Connect with us

Migráció

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: A migránsok arra várnak, hogy leszálljon a köd, mert akkor a hőkamerák nem látják őket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migransok a kodben
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A román és a magyar határ mentén lévő szerbiai falvakban az élet általában igencsak lassú és monoton. Különösen igaz ez a téli időszakra, amikor korán sötétedik, ezért este ritkán találkozhatunk bárkivel is az utcákon. Az utóbbi hónapokban azonban ez nem vonatkozik Oroszlámosra (Banatsko Aranđelovo), Majdányra és Rábéra, amelyek egymást követik a szerb-magyar-román hármashatár felé vezető régi és hepehupás úton. Előfordult, hogy ezeken a településeken négyszer annyi volt a migráns, mint a helyi lakos.

Kétségbeejtő helyzet

Az előbb említett települések többszáz migráns gyűjtőhelyévé váltak, akik biztonságukat és egészségüket kockáztatva próbálnak meg illegálisan átjutni az Európai Unió tagjának számító Magyarországra vagy Romániába, hogy onnan folytassák útjukat Nyugat- Európa felé.

Hivatalos adatok szerint a térségben csaknem 700 migráns tartózkodott a 30-40 körüli elhagyott és romos házban, valamint a környéken lévő, és szintén elhagyatott mezőgazdasági birtokokon.

A migránsok szinte mindegyike arab, főként Szíriából érkeztek, kivéve néhány iraki, libanoni és észak-afrikai illegális bevándorlót.

A hármashatár térségében feltorlódó migránsok jó része egészen a közelmúltig a szerb befogadóállomásokon tartózkodott, de vannak köztük, akik nemrég érkeztek Szerbiába, és eddig magánházakban, elhagyott épületekben vagy éppen az erdőben bújtak meg.

Különösen érdekes fejlemény, hogy a migránsok Bosznia- Hercegovinából visszatérnek Szerbiába, és Románián keresztül próbálják meg folytatni útjukat Nyugat- Európa felé.

Szerintük (de a médiából hallható és látható jelentések szerint is) a boszniai tartózkodás feltételei egyszerűen kétségbeejtők, különösen télen.

A helyzetet csak súlyosbítja a horvát rendőrség brutalitása a Horvátországból történő folyamatos kitoloncolások során, ami arra kényszerítette őket, hogy más kiutat keressenek.

A helyzet ugyanakkor nagyon hasonló a tavalyi évhez, amikor a migránsok szintén visszafordultak Bosznia- Hercegovinából.

A zord és hideg tél miatt egyre többen térnek vissza Szerbiába, a globális világjárvány azonban kellemetlen helyzetbe hozta a migránsokat, sem előre, sem visszafelé nem tudnak haladni.

A ködre várva

Nagy problémát jelent számukra az is, hogy a többségnek nincs pénze, legalábbis annyi pénze, hogy megfizesse az embercsempészeket, és ezáltal viszonylag könnyen és biztonságosan elérhesse a kívánt célt.

Rabéban és Majdányban a kisgyermekes családok is megjelentek. Ők a táborokból jöttek ki, hogy a többiekhez hasonlóan megpróbálják átlépni a román határt (ahol nincs kerítés), és ezzel megragadják az utolsó lehetőséget még mielőtt leesik az első hó.

– Napok óta azt várjuk, hogy leszálljon a köd

– mondja szinte mindegyik migráns.

[quads id=2]

A ködben a hőkamerák nem látják őket, ezért már csak elég gyorsnak és ügyesnek kell lenniük, hogy elkerüljék az államhatár őrzésében nagyon szigorú román határőröket.

Szerb oldalon a problémát az okozza, hogy túl sok migráns telepedett meg a határmenti falvakban.

Egészen a közelmúltig egyik-másik településen négyszer annyian voltak, mint a helyiek, ami félelmet és bizalmatlanságot váltott ki a lakosság körében.

Nem voltak ugyan incidensek, az üres házak feltörése, a tüzek gyújtása és a betakarított termékek elpusztítása azonban éppen elegendő problémát okozott az ott élő emberek számára, akik – mint mondják – nem emlékeznek a külföldiek ilyen mértékű inváziójára.

A szerb rendőrség november 28-án háromszáz migránst gyűjtött össze (beleértve a családokat is), és autóbuszokkal szállította el őket a különböző befogadó táborokba, ahol sokkal jobb életfeltélek közé kerültek.

A migránsok egy része önként visszatér a befogadó központokba, mások viszont úgy határoznak, hogy ott maradnak, ahol vannak, amíg nem teljesítik azokat a célokat, amelyeket kitűztek maguk elé.[quads id=4]

Így a határ menti településeken történő tartózkodásukat csak a rendőrség folyamatos és határozott fellépése akadályozhatja meg, vagy netalán a hóviharok.

Amíg sem az egyik, sem a másik nem történik meg, addig a legkitartóbbak türelmesen várják a ködöt, amely növeli a távozásuk esélyét.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A magyar rendőrök állítólag különösen az afgán migránsokkal szemben agresszívak

Közzététel:

a megjelenés dátuma

migráns afgán
A magyar kerítés a szerb oldalról Rábé közelében (Fotó: BALK)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ez a GAME, azaz a játék: átkelni a migránsellenes kerítésen, amelyet Magyarország 2015-ben emelt a szerb határon, majd remélni, hogy megmenekülhetsz a magyar járőrök erőszakos fellépése elől. Mintegy ezer menekült/migráns várja a sorát (és a sorsát) Szabadkán az elfoglalt házakban vagy az erdőkben, macska-egér játékot játszva a szerb rendőrséggel. Erről közölt hosszú cikket a Courrier des Balkans (CB) francia portál helyszíni beszámolójában.

Már tízszer próbálkozott

Egy magát Armannak nevező férfi arról számolt be a tudósítónak, hogy már tízszer próbálkozott bejutni Magyarországra, de eddig nem sikerült neki.

– De nem adom fel!

– mondta a húszas éveiben járó afgán fiatalember, aki egy régi poros szőnyegen ült, egy nagy, kék ponyvából készült lugas alatt. Azt reméli, hogy eljuthat az Egyesült Királyságba, pisztáciát hámozott, miközben két barátjával együtt zenét hallgatott egy kis hordozható hangszórón.

Itt találtak ideiglenes menedéket, a vasúti sínek és egy régi, elhagyatott épület között, az észak-szerbiai Szabadkán, a magyar határ közelében lévő vasútállomáson.

Ezen a meleg, napsütéses késő délelőttön Arman és két útitársa egyelőre várakozik. De amikor eljön az este, biztosak benne, hogy még egyszer kipróbálják magukat a játékban.

A GAME számukra azt jelenti, hogy elhagyják Szabadkát, bemennek valamelyik határ melletti erdőbe, majd megpróbálnak átjutni a “migránsellenes kerítésen”, ahogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nevezi.

A CB arról számol be a francia olvasóknak, hogy a magyar-szerb határon egy több mint három méter magas, és 175 kilométer hosszú, kamerákkal és mozgásérzékelőkkel felszerelt, sok magyar rendőrjárőr által felügyelt kettős kerítés van, az egyik kerítés tetején Concertina szögesdróttal.

concertina

A Concertina szögesdrótot árusító egyik cég szerint igen éles tövisek vannak a dróton, amelynek egyetlen alkalmazási célja a “szigorú védelmezés”

A Courrier des Balkans beszámolója szerint mintegy 800 millió euróra volt szükség a kerítés felállításához, amelyet 2015 nyarán építettek, amikor menekültek tízezrei kerestek menedéket Európában a szíriai háborút, vagy a saját országukban tapasztalható erőszakot és a szegénységet maguk mögött hagyva.

Elveszik a migránsok telefonját

A kerítés átlépése azonban nem garancia arra, hogy az Európai Unió felé vezető úton szabadon haladhatnak tovább a migránsok.

– Amikor a magyar rendőrök elkapnak minket, és visszaküldenek Szerbiába, elkobozzák vagy megsemmisítik a telefonjainkat

– mondta Arman, aki szerint a magyar rendőrök gyakran erőszakosak, különösen, amikor rájönnek, hogy afgán migránsokkal van dolguk.

A pushback, vagyis a “visszatoloncolás” gyakorlata miatt 2020 decemberében az Európai Unió Bírósága (EUB) elítélte Magyarországot, de ez a gyakorlat már nem lepi meg Maria Margát, a migránsokat támogató szabadkai Collective Aid nevű szervezet programvezetőjét.

maria marga

Maria Marga, a szabadkai száműzötteket támogató Collective Aid nevű szervezet programvezetője (Forrás: LinkedIn)

Marga szerint a 2019 óta működő szervezet a helyszínen rendszeresen gyűjti a magyar rendőrség által gyakran erőszakkal visszafordított száműzöttek vallomásait, szerinte a magyar rendőrök a nemzetközi törvények és a visszaküldés tilalmának elve ellenére lépnek fel a migránsokkal szemben.

Dzsungel a határ mentén

Amíg a határátlépésre várnak, a legtöbb migráns sátrakból és rögtönzött szállásokból álló informális táborokban él a határmenti erdőkben, vagyis a “dzsungelben”.

A szerb hatóságok 2015-ben a város déli bejáratánál befogadóközpontot nyitottak, amely jelenleg 220 férőhellyel rendelkezik, de több mint 400 ember lakik ott.

A szerbiai menekültügyi hivatal által működtetett központ továbbra sem rendelkezik elegendő személyzettel ahhoz, hogy szálláshelyet biztosítson a határmenti régióban tartózkodó mintegy ezer migránsnak.

A tizennégy éves Naïm, akivel a CB riportere a tábor közelében találkozott, kissé elveszettnek tűnt.

– Három napja vagyok itt, és nincs hely a táborban, ezért itt alszom

– mondta Naïm, a központ melletti üres területre mutatva. A tinédzser hat hónappal ezelőtt hagyta el a kelet-szíriai Dajr ez-Zaurt, majd Törökországon és Bulgárián keresztül utazott, mielőtt Észak-Szerbiába ért. Annak ellenére, hogy csak tizennégy éves, a szabadban tölti az éjszakát.

Nem Naïm az egyetlen, aki a táboron kívül alszik. Más migránsok is ott alszanak, vagy ahol tudnak a városban, esetleg a Szabadkától tíz kilométerre északra lévő erdős területen keresnek menedéket.

Maria Marga szerint “az elmúlt három hónapban a szerb rendőrség folyamatosan “kilakoltatta a táborokból és a házakból” a migránsokat.

A Border Violence Monitoring Network (Határmenti Erőszak Figyelő Hálózat, BVMN), amelynek a Collective Aid is tagja, egy nemrégiben készült jelentésében arról számolt be, hogy a szerbiai rendőrök csak 2023 júliusában 27 razziát hajtottak végre, amelyek közül néhányban a rendőrök erőszakosan léptek fel, lerombolták a migránsok sátrait, és ellopták a holmijukat.

– Ezek a rendőrségi akciók növelik a menekültek bizonytalanságérzetét, mert elszigetelt körülmények között találják magukat, nehezen jutnak élelemhez és vízhez

– fogalmazta meg a kifogásait a Collective Aid programvezetője, Maria Marga.

Szerb rendőrök és migránsok

Augusztus elején a szerb hatóságok több mint 800 rendőrt és csendőrt mozgósítottak egy nagyszabású művelet keretében az embercsempész-hálózatok felszámolására: tizenhárom embert tartóztattak le, és fegyvereket koboztak el.

migráns afgán

A koszovói befogadó központ regisztrációs irodája néhány migránssal és egy kirongyosodott szerb zászlóval (Fotó: BALK)

Maria Marga rámutatott arra, hogy a szerb hatóságok közleménye nem tesz említést “arról a 300 migránsról, akiket szintén “letartóztattak”, mielőtt buszokkal táborokba küldték őket, egyebek között a Szabadkától 500 kilométerre délre fekvő Presevóba”.

Szerinte a szerbiai rendőrök az ilyen jellegű akciókkal akarják távol tartani a migránsokat a magyar határtól.

– Ezeknek a rendőrségi razziáknak az a céljuk, hogy a migránsok körül ellenséges és bizonytalan légkört teremtsenek

– jelentette ki a Collective Aid szabadkai programvezetője.

A Frontex számol

A Frontex határőrizeti ügynökség 2022-ben 145 600 illegális határátlépést számolt össze a nyugat-balkáni régióban, ami 136%-os növekedést jelent 2021-hez képest a szolgálat által gyűjtött adatok szerint.

Az uniós szervezet szerint a migránsok körében prioritást élvez a “balkáni útvonal”, amelyet általában a közel- és közép-keleti migránsok/menekültek használnak.

hataror utca

Szinte minden Szabadka környéki településen van egy Határőr utca, ez itt történetesen Kelebia (Fotó: BALK)

Tavaly októberben az Európai Bizottság megállapodott a Frontex szerepének megerősítéséről Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Albániában, és 39,2 millió eurót bocsátott rendelkezésre ezen országok határainak “biztosítására” mobil megfigyelőrendszerek, drónok és biometrikus eszközök beszerzésével.

Maria Marga szerint egyre nagyobb az aggodalom a migránsok körében a Frontex szerbiai feltűnése miatt.

– Az év eleje óta láttunk olasz, német és holland rendőröket, akik ugyan nemzeti egyenruhájukban, de Frontex karszalaggal voltak jelen.

A Collective Aid programvezetőjét azért is aggasztja a Frontex bevetése a régióban, mert értesülései szerint az uniós határőrizeti szervezet ellen felmerültek a vádak, hogy a görög parti őrség által végrehajtott kitoloncolásokhoz nyújtott támogatást.

Marga szerint egyelőre nem világos a Frontex ügynökeinek új küldetése, nem tudja, hogy a határőrizeti szervezet azért jelent-e meg a térségben, hogy támogassa a szerb rendőrség akcióit, és tagjai járőrözzenek a határon, vagy azért, hogy adatokat gyűjtsenek?

Amikor Szabadkán leszáll az éj, Arman és két barátja elindul Magyarország felé. Talán egy újabb esti GAME kicsit közelebb jutattja őket az Egyesült Királysághoz, de az sem kizárt, hogy egy újabb kudarc esetén hosszabb időre lehorgonyoznak Szerbiában.

(A Courrier des Balkans nyomán)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava