Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Népszaporulat

GYEREKPRÉMIUM: Háromszorosára emelik az elsőszülött gyerekek után járó támogatást Szerbiában, avagy a férfiak hátrányos megkülönböztetése

vucic natalitas vilagos
Olvasási idő: 2 perc

Szerbiában is ösztönözni szeretnék a gyerekvállalást, ezért január 1-től 300 000 dinárra emelik az állami támogatást minden elsőszülött után. Ennek érdekében módosítják a családjogi törvényt. Az alacsony népszaporulat miatt indokolt lehet a gyermeket vállaló családok támogatása, ám a bejelentés időzítésében közrejátszhatott, hogy tavaszra választásokat tartanak Szerbiában.

Tripla támogatás

Aleksandar Vučić bejelentette, hogy a születések további ösztönzése érdekében az állam a jövő évtől, azaz január elsejétől 300 ezer dinárt (közel egy millió forintot) fizet minden elsőszülött gyerek után a korábbi 100 ezer dinár helyett.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 300 ezer dináros segélyt a költségvetésből nyújtják, vagyis ez “központi segítséget” jelent, a települések pedig más juttatásokkal is ösztönözhetik a gyermekvállalást. Példaként a fővárost, Belgrádot hozta fel, amely további segítséget is nyújt az édesanyáknak.

sajtótájékoztatón elmondta, hogy támogatások bevezetésén is dolgoznak a második gyermeket vállalók esetében is, úgy vélte ugyanis, hogy a második gyermek bizonyos értelemben “fordulópont” jelent.

Az államfő jelezte, hogy ezekről az intézkedésekről két héten belül részletesebb tájékoztatást adnak ki.

Szem előtt tartjuk, hogy nemzeti értelemben fogyunk, egyre kevesebben vagyunk, a rendelkezésünkre álló adatok szerint ugyanis a születési ráta csak kicsivel haladja meg a másfélszerest, az egyszerű szaporodáshoz pedig 2,15-os szorzóra van szükség. Egyre idősebbek vagyunk, a gazdasági fejlődés viszont azon múlik, hogy ezekkel a demográfiai intézkedésekkel miként biztosítjuk a nemzet előrehaladását

– mondta Vučić, aki utalt arra is: motiválni kívánják az egyetemistákat.

“Ne meneküljenek” a gyermekvállalás elől!

A véleménye szerint későn születik az első utód, az anyák ugyanis 30 évesen szülik meg első gyermeküket, ezért bejelentette, hogy megpróbálják motiválni az egyetemistákat, hogy ne meneküljenek a gyermekvállalás elől.

Ha gyereket vállalnak, akkor rájuk nem vonatkoznak a vizsgaidőszakok, bármikor vizsgázhatnak, az egyetemet pedig 26 éves korukig, az orvosi karokat 28 éves korukig kell befejezniük


kis festett kabatok222kis festett kabatok
vucic ket gyermek

A szerb államfő két gyermekével.

– jelentette ki a szerb államfő, aki hozzátette, hogy ezáltal más “szociális környezet” alakul ki, és a fiataloknak nem lesz az a benyomásuk, hogy a gyermekvállalással tönkre tették a karrierjüket.

A szerb elnök azt is bejelentette, hogy az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt a fiatal házaspároknak a lakásvásárlásvásárláshoz.

Az ingatlant az anyák nevére írják, ami nagyszerű intézkedés lesz a fiatal párok számára, de egyúttal a lakásépítést is ösztönzi fogja.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!


Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: