Connect with us

Szerbia

NAGY AZ ISTEN: Megszerválták az ausztrál nagykövetséget, a pátriárka is üzent, avagy a “rémségek szállodája”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pali nole
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Novak Đoković néhány híve demonstrált csütörtökön este Ausztrália belgrádi nagykövetsége előtt, ahol tiltakoztak a világ legjobb teniszezőjével szemben alkalmazott bánásmód ellen, egyértelműen rabságnak és börtönbe zárásnak nevezve a szerb teniszező elkülönítését. Közben a szerb pátriárka is üzenetet küldött Đokovićnak az ortodox karácsony alkalmából, újabb olaj lehet viszont a tűzre, hogy a teniszezőhöz nem engedték be a felkeresésére induló szerb papot.

Megszerválta a nagykövetséget

Csütörtökön este többen is demonstráltak a távoli szigetország újbelgrádi nagykövetsége előtt, és szlogeneket skandáltak Đoković támogatására, miután az ausztrál hatóságok visszavonták a szerb teniszező vízumát, és el is különítették őt.

Belgrádban egyre nagyobb az ellenszenv az ausztrálokkal szemben, az elektronikus média, vagyis a televíziók és az internetes portálok szinte kizárólag a szerb teniszező sanyarú sorsával foglalkoznak, az újságok legutóbbi kiadásaiban erről még nincs szó, miután karácsony lévén, a nyomtatott sajtótermékek nem jelentek meg.

Ennek hatására csütörtökön este kisebb incidens történt az ausztrál nagykövetség épületénél, ahol az egyik Đoković-fan teniszütővel jelent meg, és “szerválni kezdett” az épület irányába.

Đoković családja az édesapa vezetésével ezt megelőzően tömeggyűlést szervezett a szerb (volt jugoszláv) képviselőház épülete előtt. A belgrádi Blic napilap/hírportál beszámolója szerint valaki felvetette, hogy vonuljanak az ausztrál nagykövetség épülete elé, a családfő azonban erről lebeszélte az embereket.

– Nem a nagykövetség elé hívjuk az embereket, hanem a képviselőház elé, amely a népé, mert ez a mi országunk. Semmiféle erőszakra nem szólítunk fel, csakis Nolet támogatjuk. Igen, méltó módon, mint végig a történelmünk során, most is önmagunkért küzdünk

– jelentette ki az idősebb Đoković, aki kicsit belegázolt a politika mocsarába, megjegyezvén, hogy a szerbeket sem bombázásokkal, sem szankciókkal nem lehet térdre kényszeríteni.

Nagy az Isten

A szerb egyházfő is jónak látta, hogy a karácsony alkalmából és a “fogvatartás” okán üzenjen Đokovićnak, és bátorítsa őt az Ausztráliában megtapasztalt nehézségek és kísértések közepette.

– Drága/kedves Nole! A karácsony az öröm napja, az ezidőtájt átélt bajoknak és kísértéseknek holnapra már csak a sápadt árnyékuk marad. Nagy az Isten, és te tudod ki vagy, mert a harangok hangját hallgatva nőttél fel. Ortodox szerbek milliói imádkoznak érted, ahogy te is értük. A betlehemi barlang elmúlhatatlan melege és szeretete melegítse és erősítse a szívedet és a lelkedet!

– üzente az Instagramon Porfirije pátriárka, aki a szokásos karácsonyi köszöntéssel zárta sorait: “Isten békéje – Krisztus megszületett!”. A bejegyzéshez két képet is akasztott, az egyiken a szerb teniszezővel együtt látható.

Közben az internet segítségével hallatott magáról Đoković is, aki a szerb médiában ma már csak a “rémségek szállodájának” nevezett hotelben lakik. A teniszező szintén az Instagram segítségével hallatott magáról.

– Isten békéje – Krisztus megszületett! Boldog Karácsonyt. Isten szeretete erősítsen és töltsön el benneteket

– áll az általa megosztott üzenetben, amelyben minden szerbek Noleja köszönetet mondott azoknak, akik támogatják őt ebben a cseppet sem kellemes helyzetben.

– Köszönöm a családomnak, a famíliának, Szerbiának és mindazoknak a jó embereknek szerte a világon, akik támogatást küldenek nekem, Istennek pedig köszönöm az egészséget

djokernole
– üzente a messzi távolból a szerb világsztár.

A szerbül írt jókívánsághoz Đoković hozzátett két angol mondatot is azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak szerbül, lényegében nekik is köszönetet mondott, viszont nekik nem kívánt boldog karácsonyt.

A szerb teniszezőt pénteken egyébként az ortodox karácsony alkalmából szerette volna felkeresni egy pópa a “rémségek szállodájában”, az ausztrál hatóságok azonban nem engedték be hozzá, aminek esetleg az lehet a következménye, hogy Ausztrália belgrádi nagykövetségénél még többen próbálnak meg szerválni, de az sem kizárt, hogy az épület előtt tenisziskola nyílik, ha a válság elhúzódik.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava