Connect with us

Horvátország

FUCHS SZERINT SEM FIX: Plenković az oltástagadók ostora, avagy büntethető-e a köztársasági elnök és a többi renitens?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2plenki2
play icon A cikk meghallgatása

A horvát kormány ülésén Andrej Plenković miniszterelnök megbízta az igazságügyi-, az egészségügyi-, valamint a belügyminisztert: vizsgálják meg a törvényes lehetőségét annak, hogy a jövőben miként büntessék az oltásellenes viselkedést, lett légyen az verbális szinten, vagy éppen a válságtörzs intézkedéseinek be nem tartása terén. Andrej Plenkovićot az dühítette fel, hogy egynéhány polgármester is szembeszállt a kormány intézkedéseivel.

Lábra kapott a fejetlenség

Az oltásellenesek esetleges megbüntetése elsősorban azért merült fel, mert egyes állami tisztségviselők, mint például Stipe Petrina és Miro Bulj makarskai és sinji polgármester bejelentette, hogy nem tartja tiszteletben a válságtörzs oltási bizonylatokkal kapcsolatos intézkedéseit, azaz a hozzájuk tartozó “közigazgatási egységekben” nem követelik meg a bizonylatok felmutatását az intézményekben.

A “dádá” elvileg Zoran Milanović köztársasági elnökre is vonatkozna, aki ugyancsak közölte, hogy a köztársasági elnök hivatala nem követeli meg az oltási bizonylatokat az alkalmazottaktól.

– A halottak száma meghaladja a 10.000-ret, prioritásaink teljesen megváltoztak, hogy egyesek két év után is gúnyt űznek belőlünk, miután felvették az oltást, és védelmet szereztek. Ez nem jöhet számításba. Elvárom a törvények módosítását, és a büntető intézkedések bevezetését azok ellen, akik úgy képzelik, hogy nagyon okosak

– mondta Plenković, mert megelégelte már a fejetlenséget, és a kormányintézkedések elleni nyilvános zúgolódást.

Valami lesz, de még nem tudni, hogy mi

A kormányülés után Radovan Fuchs oktatásügyi miniszter, Ivan Malenica igazságügyi miniszter, valamint Josip Alardović munkaügyi és szociális védelmi miniszter járult az újságírók elé.

Ez érdekes fejlemény, lévén, hogy ez idáig hasonló helyzetekben általában Vili Beroš egészségügyi miniszter és Davor Božinović belügyminiszter volt kénytelen eltűrni a média képviselőinek a faragatlanság határát nem egyszer átlépő érdeklődését, bár ezt sokan másképp ítélik meg.

A miniszterelnök részéről egyértelműen taktikai húzás volt hogy a “második vonalas” minisztereket küldte a tűzvonalba, miután mind Beroš, mind Božinović a járvány kezdete óta állja a közvélemény kíváncsi vagy éppenséggel kevésbé kíváncsi érdeklődését, ezért éppen ideje volt némi pihenőt engedélyezni számukra, továbbá az sem árt, ha a közvélemény megismeri a többi miniszter nevét is.

Jelenleg az országban akkora nyugtalanság uralkodik az oltási bizonylatok bevezetésével kapcsolatban, hogy a parlamenti többséget alkotó pártok a rendelkezésükre álló idő 80 százalékát fordították ennek a kérdésnek a megtárgyalására a parlamentben.

Milanovićon, Petrinán és Buljon felül a Most (Híd) is igyekszik hasznot húzni a helyzetből, miután bejelentették, hogy népszavazást kezdeményeznek az oltási bizonylatokkal kapcsolatban.

Nota bene, Horvátországban a népszavazás kezdeményezése amolyan politikai folklórnak számít, amit a lúzerek vetnek be időről-időre, lásd legutóbb a szuverenisták az euro elutasítására irányuló kezdeményezést, ami csúfosan meghiúsult. Szóval nem nagyon kell komolyan venni.

Fuchs szerint sem fix

Visszatérve a sajtótájékoztatóra, nem sok konkrétumot tudtunk meg. Ez nem is csoda, hiszen objektíve, a jelenlegi törvényes előírások nem teszik lehetővé a büntetések bevezetését az oltási bizonylatok ellen lázítókkal szemben.

Az elképzelések mindenesetre arra utalnak, hogy az elkövetkezőkben nem csak az oltási bizonylatokat, illetve a covid-teszteket ellenző személyeket szankcionálnák valamilyen módon, hanem az álhírek terjesztőit is.

Radovan Fuchs oktatásügyi miniszter szavaiból ugyanakkor azt is ki lehetett venni, hogy a kormány nem szeretné túlfeszíteni a húrt valamilyen drákói intézkedésekkel. Fuchs így többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskolákban kisebb problémáktól eltekintve, tiszteletben tartják a válságtörzs intézkedéseit.

Azon kis számú tanügyi alkalmazott esetében, akik ellenszegültek az oltási bizonylatok, illetve a friss covid-tesztek felmutatására vonatkozó kötelezettségnek, a miniszter nem tartja szükségesnek szigorú büntetések kirovását.

– Azt remélem, hogy ezek az emberek észhez térnek, és hogy a jövőben nem mutatkoznak fogékonyak olyan egyének mesterkedése iránt, akik olcsó politikai poénokat igyekeznek szerezni a polgárok egészségének kárára

– mondta Fuchs, így tehát még az sem fix, hogy büntetnek-e egyáltalán, ami a jelenlegi helyzetet figyelve, még inkább megosztaná az országot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava