...
Connect with us

Horvátország

ERŐSEN KORRUPCIÓGYANÚS: Derült égből lecsapott Brüsszel, avagy európai közbenjárásra előzetesbe került egy volt miniszter

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gabrijela zalac
Olvasási idő: 3 perc

Az Európai Ügyészség által vezetett nyomozás keretében, hűtlen kezelés vádjával előzetes letartóztatásba helyezték szerdán Horvátországban Gabrijela Žalacot, a regionális fejlesztési és európai uniós források felhasználásáért felelős volt minisztert, Tomislav Petricet, az EU programokkal és projektekkel kapcsolatos szerződésekért felelős központi hivatal (SAFU) igazgatóját és két másik személyt is.

Derült égből az Európai Ügyészség

Az Európai Ügyészség megbízásából a horvát rendőrség őrizetbe vette Gabrijela Žalacot, volt regionális fejlesztésért és az EU alapokért felelős minisztert, Tomislav Petricet, az EU projektek megkötéséért és finanszírozásáért felelős központi ügynökség igazgatóját és még két, ez idáig ismeretlen személyt.

A horvát rendőrség nyilatkozata szerint a jelzett személyeket gazdasági bűnözés gyanújával vették őrizetbe, konkrétan az ún. szoftver-afférban vállalt szerepük miatt.

A szóban forgó affér egy gyanús ügylet körül robbant ki, miután az akkoriban Žalac által vezetett regionális fejlesztésért és az EU alapokért felelős minisztérium 2018-ban az Ampelos céggel írta alá a majd 2 millió eurós (13 millió kuna, illetve 16 millió ÁFÁ-val együtt) szerződést a stratégiai fejlesztések tervezését és igazgatását elősegítő informatikai rendszer fejlesztésére.

Mint kiderült, a minisztérium eredetileg erre a célra 5 millió 764 ezer 800 kunát irányozott elő, hogy 2017-ben ez az összeg 9 millió 860 ezer kunára, illetve 2018-ban, a szerződés aláírásakor kerek 13 millió kunára növekedjen.

Az Ampelos „cég” a szerződés aláírása előtt egy alkalmazottal rendelkezett, és nem egyszer zárolták a számláját fizetésképtelenség miatt.

Ez igazán nem hiányzott Plenkovićnak

Bár az ügy önmagában véve Horvátországban nem számít különösen nagy afférnak – már mindenki réges-régen elfelejtette, akárcsak a Gabrijela Žalachoz kapcsolódó egyéb botrányokat, mint amilyen az engedély nélküli vezetés és gázolás, a szülői ház előtt parkolt, „használatra kapott” Mercedes, stb. – az eset mégis rendkívül kínosnak bizonyulhat Andrej miniszterelnök számára.

Bár a horvát médiumok és az ellenzék vezetőinek első reakciói az eset európai jellegét domborítják ki, ennél sokkal fontosabb, hogy egy esetleges frakcióharcra hívja fel a figyelmet a kormányzó Horvát Demokratikus Közösségen (HDZ) belül.

Ugyanis Žalac, akárcsak a köztársasági elnök által jócskán kikezdett Banožić honvédelmi miniszter, szintén kelet-szlavóniai, azaz vinkovcei káder, ám a „Szép Márióval” szemben, az ex miniszter egyben a HDZ elnökségi tagja is, ráadásul a miniszterelnök kedvence volt, ahogy azt a horvát RTL jelentette.

Miután Banožićtyal kapcsolatban a Nacional magazin friss botrányt robbantott ki, közvetlenül a keddi nemzetbiztonsági ülés előtt – állítólag még az állami ingatlanok kezelésével megbízott miniszterként odaítélt magának egy 92 négyzetméter alapterületű lakást Zágráb központjában, és azt a minisztérium eszközeivel felújítatta – úgy tűnik, valaki mozgatni kezdte a szálakat a háttérből.

Sokan nem kedvelik a miniszterelnököt

Bár a Horvát Demokratikus Közösség kifelé a szokásos monolitikus arculatát mutatja, nem titok, hogy a párton belül sokan nem kedvelik sem Plenkovićot, sem az általa képviselt „brüsszelita” vonalat.

Talán mi sem szemlélteti jobban ezt a tényt, mint az, hogy a közvéleménykutatások szerint a párton belül az egyre inkább jobbra forduló, és a miniszterelnökkel folyamatosan konfliktusokba kerülő Zoran Milanović elfogadottsága 53 százalék.

Andrej Plenković jelenleg még keményen kézben tartja a dolgokat, a pártellenzék óvatosan hallgat, és nincs semmi jele sem annak, hogy bárki is a közeljövőben szembe szegülhet a pártelnök/miniszterelnökkel. Viszont a politikában az a legszebb, hogy az ember soha sem tudja mi van a felszín alatt.

Mert az bizonyos, hogy a HDZ tagságának legalább a fele nem boldog attól, hogy a kormány egyik legfontosabb koalíciós partnere Milorad Pupovac a horvátországi szerbek vezéralakja, illetve, hogy a kormány egyik alelnöke szerb nemzetiségű.

A miniszterelnök első nyilatkozatát úgy lehet értelmezni, hogy még maga sem tudja, mit fog kezdeni a helyzettel:

Csak annyit mondhatok, hogy annyit tudok, amennyit elolvastam, s hogy még mindig fennáll az ártatlanság vélelme. A cél a korrupció elleni harc, de ennél többet nem fogok mondani

– nyilatkozta Plenković, majd sarkon fordult. Az elkövetkező napokban valószínűleg megoldódik a miniszterelnök nyelve, mert ezt a helyzetet sürgősen kezelni kell, mielőtt még valaki tőkét nem kovácsol belőle.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.