Connect with us

Horvátország

ERŐSEN KORRUPCIÓGYANÚS: Derült égből lecsapott Brüsszel, avagy európai közbenjárásra előzetesbe került egy volt miniszter

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gabrijela zalac
A cikk meghallgatása

Az Európai Ügyészség által vezetett nyomozás keretében, hűtlen kezelés vádjával előzetes letartóztatásba helyezték szerdán Horvátországban Gabrijela Žalacot, a regionális fejlesztési és európai uniós források felhasználásáért felelős volt minisztert, Tomislav Petricet, az EU programokkal és projektekkel kapcsolatos szerződésekért felelős központi hivatal (SAFU) igazgatóját és két másik személyt is.

Derült égből az Európai Ügyészség

Az Európai Ügyészség megbízásából a horvát rendőrség őrizetbe vette Gabrijela Žalacot, volt regionális fejlesztésért és az EU alapokért felelős minisztert, Tomislav Petricet, az EU projektek megkötéséért és finanszírozásáért felelős központi ügynökség igazgatóját és még két, ez idáig ismeretlen személyt.

A horvát rendőrség nyilatkozata szerint a jelzett személyeket gazdasági bűnözés gyanújával vették őrizetbe, konkrétan az ún. szoftver-afférban vállalt szerepük miatt.

A szóban forgó affér egy gyanús ügylet körül robbant ki, miután az akkoriban Žalac által vezetett regionális fejlesztésért és az EU alapokért felelős minisztérium 2018-ban az Ampelos céggel írta alá a majd 2 millió eurós (13 millió kuna, illetve 16 millió ÁFÁ-val együtt) szerződést a stratégiai fejlesztések tervezését és igazgatását elősegítő informatikai rendszer fejlesztésére.

Mint kiderült, a minisztérium eredetileg erre a célra 5 millió 764 ezer 800 kunát irányozott elő, hogy 2017-ben ez az összeg 9 millió 860 ezer kunára, illetve 2018-ban, a szerződés aláírásakor kerek 13 millió kunára növekedjen.

Az Ampelos “cég” a szerződés aláírása előtt egy alkalmazottal rendelkezett, és nem egyszer zárolták a számláját fizetésképtelenség miatt.

Ez igazán nem hiányzott Plenkovićnak

Bár az ügy önmagában véve Horvátországban nem számít különösen nagy afférnak – már mindenki réges-régen elfelejtette, akárcsak a Gabrijela Žalachoz kapcsolódó egyéb botrányokat, mint amilyen az engedély nélküli vezetés és gázolás, a szülői ház előtt parkolt, “használatra kapott” Mercedes, stb. – az eset mégis rendkívül kínosnak bizonyulhat Andrej Plenković miniszterelnök számára.

Bár a horvát médiumok és az ellenzék vezetőinek első reakciói az eset európai jellegét domborítják ki, ennél sokkal fontosabb, hogy egy esetleges frakcióharcra hívja fel a figyelmet a kormányzó Horvát Demokratikus Közösségen (HDZ) belül.

Ugyanis Žalac, akárcsak a köztársasági elnök által jócskán kikezdett Banožić honvédelmi miniszter, szintén kelet-szlavóniai, azaz vinkovcei káder, ám a “Szép Márióval” szemben, az ex miniszter egyben a HDZ elnökségi tagja is, ráadásul a miniszterelnök kedvence volt, ahogy azt a horvát RTL jelentette.

Miután Banožićtyal kapcsolatban a Nacional magazin friss botrányt robbantott ki, közvetlenül a keddi nemzetbiztonsági ülés előtt – állítólag még az állami ingatlanok kezelésével megbízott miniszterként odaítélt magának egy 92 négyzetméter alapterületű lakást Zágráb központjában, és azt a minisztérium eszközeivel felújítatta – úgy tűnik, valaki mozgatni kezdte a szálakat a háttérből.

Sokan nem kedvelik a miniszterelnököt

Bár a Horvát Demokratikus Közösség kifelé a szokásos monolitikus arculatát mutatja, nem titok, hogy a párton belül sokan nem kedvelik sem Plenkovićot, sem az általa képviselt “brüsszelita” vonalat.

Talán mi sem szemlélteti jobban ezt a tényt, mint az, hogy a közvéleménykutatások szerint a párton belül az egyre inkább jobbra forduló, és a miniszterelnökkel folyamatosan konfliktusokba kerülő Zoran Milanović elfogadottsága 53 százalék.

Andrej Plenković jelenleg még keményen kézben tartja a dolgokat, a pártellenzék óvatosan hallgat, és nincs semmi jele sem annak, hogy bárki is a közeljövőben szembe szegülhet a pártelnök/miniszterelnökkel. Viszont a politikában az a legszebb, hogy az ember soha sem tudja mi van a felszín alatt.

Mert az bizonyos, hogy a HDZ tagságának legalább a fele nem boldog attól, hogy a kormány egyik legfontosabb koalíciós partnere Milorad Pupovac a horvátországi szerbek vezéralakja, illetve, hogy a kormány egyik alelnöke szerb nemzetiségű.

A miniszterelnök első nyilatkozatát úgy lehet értelmezni, hogy még maga sem tudja, mit fog kezdeni a helyzettel:

Csak annyit mondhatok, hogy annyit tudok, amennyit elolvastam, s hogy még mindig fennáll az ártatlanság vélelme. A cél a korrupció elleni harc, de ennél többet nem fogok mondani

– nyilatkozta Plenković, majd sarkon fordult. Az elkövetkező napokban valószínűleg megoldódik a miniszterelnök nyelve, mert ezt a helyzetet sürgősen kezelni kell, mielőtt még valaki tőkét nem kovácsol belőle.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava