Connect with us

Bosznia

ELMEGY DODIKHOZ: Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton Banja Lukába látogat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalos látogatásra utazik Bosznia- Hercegovinába, és november 6-án, szombaton Banja Lukában tartózkodik – jelentette a bosznai szerb média Milorad Dodik bosznia-hercegovinai elnökségi tag irodájára hivatkozva. A magyar delegáció tagja lesz Szijjártó Péter külügyminiszter is.

A tudósítások szerint egyfajta viszontlátogatásról van szó, tekintve, hogy a közelmúltban Milorad Dodik bosznia-hercegovinai elnökségi tag és Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Budapesten járt.

 A BALK értesülései szerint a magyar miniszterelnök Szarajevót nem keresi fel. 

A szarajevói Avaz bosnyák hírportál a bosznia-hercegovinai külügyminisztériumra hivatkozva azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök november 6-án 12 órakor érkezik Banja Lukába, tehát a látogatást a bosznia-hercegovinai fővárosban is megerősítették.

Miután Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője – akinek a magyar miniszterelnök a vendége lesz – nem ismeri el Christian Schmidtet a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének, így nincs is beszélő viszonyban vele, Schmidt álláspontjáról ezúttal a magyar miniszterelnök által értesülhet.

Orbán tervezett látogatásáról beszámolva az Avaz megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök bosznia-hercegovinai, pontosabban Banja Luka-i útját megelőzően a budai várban szerda este találkozott a boszniai főmegbízottal.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a találkozót követően röviden közölte, hogy Orbán Viktor és Christian Schmidt áttekintette a balkáni térség helyzetét.

A német politikus idén augusztus elsejével foglalta el a nemzetközi közösség boszniai főképviselői hivatalát, az ENSZ Biztonsági Tanácsának írt első jelentésében pedig a napokban drámai hangon ecsetelte a Bosznia- Hercegovinában uralkodó helyzetet aláhúzván, hogy az ország szétesésétől tart.

Christian Schmidt úgy véli, hogy valós az a fenyegetés, amelyet Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja ismételget évek óta, miszerint az ország szerbek lakta része elszakad Bosznia- Hercegovinától, és független állammá válik.

Egyelőre ezt Belgrád sem támogatja, legalábbis retorikai szinten nem.

Schmidt jelentése szerint a boszniai szerbek utóbbi hetekben tapasztalt nyilatkozatai – kivonulnak Bosznia- Hercegovina szövetségi intézményeiből, valamint a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből – aggodalomra adnak okot, és voltaképpen az elszakadást készítik elő, hiszen aláássák az állam működését.

Christian Schmidt szerint amennyiben a boszniai szerbek valóban meglépik ezeket a lépéseket, és a nemzetközi közösség mindezt szó nélkül hagyja, akkor az nem csupán az ország, de az egész térség békéjét és stabilitását fenyegeti, és semmissé teszi az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni egyezményben foglaltakat, amelyek megalapozták Bosznia- Hercegovina létrejöttét.

A magyar miniszterelnök látogatását kommentálva az Avaz megjegyezte, hogy Orbán az Európai Unió új politikai csoportjának egyik szószólója, és erről a témáról már tárgyalásokat kezdett az olaszországi partnerekkel és a lengyel miniszterelnökkel. A francia politikai élet szereplőit az Avaz nem említette. ELMEGY DODIKHOZ: Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton Banja Lukába látogat

A bosnyák lap Orbán Banja Luka-i útjával kapcsolatban a Politico hírportált idézi, amely nemrégiben megjegyezte, hogy az EU “nem képes megbirkózni a balkáni béke és stabilitás megőrzésének kihívásával”, miközben egyes vezetői, például Orbán Viktor magyar miniszterelnök “veszélyes iszlamofób és antibosnyák” platformot javasolnak, elferdítve az 1990-es évekkel kapcsolatos tényeket.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava