Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Járvány

AZ UTOLSÓ OLTATLAN: A montenegrói miniszterelnök továbbra sem oltatja be magát, pedig ő a vírus ellen küzdő stáb elnöke

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

virus virus krivokapic virus
A cikk meghallgatása

Zdravko Krivokapić montenegrói miniszterelnök közölte, nem kívánja felvenni a koronavírus elleni védőoltást, mert elegendő antitest van a szervezetében. A nikšići televízió által közzétett hivatalos közegészségügyi jelentés szerint Krivokapićnak több mint 283 antitestet mutattak ki a vérében.

Nem mutat példát

Krivokapić ezzel kapcsolatban egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy mitől, de folyamatosan nő az antitestek száma a szervezetében, ám amint száz alá esik, beoltatja magát.

A montenegrói kormányfő az egyetlen európai vezető, aki elutasítja a vakcinát. A térség többi országában a miniszterelnökök már tavaly december és az idei év márciusa között megkapták a koronavírus elleni védőoltást.

A Covid-19 elleni védőoltások beadása február 20-án kezdődött meg Montenegróban, a tömeges immunizálásnak azonban csak május 4-én láttak neki.

Krivokapić miniszterelnök, aki egyben a koronavírus ellen küzdelem kormánytanácsának elnöke is, akkor azt mondta, hogy nem menekül a vakcina elől.

Az egyetlen oltatlan európai miniszterelnök tavaly novemberben azt nyilatkozta, hogy a koronavírust lábon vészelte át, és ez csak akkor tudatosodott benne, amikor elvégeztette az ellenanyagtesztet.

Július végén megkérdezték tőle, hogy példamutatás gyanánt felveszi-e az oltást. Krivokapić már akkor úgy nyilatkozott, hogy mielőtt elindulna az oltópontra, elvégezteti a PCR-tesztet.

Marija Backović, a párizsi Pasteur Intézet kutatója – aki a montenegrói fővárosban született – erre reagálva kifejtette, hogy nem létezik “szükséges antitestszám, így “elfogadhatatlanul alacsony” antitestszint sincs.

– Lehetetlen meghatározni a covid-betegség ellen védő antitestek szintjét. Arról nem is beszélve, hogy az antitestek szintje szubjektív paraméter, és semmi köze ahhoz, hogy újrafertőződhetünk-e (tünetmentesen), és fertőzhetünk-e másokat

– írta akkor a Pasteur Intézet kutatója a Twitteren,

Backović megjegyezte, hogy a különböző tesztek egyébként is különböző számokat eredményeznek, és mivel ezzel kapcsolatban nincs elfogadott norma, az ilyen hozzáállás “enyhén szólva is” veszélyes, a párizsi intézetnek pedig az az álláspontja, hogy azoknak is fel kell venniük az oltást, akik már átestek a betegségen.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava