Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Egyesült Államok

UTÓLAGOS MEGHÍVÓ: Az Egyesült Államok felülbírálta önmagát, és meghívta Szerbiát & Koszovót a demokráciacsúcsra

news kosovo usa flags
A koszovói albán területeken gyakran leng együtt a koszovói és az amerikai zászló

Olvasási idő: 2 perc

Szerbia meghívást kapott az amerikai elnök által kezdeményezett -csúcstalálkozóra. A meghívó néhány nappal azután érkezett, hogy az belgrádi nagykövete hivatalosan is közölte, hogy Szerbiával más módon keresik az együttműködést, ami jó alkalmat kínált a szerbiai ellenzéknek arra, hogy bírálatokkal illesse a kormányt. Közben kiderült, hogy Joseph Biden a korábban szintén kihagyott Koszovót is meghívta az online világtalálkozóra, amelyet december 9-én és 10-én tartanak több mint 100 + 2 ország részvételével.

, de “nincs ok eufóriára”

Az amerikai nagykövet napokkal ezelőtt azzal magyarázkodott Belgrádban, hogy nem tudják meghívni az összes partnerünket a konferenciára.

Megjegyzendő, hogy miután online értekezletről van szó, annak költségei nyilván nem rúgnak az egekbe, tehát inkább politikai szimpátia vagy unszimpátia lehet az ügy hátterében.Anthony F. Godfrey akkor még hozzátette: az Egyesült Államok viszont elkötelezett amellett, hogy “más módon” folytassa az együttműködést Szerbiával a demokrácia előmozdítsa és megerősítése érdekében. Ennek módját vagy módozatait azonban nem részletezte.

A bejelentést megelőzően járt Washingtonban Dragan Đilas, a szerb ellenzéki Szabadság és Igazság(osság) Pártjának (Stranka slobode i pravde, SSP) vezetője, aki tájékoztatta az amerikai kormányzatot a szerbiai demokráciáról alkotott ellenzéki véleményekről.

A Szabadság és Igazság(osság) Pártjának elnöke egyúttal elhárította a “rosszindulatú feltételezéseket”, amelyek szerint azért utazott a tengeren túlra, hogy amerikai segítséget kérjen.

Szerbia utólagos meghívásával kapcsolatban a belgrádi amerikai nagykövetség szóvivője most azt kommunikálta, hogy “örömmel fogadják a hírt, miszerint Szerbia részt vesz a csúcstalálkozón”

Az Egyesült Államok nagyra értékeli partnerségét Szerbiával, és örömmel fogadja az ország részvételét a csúcstalálkozón, amely lehetőséget biztosít Szerbia számára, hogy megerősítse elkötelezettségét az EU-csatlakozással kapcsolatos reformok mellett, az Egyesült Államok és partnerei számára pedig lehetővé teszi, hogy kifejezzék eltökéltségüket a demokrácia megerősítése mellett belföldön és nemzetközi értelemben egyaránt

– mondta a belgrádi nagykövetség szóvivője diplomáciai “bikkfanyelven” nyilatkozva.Az amerikai bejelentést Ana szerb miniszterelnök arra használta fel, hogy a bírálatokért visszavágva most ő verje el a port a szerbiai ellenzéki politikusokon és a “szomszédos rosszakarókon”, akik “demokratikus deficittel” vádolták meg a kormányzatot a demokráciacsúcsról történt lemaradás ürügyén.

Aleksandar online vesz részt a konferencián. Meghívást kaptunk, ami jól mutatja mennyire értelmetlenek és képmutatók az itthonról és a régióból érkező kritikák

– nyilatkozta Brnabić, aki szerint Szerbia meghívása a demokráciacsúcsra jó hír, de “nincs ok eufóriára”.

Most egyformán mértek

Közben félhivatalos forrásból származó hírek szerint Biden amerikai elnök Koszovót is meghívta az általa szervezett decemberi demokráciacsúcsra.

Az (VOA) szerbiai és koszovói kiadványa számolt be Koszovó meghívásáról, amely körül még van némi bizonytalanság, mivel az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni a Szabad Európa Rádió számára az ezzel kapcsolatos hírt, mondván, hogy ilyen információkat nem hoznak nyilvánosságra.

A hét elején Koszovó vezető pártjai egymást hibáztatták a meghívás elmaradása miatt, miután a hírportál közzétette azon 100 ország listáját, amelyeket meghívtak a többek között Koszovót is kizáró csúcstalálkozóra.

A Politico által nyilvánosságra hozott eredeti listán nem szerepeltek a nyugat-, Koszovó, Szerbia és , de Magyarország sem.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: