...
Connect with us

Migráció

A CIVILEK FŐZNÉNEK RÁJUK: Az utóbbi egy hétben sok migráns jutott be Magyarországra, mert nagy volt a köd

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acdc majdany
Olvasási idő: 4 perc

Az utóbbi időben sincs változás, ami a migránsok jelenlétét illeti Magyarország déli határai mentén. Ez a summás megállapítás, de ha egy kicsit elmélyedünk a kérdésben, akkor gyorsan kiderül, hogy igencsak csak zajlik az élet a déli „migránsfronton”. Ez igaz Majdányra és Rábéra is, ahol most is több a migráns, mint a helyi lakos. Tevékenyek a segélyszervezetek is, amelyek „gondoskodnak” a migránsokról.

A köd és a tejátvevő állomás

A magyar határ mentén továbbra is mintegy 3-4000 ezer migráns vár az alkalomra, amikor „uniós földre” léphet, igaz az annyira áhított Németország onnan még messze. A BALK értesülései szerint Majdányban és Rábéban általában és folyamatosan 200 migráns van, hol az egyik, hol a másik faluban tanyáznak nagyobb számban, de fellelhetők a környékbeli tanyákon, birtokokon is.

Szemtanúk szerint a migránsok többségének van téli ruházata, ami azt jelzi, hogy a segélyszervezetek ilyen-olyan mértékben gondoskodnak róluk, bár kivétel mindig akad, így most is előfordul, hogy egyik-másik migráns papucsban közlekedik.

Informátoraink szerint a hűvösebb időjárás egyelőre még nemigen hat rájuk, de bizonyára más lesz a helyzet, ha beállnak a mínuszok, és oltalom vagy tüzelő után kell nézniük.

Megfigyelők szerint mostanában több migráns jutott be Magyarországra, mint korábban, mivel a múlt héten több alkalommal is leszállt a köd, ez kimondottan alkalmas a határok (román és magyar) átlépésére, mert ilyenkor korlátozottak a látási viszonyok úgy az emberek, mint a hőkamerák számára. A köd tehát nagyban segít nekik az átjutásban, bármilyen erős is a határvédelem.

A migránsok szempontjából szerencsés határátlépések növekedésére utalt, hogy a magyarországi jelentésekben szereplő számokhoz képest szerb oldalon nagyobb mértékben ürült a határmenti zóna: a különbség a sikeres próbálkozások növekedését jelenti.

A helyiek szerint a migránsok közül sokan elbújnak, nincsenek szem előtt, de azért arrafelé mindenki tisztában van vele, hogy ott tanyáznak a környéken: jelenlétüknek kitűnő fokmérője, hogy naponta mennyi kenyér fogy az egyetlen falusi boltban.

A falusi temetőkben közben elzárták a vizet, berácsoztak minden ajtót, ablakot a kápolnákon, hogy a migránsok ne juthassanak áramhoz. Ám vannak civil szervezetek, amelyek kis kamionnal, aggregátorral felszerelve látogatják őket.

A bolt és az alkohol

A migránsok közül sokan most a régi bázison, a tejátvevő állomás egykori épületében vannak, oda mentek ki a két falu, vagyis a Majdány és a Rábé közötti részre. Onnan járnak be az egyetlen boltba, vízért és áramért is.

A ki tudja hányadik típusú találkozások helyszíne tehát a bolt, amely előtt az emberek & migránsok iszogatnak, ott lehet „barátkozni” velük, vagyis az az a hely, ahol az „interetnikus kapcsolatok” létrejönnek. A helyiek általában kerülik őket, de nem mindig lehet kitérni előlük.

Az említett „interetnikus barátkozás” mellett a bolt előtt keletkezik a legtöbb incidens a migránsok között az alkohol és a sorban állás miatt. Három hete egy migránst meg is szúrtak, mentőt hívtak hozzá, de nem lett nagyobb baja.

Mostanában az is előfordult, hogy egy helybéli férfit megtámadtak a migránsok, amikor az kiküldte őket a házából.

Eddig lopások nemigen voltak, legalább is tavasz óta nem, de a helyzet hamarosan megváltozhat, mert tüzelőre lesz szükség. Abból azonban hiány mutatkozhat, mert az előző télen a migránsok már sok górét (kotárkát) lebontottak, ezért a források kimerülőben vannak.

A helyiek belefáradtak már abba, hogy folyamatos „migránsjárásnak” vannak kitéve, továbbra is nagy a bizonytalanság, a félelem, mert nem tudják, hogy milyen tél elé néznek.

Segélyszervezeti támogatás

Majdányban és Rábén ismert és kevésbé ismert segélyszervezetek is megfordulnak, legutóbb három spanyol hölgy járt arrafelé, ők először keresték fel a két falut, viszont gyakoribb vendégnek számít az Orvosok Határok Nélkül (MSF), és bepróbálkozott már a No Name Kitchen is.

Az utóbbi célja a Balkánon és a Mediterrán-térségben haladó migránsok segítése, élelemmel történő ellátása.

A No Name Kitchen kormányoktól független szervezetnek vallja magát, ugyanakkor nem zárkózik el a politikai fellépéstől azok érdekében, akik elszenvedik az „extrém utazás” és az erőszakos kitoloncolás (push-back) következményeit.

A szervezet tagja annak a civil hálónak (Border Violence Monitoring Network), amely információkkal látja el a Guardiant, valamint a hozzá hasonló lapokat/portálokat & médiát.

Szerbiában a No Name Kitchen tevékenységét Šidből már ismerik, az országból legalább hét aktivistáját kitiltották.

Talán ezzel magyarázható, hogy a No Name Kitchen egyik képviselője Horvátországból kereste meg a majdányiakat, akik visszautasították vissza a civil segítséget, mondván, hogy a migránsok a szerbiai befogadó központokban megkapnak mindent, ott van napi háromszori étkezés, menjenek oda. És mennek is: általában elmennek pihenni a táborokba, főleg Nagykikindára vagy esetleg Zomborba, és utána ismét visszatérnek a határvidékre.

Majdányban & Rábéban egyéként attól tartanak, hogy ha a No Name Kitchen kitelepülne, akkor az még inkább odavonzaná a migránsokat, hiszen helybe menne nekik az „ingyenkonyha”.

Köd előttük, köd utánuk

Összegezve az elmondottakat, megállapíthatjuk, hogy a köd nagyban segíti a migrációt, és jelentősen hozzájárul az illegális határátlépések számának a növekedéséhez.

Ennél már jobban csak a pénz járul hozzá, mert akinek van pénze, az továbbra is átjut, köd előtt, köd után, vagy éppen a köd leple alatt.

A migránsok & „felhajtók” aztán elmondják, hogy ismerősük itt vagy ott van, sikerült neki. Ez újabb reményt ad a többieknek, így tovább folytatódik Európa ostroma, az embercsempészek pedig dörzsölik a markukat.

A nagykikindai rendőrség gyakran kijár Majdányba és Rábéba, főleg amikor összetűzések történnek a migránsok között, bár ebből nincs túl sok, valószínűleg a migránsok is felfogták, vagy az embercsempészek megtanították velük, hogy ha balhéznak, akkor nagyobb az ellenőrzés, ami nem felel meg nekik.

A múlt héten volt egy nagyobb rendőri ellenőrzés több határmenti településen is, amelyben a szerb titkosszolgálat, a BIA (Bezbednosna Infromativna Agencija) is részt vett, nyilván a migránsok közé beépülő embercsempészeket keresték, azokat a kis halakat (felhajtókat), akik beépülnek a migránsok közzé, hogy kuncsaftokat toborozzanak.

Az érintettek kicsit szebben fogalmaznak, és azt mondják, hogy semmi rosszat nem tesznek, csak segítik azokat a migránsokat, akik nagyobb téttel szállnának be a játékba, vagyis a határátlépést jelentő „game”-be.

Amikor rendőrök igyekeznek kiszedni a gyanús egyéneket közülük, a migránsok egy kicsit jobban meghúzzák magukat, de azért – mint a BALK egyik beszélgetőtársa nyilatkozta – „továbbra sem leányálom” az élet arrafelé, ahol „semmiféle változás sincs”.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Horvátország

Egy grúziai embercsempész kis híján elgázolta az őt megállítani akaró horvát rendőrt

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Grúziai sofőr
A horvát rendőrök előállították a grúziai sofőrt (Forrás: Nova TV, screenshot)
Olvasási idő: 3 perc

A horvát rendőrség közzétette annak a csütörtöki incidensnek a részleteit, amely során egy migránsokat szállító grúziai embercsempész majdnem elgázolt egy rendőrt a Horvátország és Bosznia-Hercegovina határán lévő Metković közelében. A horvát rendőr elugrott a közeledő jármű elől, és ezzel kerülte el, hogy a kerekek alá kerüljön. A sofőr ellen hivatalos személlyel szemben ellövetett emberölési kísérlet miatt indulhat eljárás. Egy zágrábi civil szervezet az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a törökországi és szíriai földrengéseket követően megnövekedhet a térségből érkező migránsok száma, miután az embercsempész Szíriából és Törökországból érkezett migránsokat szállított.

Magyar rendszámú kombit vezetett

A nyomozást végző Dubrovnik-Neretva Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya és a metkovići határrendészeti kirendeltség közölte, hogy egy magyar rendszámú kombi sofőrje nem állt meg a rendőr jelzésére, hanem belelépett a gázba, és a járművel neki akart hajtani az őt megállásra felszólító rendőrnek.

A rendőr elugrott a jármű elől, majd elővette a pisztolyát, amellyel rálőtt a távolodó járműre.

A szolgálatban lévő rendőr két lövést adott le a jármű bal első kerekére, hogy megakadályozza az elkövető távozását. Az incidens során szerencsére senki sem sérült meg, sem a rendőr, sem az elkövető, de sértetlenek maradtak a migránsok is

– jelentette ki Zoran Tikvica, a Dubrovnik-Neretva Redőrség vezetője a zágrábi Nova tévének nyilatkozva.

A migránsokat szállító jármű a lövések ellenére folytatta az útját, és csak két kilométerrel később állt meg. A sofőr kiugrott a kombiból, és beszaladt az erdőbe, ahol hat órás keresés után találták meg.

A rendőrségi vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a járművet egy 43 éves grúziai állampolgár vezette, aki hét szíriai és török állampolgárságú migránst szállított.

Itt jegyzendő meg, hogy a grúziai és a török állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy belépjenek Bosznia-Hercegovinába, ezért a törökök gyakran használják a bosznia-hercegovinai útvonalat, hogy bejussanak az Európai Unióba.

Ugyanez vonatkozik az Orosz Föderáció állampolgáraira is, az utóbbi időben ezért szaporodtak meg a boszniai-horvát határon a csecsenek és az oroszok, akik sok esetben a katonai behívó elől menekülve szeretnének bejutnia Horvátországba, ahol menedéket kérnek.

Brüsszel január 30-án szólította fel Bosznia-Hercegovinát, hogy tagjelölt országként hangolja össze vízumpolitikáját az Európai Unióval, miután tavaly december 15-én megkapta az említett státuszt.

Ennek a hosszabb kitérőnek az a lényege, hogy mind a török migránsok, mind a grúziai embercsempészek könnyedén bejuthattak Bosznia-Hercegovinába, viszont a horvát határt átlépve fennakadtak a „rendőrségi hálón”.

A „felvezető autó”

A horvát rendőrök a fent említett magyar rendszámú kombin kívül, de még annak feltartoztatását megelőzően, a Metkovićhoz közeli Čarapine fizetőkapunál egy lengyel rendszámú személyautót is megállítottak, amelyben három grúziai állampolgár tartózkodott.

Grúzia

A Čarapine fizetőkapu (Screenshot)

A nyomozás megállapította, hogy ők voltak a magyar rendszámú kombi előfutárai, esetleg „felvezetői”, akiknek az volt a dolguk, hogy a migránsokat szállító járművezetőt információkkal lássák el a horvátországi rendőrök mozgásáról az Nyugat-Európába vezető útvonalon.

A grúziai embercsempészek közül a legkomolyabb büntetésre a migránsokat szállító kombi vezetője számíthat, mert őt „súlyos gyilkossági kísérlet elkövetésével vádolják szolgálatot teljesítő hivatali személlyel szemben, a többiek megússzák a tiltott határátlépés és a tiltott horvátországi tartózkodás bűncselekményének elkövetése miatt történő meggyanúsítással.

A hét török és szíriai állampolgárt, akikről kiderült, hogy illegálisan lépték át a horvát államhatárt, kitoloncolják, vagyis visszafogadási eljárás keretében visszaküldik őket abba az országba, amelyből illegálisan beléptek Horvátországba, azaz Bosznia-Hercegovinába.

Vagyis adnak nekik még egy lehetőséget, hogy újra próbálkozzanak egy másik embercsempész banda segítségével, amely ügyesebb lesz, mint amilyenek a grúziaiak voltak.

A földrengést követően több migráns érkezhet

A migránsokat segítő Are You Syrious zágrábi civil szervezet arra figyelmeztet, hogy a szíriai és törökországi földrengések követően megnövekedhet a térségből Európa felé tartó migránsok száma, erre utaló jelek állítólag már tapasztalhatók a török határon.

Az Európai Unió most is hozhatna olyan döntést, mint Ukrajna esetében, és ennek alapján ideiglenes védelmet nyújthatna azoknak a személyeknek, akik a földrengések miatt hagyják el Törökországot

– jelentette ki Marko Ćušić, az Are You Syrious munkatársa, aki hangsúlyozta, hogy a földrengések, a természetei csapások, vagy például az éhínség elől menekülök nem élveznek semmiféle nemzetközi védelmet, ezért az illegális migránsok számát növelik, és könnyen válnak az embercsempészek áldozatává.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.