Connect with us

Bosznia

VÍZ ALATT: A Szarajevót sújtó közmű ellátási problémák után a természet is közbeszólt, avagy amikor esik, akkor zuhog is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A magyar miniszterelnök Banja Lukában tett látogatása idején folyamatosan esett az eső. Nem csak akkor, hanem előtte is napok óta, és az előrejelzések szerint még napokig esni fog. Emiatt Bosznia- Hercegovinában a folyók sokfelé kiléptek a medrükből, áldatlan állapotok uralkodnak a fővárosban, Szarajevóban is: munkatársunk a saját tapasztalatairól számol be.

Vízhiánytól az áradásig

2021. október 27-én Szarajevó – a téli fűtési szezon beálltával – Szarajevó ismét felkerült a legnagyobb mértékben szennyezett levegőjű városok nemzetközi listájára. A városlakók már a szocialista iparosítás éveiben megszokták, hogy a völgykatlanban fekvő város levegőjének minősége a fa és széntüzelés következtében rendkívül gyorsan romlik ebben az időszakban. Ezen az állapoton a főként déli irányból fújó gyors és viharos szél segít pár napig, majd a szélerősség csökkenésével újra megemelkedik a légszennyezés szintje.

A Bosznia- Hercegovinai Föderáció Meteorológiai Szolgálata már október 30-án jelezte, hogy a következő héten viharos széllökésekkel tarkítottan vonul át egy hidegfront az országon.

VÍZ ALATT: A Szarajevót sújtó közmű ellátási problémák után a természet is közbeszólt, avagy amikor esik, akkor zuhog is

A lakosság kezdetben örült ennek a prognózisnak, mivel attól a korábbiakban megszokott módon a levegő minőségének érdemi javulását várták. A gyanútlan városlakók november 2-án komolyabb aggodalom nélkül vették tudomásul, hogy a meteorológiai előrejelzés a széllökések mellett kifejezetten nagy mennyiségű, több napos esőzésre figyelmeztetett. A várható csapadék kapcsán voltak ugyan becslések, amelyek kritikus mennyiségre figyelmeztettek, az érintett települések vezetése azonban nem tett lépéseket a lehetséges áradások megelőzésére.

A Bosznia- Hercegovinai Föderáció közmű szolgáltatói egyébként sem zártak túl sikeres hónapot októberben. A víz és csatornahálózat felújítása miatt egész városnegyedekben zárta el a vízművek a vízszolgáltatást naponta több alkalommal.

Ugyanebben az időszakban a gázellátás veszélybe került egy bulgáriai csőtörés miatt. A BH Gas, mint a föderációban működő gázszolgáltató arra kérte a lakosokat, hogy vegyenek más fűtési módot is igénybe a bolgár-szerb export helyreállításáig, hogy a közintézmények fűtése zavartalan maradhasson. Ezt a helyzetet betetőzendő a villamos művek is felújításba kezdett, ami miatt voltak olyan városrészek, hol egyidejűleg hiányzott a víz és az áram. Ebben a helyzetben a lakó önmérsékletén múlott, hogy a földgáz csap elzárásával megfosztja-e magát a modern városi élethez kötődő utolsó civilizációs kapocstól.

A víz lett az úr

2021. november 4-én az esti órákban érkezett dél-nyugati irányból Bosznia- Hercegovina fölé egy frontzóna, ami jelentős mennyiségű csapadékot hozott az ország déli és középső területeire az elmúlt 48 órában.

A front érkezését az jelezte leginkább, hogy az említett napon a reggeli órákban már 100 km/h sebességű széllökések bontották meg sok helyen a szarajevói épületek tetőszerkezetét.

Az eső a késő esti órákban kezdett szakadni. A lezúduló csapadék mennyisége lényegesen meghaladta a meteorológiai előrejelzésekben szereplő mértéket. Egyes mérési pontokon a 100 liter/m2 érték sem volt ritka 24 óra alatt. A Boszniai Hidrometeorológiai Intézet megerősítette, hogy a hirtelen érkező frontrendszer csapadéktartalma nehezen volt megjósolható, ezért nem adta ki előzetesen a vörös figyelmeztetést.

November 5-én, délben már komoly fennakadások voltak a szarajevói közlekedéseben, mert a csatornahálózat nem tudta elvezetni a nagy mennyiségű esővizet.

A november 4-i és 5-i heves esőzés komoly árvizet eredményezett Hercegovinában és Szarajevó környékén. A legsúlyosabb helyzet Konjic és Jablanica környékén alakult ki. Ebben a térségben az alsóbbrendű utak nagy része időlegesen víz alá került. A Neretva korábban nem látott mértékben lépett ki a medréből, és november 5-én több Jablanica környéki falu megközelíthetetlen volt.


A zivatarok hevességét jellemzi, hogy sok helyen sárlavina és kőomlás képzett akadályt a közutakon. A Szarajevó és Foča közti főút az elmúlt két napban járhatatlanná vált, és súlyosan károsodott a szerkezete. Hercegovinában a Buna folyón a valaha mért legnagyobb vízhozamot regisztrálták.

A Bosna folyó egész hosszán áradások vannak. Ennek mentén a legkritikusabb helyzet Dobojban alakult ki, ahol több ipari és lakóépületet elöntött a víz. Szarajevóban a Miljacka folyó lépett ki több helyen a medréből, de a város fontosabb közterei és közlekedési csomópontjai nincsenek víz alatt.

Nagyobb pusztítást végzett november 4-én és 5-én a főváros kisebbik folyójaként ismert Željeznica a Szarajevó környéki falvakban és úthálózatban. A folyó 20 perc alatt öntötte el 50 cm magasságban Ilidžat. Itt és Trnovoban a lakosságot evakuálta a katasztrófavédelem.

Trnovo és Ilidža egyes részei megközelíthetetlenek, a további várható esőzések miatt az evakuáció folyamatosan zajlik. Kelet- Szarajevóban 400 családi ház volt az elmúlt 24 órában veszélyben, a helyzet javulásának köszönhetően ezeknek azonban csak kisebb részébe tört be a víz.

Nagyobb település jelenleg nincs veszélyben. Eddig halálos áldozatról a hatóságok nem adtak tájékoztatást. A főutak és a mellékutak ellenőrzése és takarítása zajlik, de ezek helyzete a folyamatos esőzés miatt változhat.

A Konjicot Jablanicán át Mostarral összekötő út, valamint a Tuzla és Kalesija közötti út jelentősen sérült, a Čaklovići alagút szerkezete pedig súlyosan rongálódott. A javítási munkálatokat a csapadékutánpótlás hátráltatja. Súlyosan érintett település még Rajlovac, Vogošća, Visoko és Ilijaš. Ezeket a településeket lezárta a katasztrófa védelem, mert a házakat és az utakat is elöntötte a víz.

A közútkezelői feladatokat ellátó BIHAMK közleménye alapján a fenti helyeken túl a föderáció egész területén végeznek folyamatosan kárfelmérési és karbantartási munkálatokat. Ennek következtében előfordulhat egyéb útszakaszokon is forgalomkorlátozás.

Lesz még eső, de nem mindenütt

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján Szarajevó környékén jelentősebb mennyiségű csapadékra nem kell számítani, de az ország déli és dél-nyugati területein továbbra is esni fog. Itt akár 50 liter csapadék is eshet négyzetméterenként november 8-án éjfélig.

Az ország középső része sem lélegezhet még fel, mert ez a dél-nyugati irányból érkező csapadék majd észak felé halad tovább. Azonban ez a csapadék mennyiségében már jelentősen elmarad a csütörtökön és pénteken érkezett “égi áldástól”.

Jelenleg a boszniai és horvátországi szakemberek a Száva áradásra készülnek, mivel a mostani árvízben érintett folyók nagyobb része annak vízgyűjtő rendszeréhez tartozik.

A borús események eddigi egyetlen színfoltja, hogy a boszniai lakosság a közösségi média által biztosított felületeken a fiatal Nedim Sladić meteorológust kezdte méltatni. Ő volt az egyetlen a helyi időjósok közül, aki jelentős mennyiségű, áradásokat is eredményező zivatarokra figyelmeztetett az előrejelzésében.

Az 1997-ben született Sladić csak 2021. áprilisa óta dolgozik a szakmájában, jelenleg a Nova TV Bosna munkatársa. Ezzel a sikeres, de szomorú jóslattal valószínűleg beírta magát a boszniai meteorológia történelmébe, még akkor is, ha ez lényegében nem járult hozzá a károk enyhítéséhez.

Sladić azonban nem volt mindig ilyen népszerű. Június közepén azzal került a híradásokba, hogy a Szarajevóban több napja tartó esőzés prognosztizálása miatt egy biciklis futár összeszólalkozott vele az utcán. Az eset amiatt kapott nagy nyilvánosságot, mert a futár többször ingerülten megütötte a védekező időjóst, majd közölte, hogy reméli “a verés után Sladić jobb időt jósol, és jobbra fordul az idő.

Kérdéses, hogy mire számíthat Sladić az árvízi prognózis után, ha egy háromnapos nyári esőt követően így elbánt vele a népharag.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava