Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

VÁRHELYI BOSZNIÁBAN: Ha nem lesz párbeszéd, akkor nem lesz pénz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

3 trojka varhelyi
A cikk meghallgatása

Az Európai Unió sürgeti Bosznia- Hercegovina egymással rivalizáló vezetőit, hogy folytassák a párbeszédet, mert különben az ország jelentős összegektől esik el. Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos Szarajevóban úgy fogalmazott, hogy a boszniai szövetségi intézményrendszernek működnie kell.

Veszélyben az európai perspektíva

Az uniós biztos szarajevói sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy egyértelmű és hiteles európai perspektíva áll rendelkezésre Bosznia- Hercegovina számára, ám az országnak eleget kell tennie az Európai Bizottság által megfogalmazott 14 kulcsfontosságú prioritásnak.

Hírügynökségi jelentések szerint Várhelyi Olivér a bosznia-hercegovinai három nemzetiségű elnökség, a központi kormány és az ellenzék vezetőivel folytatott megbeszélése után felszólította a rivális nemzetiségi vezetőket, hogy térjenek vissza a párbeszédhez, és hajtsák végre a reformokat, különben az 1,5 milliárd euró uniós befektetési csomag nélkül maradnak.

A bosznia-hercegtovinai államelnökség által kiadott közlemény szerint a társelnökök arról biztosították a magyar származású uniós biztost: Bosznia- Hercegovina készen áll arra, hogy néhány elvárt reformot megvalósítson, amelyek biztosítanák, hogy az ország még ebben az évben uniós tagjelölti státust szerezzen.

A jelek szerint azonban a reformok megvalósítása várat magára, mert az intézményrendszer működésképtelenné vált, miután a boszniai szerbek bejelentették, hogy bojkottálják a munkát.

– A boszniai Szerb Köztársaság kivonulása az állami intézményekből, és azok felszámolása még inkább eltávolítja Boszniát az uniós vívmányokhoz való igazodástól, és az egész ország számára gátolja a haladást az uniós úton

– közölte Várhelyi szarajevói sajtótájékoztatóján.

Milorad Dodik, a valaha reformernek tekintett boszniai szerb vezető most kijelentette, hogy a Szerb Köztársaság kilép a boszniai fegyveres erőkből, a legfelsőbb bírói testületből és az adóigazgatásból – vagyis abból a három intézményből, amelyek az állambiztonság, a jogállamiság és az adórendszer kulcsfontosságú pilléreinek tekinthetők.

– Konstruktív párbeszédre és politikai akaratra van szükségünk minden oldalról, hogy továbbléphessünk az uniós úton. A bojkott vagy a blokád elfogadhatatlan… A megosztó retorika és az ilyen cselekedek nem segítenek

– mondta Várhelyi, aki szerint ha a kulcsfontosságú döntések nem születnek meg, akkor az EU által finanszírozott beruházások leállhatnak, Bosznia- Hercegovina pedig kikerülhet más programokból is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava