képességeit.

– Ez igen összetett helyzet, az ügy túl bonyolult ahhoz, hogy a szélesebb nyilvánosság megérthesse

– állapította meg a horvát kormányfő, és hozzáfűzte: Grozdana Perić a parlamenti pénzügyi és állami költségvetésügyi bizottságának elnöke utasította a HNB elnökét, hogy maga is írásban nyilatkozzon az ügyről, amellyel kapcsolatban valószínűleg a HANFA is vizsgálatot indít saját hatáskörben.

– Ezután, majd meglátjuk, hogy mi lesz, de mindenesetre pontosabb képpel fogunk rendelkezni az esettel kapcsolatban

– zárta le az ügyet Plenković.

Mi – ti. a zágrábi tudósító, és nem a szőrös szívű BALK – nem rejtve véka alá a miniszterelnök sanyarú sorsa felett érzett sajnálkozásunkat, viszont azzal zárjuk sorainkat, hogy a novszkai inkubátorról hamarosan külön írásban számolunk be, valószínűleg a lipiki AI központtal együtt, amelyet feltehetően a BALK is átvesz.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava