Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Migráció

A CIVILEK FŐZNÉNEK RÁJUK: Az utóbbi egy hétben sok migráns jutott be Magyarországra, mert nagy volt a köd

acdc majdany
Majdányi udvar. Fotó: Miklósvölgyi Csaba

Olvasási idő: 4 perc

Az utóbbi időben sincs változás, ami a migránsok jelenlétét illeti déli határai mentén. Ez a summás megállapítás, de ha egy kicsit elmélyedünk a kérdésben, akkor gyorsan kiderül, hogy igencsak csak zajlik az élet a déli “migránsfronton”. Ez igaz Majdányra és Rábéra is, ahol is több a migráns, mint a helyi lakos. Tevékenyek a segélyszervezetek is, amelyek “gondoskodnak” a migránsokról.

A köd és a tejátvevő állomás

A magyar határ mentén továbbra is mintegy 3-4000 ezer migráns vár az alkalomra, amikor “uniós földre” léphet, igaz az annyira áhított onnan még messze. A BALK értesülései szerint Majdányban és Rábéban általában és folyamatosan 200 migráns van, hol az egyik, hol a másik faluban tanyáznak nagyobb számban, de fellelhetők a környékbeli tanyákon, birtokokon is.

Szemtanúk szerint a migránsok többségének van téli ruházata, ami azt jelzi, hogy a segélyszervezetek ilyen-olyan mértékben gondoskodnak róluk, bár kivétel mindig akad, így most is előfordul, hogy egyik-másik migráns papucsban közlekedik.Informátoraink szerint a hűvösebb időjárás egyelőre még nemigen hat rájuk, de bizonyára más lesz a helyzet, ha beállnak a mínuszok, és oltalom vagy tüzelő után kell nézniük.

Megfigyelők szerint mostanában több migráns jutott be Magyarországra, mint korábban, mivel a múlt héten több alkalommal is leszállt a köd, ez kimondottan alkalmas a határok ( és magyar) átlépésére, mert ilyenkor korlátozottak a látási viszonyok úgy az emberek, mint a hőkamerák számára. A köd tehát nagyban segít nekik az átjutásban, bármilyen erős is a .

A migránsok szempontjából szerencsés határátlépések növekedésére utalt, hogy a magyarországi jelentésekben szereplő számokhoz képest oldalon nagyobb mértékben ürült a határmenti zóna: a különbség a sikeres próbálkozások növekedését jelenti.

A helyiek szerint a migránsok közül sokan elbújnak, nincsenek szem előtt, de azért arrafelé mindenki tisztában van vele, hogy ott tanyáznak a környéken: jelenlétüknek kitűnő fokmérője, hogy naponta mennyi kenyér fogy az egyetlen falusi boltban.

A falusi temetőkben közben elzárták a vizet, berácsoztak minden ajtót, ablakot a kápolnákon, hogy a migránsok ne juthassanak áramhoz. Ám vannak civil szervezetek, amelyek kis kamionnal, aggregátorral felszerelve látogatják őket.

A bolt és az alkohol

A migránsok közül sokan most a régi bázison, a tejátvevő állomás egykori épületében vannak, oda mentek ki a két falu, vagyis a és a Rábé közötti részre. Onnan járnak be az egyetlen boltba, vízért és áramért is.A ki tudja hányadik típusú találkozások helyszíne tehát a bolt, amely előtt az emberek & migránsok iszogatnak, ott lehet “barátkozni” velük, vagyis az az a hely, ahol az “interetnikus kapcsolatok” létrejönnek. A helyiek általában kerülik őket, de nem mindig lehet kitérni előlük.

Az említett “interetnikus barátkozás” mellett a bolt előtt keletkezik a legtöbb incidens a migránsok között az alkohol és a sorban állás miatt. Három hete egy migránst meg is szúrtak, mentőt hívtak hozzá, de nem lett nagyobb baja.

Mostanában az is előfordult, hogy egy helybéli férfit megtámadtak a migránsok, amikor az kiküldte őket a házából.

Eddig lopások nemigen voltak, legalább is tavasz óta nem, de a helyzet hamarosan megváltozhat, mert tüzelőre lesz szükség. Abból azonban hiány mutatkozhat, mert az előző télen a migránsok már sok górét (kotárkát) lebontottak, ezért a források kimerülőben vannak.

A helyiek belefáradtak már abba, hogy folyamatos “migránsjárásnak” vannak kitéve, továbbra is nagy a bizonytalanság, a félelem, mert nem tudják, hogy milyen tél elé néznek.

Segélyszervezeti támogatás

Majdányban és Rábén ismert és kevésbé ismert segélyszervezetek is megfordulnak, legutóbb három hölgy járt arrafelé, ők először keresték fel a két falut, viszont gyakoribb vendégnek számít az Orvosok Határok Nélkül (MSF), és bepróbálkozott már a No Name Kitchen is.

Az utóbbi célja a Balkánon és a Mediterrán-térségben haladó migránsok segítése, élelemmel történő ellátása.A No Name Kitchen kormányoktól független szervezetnek vallja magát, ugyanakkor nem zárkózik el a politikai fellépéstől azok érdekében, akik elszenvedik az “extrém utazás” és az erőszakos kitoloncolás (push-back) következményeit.

A szervezet tagja annak a civil hálónak (Border Violence Monitoring Network), amely információkkal látja el a Guardiant, valamint a hozzá hasonló lapokat/portálokat & médiát.

Szerbiában a No Name Kitchen tevékenységét Šidből már ismerik, az országból legalább hét aktivistáját kitiltották.

Talán ezzel magyarázható, hogy a No Name Kitchen egyik képviselője Horvátországból kereste meg a majdányiakat, akik visszautasították vissza a civil segítséget, mondván, hogy a migránsok a szerbiai befogadó központokban megkapnak mindent, ott van napi háromszori étkezés, menjenek oda. És mennek is: általában elmennek pihenni a táborokba, főleg Nagykikindára vagy esetleg Zomborba, és utána ismét visszatérnek a határvidékre.

Majdányban & Rábéban egyéként attól tartanak, hogy ha a No Name Kitchen kitelepülne, akkor az még inkább odavonzaná a migránsokat, hiszen helybe menne nekik az “ingyenkonyha”.

Köd előttük, köd utánuk

Összegezve az elmondottakat, megállapíthatjuk, hogy a köd nagyban segíti a migrációt, és jelentősen hozzájárul az határátlépések számának a növekedéséhez.

Ennél már jobban csak a pénz járul hozzá, mert akinek van pénze, az továbbra is átjut, köd előtt, köd után, vagy éppen a köd leple alatt.

A migránsok & “felhajtók” aztán elmondják, hogy ismerősük itt vagy ott van, sikerült neki. Ez újabb reményt ad a többieknek, így tovább folytatódik ostroma, az embercsempészek pedig dörzsölik a markukat.

A nagykikindai rendőrség gyakran kijár Majdányba és Rábéba, főleg amikor összetűzések történnek a migránsok között, bár ebből nincs túl sok, valószínűleg a migránsok is felfogták, vagy az embercsempészek megtanították velük, hogy ha balhéznak, akkor nagyobb az ellenőrzés, ami nem felel meg nekik.

A múlt héten volt egy nagyobb rendőri ellenőrzés több határmenti településen is, amelyben a szerb titkosszolgálat, a BIA (Bezbednosna Infromativna Agencija) is részt vett, nyilván a migránsok közé beépülő embercsempészeket keresték, azokat a kis halakat (felhajtókat), akik beépülnek a migránsok közzé, hogy kuncsaftokat toborozzanak.

Az érintettek kicsit szebben fogalmaznak, és azt mondják, hogy semmi rosszat nem tesznek, csak segítik azokat a migránsokat, akik nagyobb téttel szállnának be a játékba, vagyis a határátlépést jelentő “game”-be.

Amikor rendőrök igyekeznek kiszedni a gyanús egyéneket közülük, a migránsok egy kicsit jobban meghúzzák magukat, de azért – mint a BALK egyik beszélgetőtársa nyilatkozta – “továbbra sem leányálom” az élet arrafelé, ahol “semmiféle változás sincs”.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Friss

Szerbia

Szerbia elveszítette a Svájccal vívott ki-ki meccsett, és nem jutott be a katari labdarúgó világbajnokság egyenes kieséses szakaszába. Megpróbálták, de nem voltak képesek rá,...

Magyarország

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken...

Szerbia

A szerb elnök mégiscsak találkozott az uniós szomszédsági és bővítési biztossal, pedig a koszovói helyzet alakulása miatt csütörtökön (december 1-én) kilátásba helyezte, hogy nem...

Horvátország

Az európai Vc közlekedési korridor horvátországi szakasza egészen közel, mintegy 5 kilométernyire jár a magyar határtól, a ma (december 2-án) átadott Eszék-Pélmonostor autópálya szakasznak...

Bosznia

A baloldali szarajevói városvezetés ismételten sikertelenül kísérelte meg elhelyezni I. Tvrtko XIV. századi boszniai uralkodó szobrát a parlament előtti téren. Az eset nagy port...

Szerbia

Olvasási idő: 1 perc Horgoson letartóztattak két marokkói férfit, akiknél csaknem 10 ezer eurót és 202 hamis személyi igazolványt találtak. Hivatalos adatok szerint idén...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A horvát államfő kedden (november 29-én) Zágrábban a horvát-szlovén gazdasági fórumon úgy fogalmazott, hogy Magyarország érzelmi, nem pedig racionális okokból...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc A szerb rendőrök hétfőn a preševói határátkelőnél 268 ezer eurót találtak, amelyet két férfi akart átcsempészni Észak-Macedóniába. A szerb belügyminisztérium...

Szerbia

Olvasási idő: 3 perc A szerbiai menekültügyi biztos a csütörtöki, horgosi lövöldözést követően azt ígérte, hogy ezentúl “nulla tolerancia” lesz azokkal a migránsokkal szemben,...

Horvátország

Olvasási idő: 3 perc Az elmúlt napokban Horvátországban elképesztő békevilág volt. Elmaradt a szokásos anyázás, jobbára senki sem mondott semmi jelentőset, nem jelentettek be...

Magyarország

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A belgrádi liberális Danas napilapban a Vajdasági Szociáldemokrata Párt szóvivője azon méltatlankodik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország” térképével díszített...

Szerbia

Olvasási idő: 5 perc Vajdasági származású magyarként mindig féltem attól, hogy közeleg az év vége, mert alig múlt el esztendő, hogy ez idő tájt...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc Nemcsak az alkalmassági vizsgákon esnek ki sokan a határvadásznak jelentkezők közül Magyarországon, van ugyanis, akit a bűnmegelőzési célú átvilágítást végző...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc Adománygyűjtésbe kezdtek a migránsbarát szervezetek az Észak-Szerbiában, vagyis a magyar határ mentén tartózkodó migránsok megsegítésére a kettőskereszt Égesd az erdőt,...

Magyarország

Olvasási idő: 4 perc Az illegális bevándorlás elleni védvonalat a magyar-szerb határról előbb a szerb-észak-macedón határra, majd Szkopjéval együtt még délebbre szeretnénk tolni, és...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc Úgy tetszik – legalábbis a zágrábi Jutarnji list értesülései szerint -, hogy a magyar MOL újabb nemzetközi pert indított Horvátország...

Friss
Bezár

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: