Connect with us

Bulgária

ATOMKÉRDÉS + GÁZBAJOK: A szerb elnök nem csak a magyar, hanem a bolgár atom iránt is érdeklődik, napokon belül tárgyalna Orbánnal
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A glasgow-i klímacsúcson tartózkodó Aleksandar Vučić szerb elnök Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel is tárgyalt a Szerbiával szomszédos országokban lévő atomerőművekről. Az egyik belgrádi televíziónak nyilatkozva Vučić jelezte, hogy erről a kérdésről már a napokban szeretne megbeszélést folytatni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de nem zárta ki azt sem, hogy a bolgárokkal is egyezkedne. Közben a szerbiai gázszolgáltató “intervenciós gázt” vásárolt Magyarországtól, mert Bulgáriában csőtörés történt a Balkáni Áramlat gázvezetéken, és emiatt nem érkezett gáz Szerbiába, ami a szerb elnök szerint “sokba került” hazájának.

Orbánnal a napokban találkozik

Aleksandar Vučićot továbbra is élénken foglalkoztatja az atomenergia, amely szerinte megoldást jelenthet a balkáni & közép-európai térség gondjaira, bár a hulladék tárolása még nyitott kérdésnek tekinthető. A Glasgow-ban tartózkodó szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Szerbiával szomszédos országokban lévő atomerőművekről is megbeszélést folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

– Azt hiszem, a napokban találkozom (Orbán) Viktorral, hogy tárgyaljak erről a magyarokkal, és megnézzük a bolgárokkal, hogy tőlük vehetünk-e

– jelentette ki a szerb elnök, aki 5-10, esetleg 12 százalékos tulajdonjogot szeretne szerezni Paksban (vagy netalán Belenében).

Vučić fontosnak tartotta a hosszútávú stratégia kidolgozását az energiaszektorban, mert komoly beruházásokról és nagy pénzekről van szó, de hozzátette, hogy a fent említett résztulajdonhoz szükséges anyagiakat elő tudják teremteni.

Megjegyezte azt is, hogy Glasgow-ban beszélt ugyan a bolgár miniszterelnökkel, ám a közelgő választások miatt interregnum “van hatályban” Bulgáriában, és nem tudni, hogy a november 14-i választásokat követően ki vezeti az új szófiai kormányt.

– Az atomenergia most nem került szóba, a koronavírusról tárgyaltunk, náluk nagyon rossz a helyzet, nálunk ugyan valamelyest jobb, de nem sokkal

– jelentette ki Aleksandar Vučić, aki azonban úgy fogalmazott, hogy a belenei atomerőművel kapcsolatban korábban már folytatott megbeszélést Bojko Boriszovval, aki azóta már távozott a miniszterelnöki posztról.

Intervenciós gáz Magyarországról

Hétfőn reggel, pontosabban hajnali három órakor, a Török/Balkáni Áramlat gázvezetéken keresztül átmenetileg felfüggesztették a gázszállítást Szerbiába, mert a Vetrino- Hrabrovo szakaszon csőtörés történt. Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója az esettel kapcsolatban elmondta a médiának, hogy a történtek miatt Szerbia azonnali importra kényszerült.

– Ötmillió köbméter gázt importáltunk Magyarországról, és arra számítunk, hogy 16 órától Szerbiában minden gázellátó rendszer stabilizálódik

– mondta Bajatović, aki hozzátette, hogy az általa vezetett szerbiai gázszállító holnap is be tud avatkozni, ha erre szükség lesz, mivel még nincsenek pontos adatok arról, hogy mikor fejeződik be a bulgáriai gázrendszer javítása.

A Srbijagas igazgatója nem zárta ki, hogy további intervencióra lehet szükség kedden is.

– Arra számítunk, hogy leghamarabb holnap (kedden) reggel hat óra után stabilizálódnak a beszállítások Bulgáriából. Ha ez nem történik meg, akkor a Srbijagas továbbra is Magyarországról vagy Ausztriából importál gázt

– jelentette ki a szerbiai gázszállító vezetője, de az esetre reagált Glasgow-ból a szerb elnök is, aki megjegyezte: Szerbia drágán fizetett azért, hogy Újvidék, illetve Belgrád nem szenvedett hiányt, és melegek maradtak a lakások.

– Magyarországon ma munkaszüneti nap van, valahogy feltaláltuk magunkat, de ezért jó sokba került, hogy ne kelljen beavatkozni az újvidéki és belgrádi hőszolgáltatónál. Minden piaci változás, minden leállás plusz kiadást von maga után

– nyilatkozta a szerb elnök, aki ezért különösen fontosnak tartotta, hogy még ebben a hónapban befejeződjenek az obrenovaci Nikola Tesla hőerőmű (TENT B1) helyreállítási munkálatai, mert akkor esetleg eladásra is tudnak termelni, és esetleg kedvezőbb áron tudják felkínálni az áramot a szomszédos országoknak.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava