Connect with us

Népszaporulat

GYEREKPRÉMIUM: Háromszorosára emelik az elsőszülött gyerekek után járó támogatást Szerbiában, avagy a férfiak hátrányos megkülönböztetése

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic natalitas vilagos
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Szerbiában is ösztönözni szeretnék a gyerekvállalást, ezért január 1-től 300 000 dinárra emelik az állami támogatást minden elsőszülött után. Ennek érdekében módosítják a családjogi törvényt. Az alacsony népszaporulat miatt indokolt lehet a gyermeket vállaló családok támogatása, ám a bejelentés időzítésében közrejátszhatott, hogy tavaszra választásokat tartanak Szerbiában.

Tripla támogatás

Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy a születések további ösztönzése érdekében az állam a jövő évtől, azaz január elsejétől 300 ezer dinárt (közel egy millió forintot) fizet minden elsőszülött gyerek után a korábbi 100 ezer dinár helyett.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 300 ezer dináros segélyt a költségvetésből nyújtják, vagyis ez „központi segítséget” jelent, a települések pedig más juttatásokkal is ösztönözhetik a gyermekvállalást. Példaként a fővárost, Belgrádot hozta fel, amely további segítséget is nyújt az édesanyáknak.

Vučić sajtótájékoztatón elmondta, hogy támogatások bevezetésén is dolgoznak a második gyermeket vállalók esetében is, úgy vélte ugyanis, hogy a második gyermek bizonyos értelemben „fordulópont” jelent.

Az államfő jelezte, hogy ezekről az intézkedésekről két héten belül részletesebb tájékoztatást adnak ki.

Szem előtt tartjuk, hogy nemzeti értelemben fogyunk, egyre kevesebben vagyunk, a rendelkezésünkre álló adatok szerint ugyanis a születési ráta csak kicsivel haladja meg a másfélszerest, az egyszerű szaporodáshoz pedig 2,15-os szorzóra van szükség. Egyre idősebbek vagyunk, a gazdasági fejlődés viszont azon múlik, hogy ezekkel a demográfiai intézkedésekkel miként biztosítjuk a nemzet előrehaladását

– mondta Vučić, aki utalt arra is: motiválni kívánják az egyetemistákat.

„Ne meneküljenek” a gyermekvállalás elől!

A szerb elnök véleménye szerint későn születik az első utód, az anyák ugyanis 30 évesen szülik meg első gyermeküket, ezért bejelentette, hogy megpróbálják motiválni az egyetemistákat, hogy ne meneküljenek a gyermekvállalás elől.

Ha gyereket vállalnak, akkor rájuk nem vonatkoznak a vizsgaidőszakok, bármikor vizsgázhatnak, az egyetemet pedig 26 éves korukig, az orvosi karokat 28 éves korukig kell befejezniük
vucic ket gyermek

A szerb államfő két gyermekével.

– jelentette ki a szerb államfő, aki hozzátette, hogy ezáltal más „szociális környezet” alakul ki, és a fiataloknak nem lesz az a benyomásuk, hogy a gyermekvállalással tönkre tették a karrierjüket.

A szerb elnök azt is bejelentette, hogy az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt a fiatal házaspároknak a lakásvásárlásvásárláshoz.

Az ingatlant az anyák nevére írják, ami nagyszerű intézkedés lesz a fiatal párok számára, de egyúttal a lakásépítést is ösztönzi fogja.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: