Connect with us

Magyarország

EGYÜTT VIGYÁZZÁK: Közös járőrszolgálat indult a szerb-magyar határon, de Szerbia továbbra sem parkoltatja a migránsokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acdc szerb rendorok
play icon A cikk meghallgatása

Magyarország és Szerbia bővítette az illegális migrációval szembeni együttműködését, a közös járőrözést a szerb-észak-macedón, illetve a magyar-szerb határon – jelentette be a magyar belügyminiszter pénteken Röszkén. Pintér Sándor a szerb kollégájával tartott határtalálkozóját követő sajtótájékoztatón azt mondta, az illegális migráció visszaszorításáról a két ország egyformán gondolkodik, azonos érdekek alapján hozza meg döntéseiket.

Együtt vigyázzák a határt

A magyar politikus közös célként említette, hogy más európai uniós országok is részt vegyenek ezekben az akciókban, ne csak Szerbia és Magyarország védje meg közösen határait, példaként Csehországot és Ausztriát említve az együttműködéshez csatlakozó országok között.

– Az EU szárazföldi határral rendelkező országai felismerték, hogy Magyarország jó úton jár akkor, mikor határait kerítéssel védi. Ilyen kerítést épít ma már Lengyelország és Észtország, valamint Litvánia, illetve több más szárazföldi határral rendelkező ország is

– közölte Pintér Sándor.

A magyar belügyminiszter kifejtette, megbeszéléseik során érintették a járványhelyzetet. A pandémia várható magasabb hullámainak kezelésére készülve felfrissítették és kiegészítették azokat a szabályokat, melyek meghatározzák, kik léphetik át a határt a másik ország egészségügyi helyzetének veszélyeztetése nélkül.

Segítenek a csehek

Ötven cseh rendőr érkezett Budapestre, hogy részt vegyen a határőrizetben. Kuczik János Zoltán rendőr vezérőrnagy ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy nemcsak Magyarország, hanem egész Európa biztonságát szolgálja a déli határok védelme.

– A magyar rendőrség mindent megtesz Európa biztonságáért. Az illegális migráció elleni küzdelemben fontos a nemzetközi segítségnyújtás

– hangsúlyozta a tábornok, aki elmondta, hogy a magyar rendőrség támogatást nyújt más országoknak, elsősorban a nyugat-balkáni határszakaszokon.

Észak- Macedóniában 10 kontingensben 300, Szerbiában 9 kontingensben 180, Szlovéniában 4 váltásban 12 magyar rendőr segítette a határvédelmet, továbbá idén a Frontex-műveletekben is részt vett 157 magyar rendőr. E mellett a magyar rendőrség fogad kollégákat Ausztriából, Szerbiából és Csehországból.

Szerbia nem parkoltatja a migránsokat

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy fogalmazott, a közös járőrszolgálat elindítása annak bizonyítéka, hogy a két ország közötti kapcsolatok a lehető legmagasabb szinten vannak jelenleg.

A politikus hangsúlyozta, a migrációs válságért egyik ország sem felelős, de annak következményeit kezelni kell. Vulin hozzátette, hogy az illegális migrációnak szociális, egészségügyi és biztonsági kockázata is van.

– Szerbiának nem érdeke, hogy a migránsok parkolójává váljon, hogy az ország nemzetiségi vagy vallási összetételét bárki megváltoztassa

– mondta Aleksandar Vulin, aki szerint a magyar határszakasz megerősítése Szerbiának is fontos, mivel ha a migránsok tudják, hogy egy határszakasz megfelelően védett, nem indulnak el arra. A szerb belügyminiszter hozzátette, hogy csak szabad és szuverén országok tudják megvédeni a határaikat, illetve életmódjukat.

– Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor miniszterelnök önálló politikát folytat, országaik érdekeit szem előtt tartva hozzák meg döntéseiket. Ennek köszönhetően ezen a télen mind a gáz-, mind az áramellátás biztosítva lesz. Ezért épített a két ország közös gázvezetéket, ezért nem mondott le Szerbia saját erőműveiről, és az együttműködésről Oroszországgal

– tért ki az energiahelyzetre is a szerb belügyminiszter, aki a szerb elnök egyik legközelebbi munkatársa.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava