Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

ISTENÍTETT FŐISPÁN: Nyert a korrupcióval gyanúsított népi Mátyás, miközben a vonat elütött egy anyamedvét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1 sneg gorski kotar
A cikk meghallgatása

A Guiness rekordok könyvében valószínűleg nincs megfelelő kategória arra, ami vasárnap történt Horvátországban, pontosabban Muraköz megyében. A nemrégiben korrupció vádja miatt lemondásra kényszerülő Matija (magyarul Mátyás) Posavec főispán ugyanis elsöprő győzelmet aratott a választásokon, a szavazatok 79,8 százalékát szerezve meg. Ezzel Matija Posavec önmagát követte, ha nem is a trónon, de a főispán székben mindenképp.

Versben és prózában

Amikor megkérdezték tőle, hogy azért mégis, Posavec pajtás, nyakatekert magyarázatot adott. Véleménye szerint csupán a gyanú árnya vetült rá, esetleges bűnösségét pedig még meg kell állapítania az illetékes bíróságnak, így, ami ezt illeti, ezzel minden rendben lenne. A horvát bíróságok nem éppen gyorsaságukról ismertek, “ítélőképességükre” pedig kitűnő példa a nemrég Žalac-botrány, amelynek főszereplőjét futni hagyták, és csak “brüsszeli óvásra” vették őrizetbe.

Akármi is lesz az ügy bírósági epilógusa – egyszer majd hosszú évek múlva – a jelek szerint nem kell aggódnia politikai karrierjéért, mert az őrizetbe vétele után megnyitott facebookos támogató csoport tagjainak száma pillantok alatt hétezer fölé ugrott.

A Facebook-csoport egyik női tagja pedig még verset is írt hozzá, mintha nem is egy korrupcióval gyanúsított politikusról, hanem magáról “igazságos Mátyásról” lenne szó.

A “költeménynek” csúfolható valamiben ilyen sorok vannak, hogy “te lemondtál, de a néped melléd állt”, és hogy “a választásokon ismét rád szavazunk, mert biztosak vagyunk abban, hogy újfent trónra kerülsz”.

Nos, a közízlés rombolására kiválóan alkalmas versecskében megfogalmazott jóslat valóra vált, így Matija Posavec ismételten főispán lett, és elmagyarázhatta a sajtó szorgos munkásainak, hogy voltaképpen azért indult a választásokon, mert a szavazók ezt követelték tőle, mondjuk úgy, hogy versben és prózában.

– Miután az alkotmányban az szerepel, hogy a hatalom a néptől ered, ez volt, ami motivált, és a választások eredménye megerősítette elhatározásom helyességét

Posavec még azt is elmondta, hogy jóformán választási kampány nélkül vágott bele a választásokba, mivel se plakátja, se szórólapja, se jelszava nem volt. Véleménye szerint az emberek felismerték, hogy jó munkát végzett, és ezért szavaztak neki ismét bizalmat, függetlenül a zavarosban halászástól.

Tekintettel a horvát igazságszolgáltatás fent említett jellegzetességeire, könnyen elképzelhető, hogy Posavec a mostani megbízatási idő lejárta után még egy mandátumot is kitölt, mire bármilyen ítélet születik az ügyében.

Emlékeztetőül, Posavec annakidején beismerte hogy kenőpénz fogadott el, és hogy kedvezményezett elbírálásban részesített egyes cégeket.

Viszonylag békés hétfő, egy kis omikronnal

A nap fontosabb hírei közül kiemelnénk, hogy a dalmát hátországban esett a hó, a Gorski Kotarban, Delnice közelében elütött a vonat egy anyamedvét – a bocsok szerencsére jól vannak – és hogy a válságtörzs jelentése szerint Horvátországban is megjelent a Covid-19 omikron törzse, egyenlőre tizenvalahány esetet jelentettek.

Az immár folklór szintjére emelkedő, és a jóízlés határát súroló köztársasági elnök kontra honvédelmi miniszter ügy legújabb felvonása ezúttal nem Zoran Milanovićhoz (Zoki Bondhoz), hanem a köztársasági elnök kabinetfőnökéhez, valamint honvédelmi és biztonsági tanácsadójának nevéhez fűződik.

Ők ketten sürgős sajtótájékoztató keretében arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy Mario Banožić (a Szép Márió) honvédelmi miniszter piszkálódási/piszkoskodási kampányának keretében megvonta a köztársasági elnök kíséretében utazó katonák napidíját.

Például a vukovári koszorúzáson hivatalból részt vevő három katonának – akik aktív állományban vannak – nem engedélyezte a napidíjak kifizetését, és sem Orsat Miljanić kabinet, sem Dragan Lozančić biztonsági tanácsaadó nem érti, hogy minek alapján, illetve, miért tette ezt.

Miután a sajtótájékoztató a hétfői munkaidő végefelé fejeződött be, a Honvédelmi Minisztérium valószínűleg csak holnap vág vissza, de ez tulajdonképpen már senkit sem érdekel túlzottan.

Többé-kevésbé mindenki arra vár, hogy Andrej Plenković miniszterelnök mikor meneszti a sokak szerint Horvátország eddigi legrosszabb honvédelmi miniszterét.

Különvéleményként – hogy ne érje szó a BALK házelejét – azt kell mondanom, hogy ez valószínűleg valamikor a jövő év elején várható, mert Horvátországban december 20-a után csak a hó esik, és semmi sem történik Három királyokig.

A kiválóságok fogadásokra járnak, a pórnép a kocsmákban vigad, utána meg piheg, kipihenni a szilveszteri fáradalmakat omikronon innen, és túl.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava