Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Koszovó

NYELVÉBEN ÉL: Ma van az albán ábécé napja, amely Észak-Macedóniában munkaszüneti nap

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az albán nyelv ábécéjét az 1908. november 14-e és 22-e között manasztiri kongresszuson egységesítették. Ez a kongresszus a múlt század eleji albánok politika- és kultúrtörténetének legfontosabb nemzetgyűlése volt, amelyen a nemzeti mozgalom néhány fontos kérdésének mérlegelésére került sor, például az albán nyelv ábécéjének kérdésére is.

A manasztiri kongresszuson az albán területek egyesületeinek, klubjainak és nemzeti testületeinek 50 küldötte vett részt.

Hosszas vita után a kongresszus által létrehozott 11 tagú bizottság új ábécét hozott létre, amely teljes egészében a latin ábécén alapul.

A bizottság és a kongresszus végül úgy döntött, hogy engedélyezi mind az akkoriban széles körben elterjedt isztambuli ábécé, mind az új ábécé használatát.

Néhány éven belül az új ábécé az összes albán általános ábécéjévé vált, ez az albán nyelv jelenlegi ábécéje.

A résztvevők száma és a kiemelkedő albán személyiségek jelentléte alapján a manasztiri kongresszus volt az albán nép legfontosabb eseménye a 20. század elején, amely előkészítette Albánia függetlenségének 1912. november 28-án történt kikiáltását.

A macedóniai albánok számára ez a nap ünnep, és nem dolgoznak az ottani miniszteri rendelet alapján.

Sajnos az albán nyelv ilyen sok évtized után is nagyon erősen differenciált, és a helyzet egyre rosszabb.

Többen is példaként említették az ünnepnapon az Albániát elárasztó koszovói zenék nyelvezetét, amely sok albán egyetemi tanár szerint szétroncsolja az albán nyelv szerkezetét. A tanárok emiatt sürgős állami intézkedéseket várnak a nyelv megőrzésére.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava