Connect with us

Horvátország

ISTENÍTETT FŐISPÁN: Nyert a korrupcióval gyanúsított népi Mátyás, miközben a vonat elütött egy anyamedvét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1 sneg gorski kotar
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Guiness rekordok könyvében valószínűleg nincs megfelelő kategória arra, ami vasárnap történt Horvátországban, pontosabban Muraköz megyében. A nemrégiben korrupció vádja miatt lemondásra kényszerülő Matija (magyarul Mátyás) Posavec főispán ugyanis elsöprő győzelmet aratott a választásokon, a szavazatok 79,8 százalékát szerezve meg. Ezzel Matija Posavec önmagát követte, ha nem is a trónon, de a főispán székben mindenképp.

Versben és prózában

Amikor megkérdezték tőle, hogy azért mégis, Posavec pajtás, nyakatekert magyarázatot adott. Véleménye szerint csupán a gyanú árnya vetült rá, esetleges bűnösségét pedig még meg kell állapítania az illetékes bíróságnak, így, ami ezt illeti, ezzel minden rendben lenne. A horvát bíróságok nem éppen gyorsaságukról ismertek, „ítélőképességükre” pedig kitűnő példa a nemrég Žalac-botrány, amelynek főszereplőjét futni hagyták, és csak „brüsszeli óvásra” vették őrizetbe.

Akármi is lesz az ügy bírósági epilógusa – egyszer majd hosszú évek múlva – a jelek szerint nem kell aggódnia politikai karrierjéért, mert az őrizetbe vétele után megnyitott facebookos támogató csoport tagjainak száma pillantok alatt hétezer fölé ugrott.

A Facebook-csoport egyik női tagja pedig még verset is írt hozzá, mintha nem is egy korrupcióval gyanúsított politikusról, hanem magáról “igazságos Mátyásról” lenne szó.

A „költeménynek” csúfolható valamiben ilyen sorok vannak, hogy „te lemondtál, de a néped melléd állt”, és hogy „a választásokon ismét rád szavazunk, mert biztosak vagyunk abban, hogy újfent trónra kerülsz”.

Nos, a közízlés rombolására kiválóan alkalmas versecskében megfogalmazott jóslat valóra vált, így Matija Posavec ismételten főispán lett, és elmagyarázhatta a sajtó szorgos munkásainak, hogy voltaképpen azért indult a választásokon, mert a szavazók ezt követelték tőle, mondjuk úgy, hogy versben és prózában.

– Miután az alkotmányban az szerepel, hogy a hatalom a néptől ered, ez volt, ami motivált, és a választások eredménye megerősítette elhatározásom helyességét

Posavec még azt is elmondta, hogy jóformán választási kampány nélkül vágott bele a választásokba, mivel se plakátja, se szórólapja, se jelszava nem volt. Véleménye szerint az emberek felismerték, hogy jó munkát végzett, és ezért szavaztak neki ismét bizalmat, függetlenül a zavarosban halászástól.

Tekintettel a horvát igazságszolgáltatás fent említett jellegzetességeire, könnyen elképzelhető, hogy Posavec a mostani megbízatási idő lejárta után még egy mandátumot is kitölt, mire bármilyen ítélet születik az ügyében.

Emlékeztetőül, Posavec annakidején beismerte hogy kenőpénz fogadott el, és hogy kedvezményezett elbírálásban részesített egyes cégeket.

Viszonylag békés hétfő, egy kis omikronnal

A nap fontosabb hírei közül kiemelnénk, hogy a dalmát hátországban esett a hó, a Gorski Kotarban, Delnice közelében elütött a vonat egy anyamedvét – a bocsok szerencsére jól vannak – és hogy a válságtörzs jelentése szerint Horvátországban is megjelent a Covid-19 omikron törzse, egyenlőre tizenvalahány esetet jelentettek.

Az immár folklór szintjére emelkedő, és a jóízlés határát súroló köztársasági elnök kontra honvédelmi miniszter ügy legújabb felvonása ezúttal nem Zoran Milanovićhoz (Zoki Bondhoz), hanem a köztársasági elnök kabinetfőnökéhez, valamint honvédelmi és biztonsági tanácsadójának nevéhez fűződik.

Ők ketten sürgős sajtótájékoztató keretében arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy Mario Banožić (a Szép Márió) honvédelmi miniszter piszkálódási/piszkoskodási kampányának keretében megvonta a köztársasági elnök kíséretében utazó napidíját.

Például a vukovári koszorúzáson hivatalból részt vevő három katonának – akik aktív állományban vannak – nem engedélyezte a napidíjak kifizetését, és sem Orsat Miljanić kabinet, sem Dragan Lozančić biztonsági tanácsaadó nem érti, hogy minek alapján, illetve, miért tette ezt.

Miután a sajtótájékoztató a hétfői munkaidő végefelé fejeződött be, a Honvédelmi Minisztérium valószínűleg csak holnap vág vissza, de ez tulajdonképpen már senkit sem érdekel túlzottan.

Többé-kevésbé mindenki arra vár, hogy Andrej Plenković miniszterelnök mikor meneszti a sokak szerint Horvátország eddigi legrosszabb honvédelmi miniszterét.

Különvéleményként – hogy ne érje szó a BALK házelejét – azt kell mondanom, hogy ez valószínűleg valamikor a jövő év elején várható, mert Horvátországban december 20-a után csak a hó esik, és semmi sem történik Három királyokig.

A kiválóságok fogadásokra járnak, a pórnép a kocsmákban vigad, utána meg piheg, kipihenni a szilveszteri fáradalmakat omikronon innen, és túl.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava