Connect with us

Szerbia

NAGY AZ ISTEN: Megszerválták az ausztrál nagykövetséget, a pátriárka is üzent, avagy a “rémségek szállodája”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pali nole
A cikk meghallgatása

Novak Đoković néhány híve demonstrált csütörtökön este Ausztrália belgrádi nagykövetsége előtt, ahol tiltakoztak a világ legjobb teniszezőjével szemben alkalmazott bánásmód ellen, egyértelműen rabságnak és börtönbe zárásnak nevezve a szerb teniszező elkülönítését. Közben a szerb pátriárka is üzenetet küldött Đokovićnak az ortodox karácsony alkalmából, újabb olaj lehet viszont a tűzre, hogy a teniszezőhöz nem engedték be a felkeresésére induló szerb papot.

Megszerválta a nagykövetséget

Csütörtökön este többen is demonstráltak a távoli szigetország újbelgrádi nagykövetsége előtt, és szlogeneket skandáltak Đoković támogatására, miután az ausztrál hatóságok visszavonták a szerb teniszező vízumát, és el is különítették őt.

Belgrádban egyre nagyobb az ellenszenv az ausztrálokkal szemben, az elektronikus média, vagyis a televíziók és az internetes portálok szinte kizárólag a szerb teniszező sanyarú sorsával foglalkoznak, az újságok legutóbbi kiadásaiban erről még nincs szó, miután karácsony lévén, a nyomtatott sajtótermékek nem jelentek meg.

Ennek hatására csütörtökön este kisebb incidens történt az ausztrál nagykövetség épületénél, ahol az egyik Đoković-fan teniszütővel jelent meg, és “szerválni kezdett” az épület irányába.

Đoković családja az édesapa vezetésével ezt megelőzően tömeggyűlést szervezett a szerb (volt jugoszláv) képviselőház épülete előtt. A belgrádi Blic napilap/hírportál beszámolója szerint valaki felvetette, hogy vonuljanak az ausztrál nagykövetség épülete elé, a családfő azonban erről lebeszélte az embereket.

– Nem a nagykövetség elé hívjuk az embereket, hanem a képviselőház elé, amely a népé, mert ez a mi országunk. Semmiféle erőszakra nem szólítunk fel, csakis Nolet támogatjuk. Igen, méltó módon, mint végig a történelmünk során, most is önmagunkért küzdünk

– jelentette ki az idősebb Đoković, aki kicsit belegázolt a politika mocsarába, megjegyezvén, hogy a szerbeket sem bombázásokkal, sem szankciókkal nem lehet térdre kényszeríteni.

Nagy az Isten

A szerb egyházfő is jónak látta, hogy a karácsony alkalmából és a “fogvatartás” okán üzenjen Đokovićnak, és bátorítsa őt az Ausztráliában megtapasztalt nehézségek és kísértések közepette.

– Drága/kedves Nole! A karácsony az öröm napja, az ezidőtájt átélt bajoknak és kísértéseknek holnapra már csak a sápadt árnyékuk marad. Nagy az Isten, és te tudod ki vagy, mert a harangok hangját hallgatva nőttél fel. Ortodox szerbek milliói imádkoznak érted, ahogy te is értük. A betlehemi barlang elmúlhatatlan melege és szeretete melegítse és erősítse a szívedet és a lelkedet!

– üzente az Instagramon Porfirije pátriárka, aki a szokásos karácsonyi köszöntéssel zárta sorait: “Isten békéje – Krisztus megszületett!”. A bejegyzéshez két képet is akasztott, az egyiken a szerb teniszezővel együtt látható.

Közben az internet segítségével hallatott magáról Đoković is, aki a szerb médiában ma már csak a “rémségek szállodájának” nevezett hotelben lakik. A teniszező szintén az Instagram segítségével hallatott magáról.

– Isten békéje – Krisztus megszületett! Boldog Karácsonyt. Isten szeretete erősítsen és töltsön el benneteket

– áll az általa megosztott üzenetben, amelyben minden szerbek Noleja köszönetet mondott azoknak, akik támogatják őt ebben a cseppet sem kellemes helyzetben.

– Köszönöm a családomnak, a famíliának, Szerbiának és mindazoknak a jó embereknek szerte a világon, akik támogatást küldenek nekem, Istennek pedig köszönöm az egészséget

djokernole
– üzente a messzi távolból a szerb világsztár.

A szerbül írt jókívánsághoz Đoković hozzátett két angol mondatot is azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak szerbül, lényegében nekik is köszönetet mondott, viszont nekik nem kívánt boldog karácsonyt.

A szerb teniszezőt pénteken egyébként az ortodox karácsony alkalmából szerette volna felkeresni egy pópa a “rémségek szállodájában”, az ausztrál hatóságok azonban nem engedték be hozzá, aminek esetleg az lehet a következménye, hogy Ausztrália belgrádi nagykövetségénél még többen próbálnak meg szerválni, de az sem kizárt, hogy az épület előtt tenisziskola nyílik, ha a válság elhúzódik.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava