Connect with us

Koszovó

LÉGI TÁMOGATÁS: Szerb MiG-ek jelentek meg az egyik koszovói határátkelő fölött

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az egyik belgrádi hírportál beszámolója szerint a déli órákban a szerb hadsereg repülőgépei repültek át a jarinjei határátkelő felett. A Novosti állítása szerint a szerb légierő ily módon kíséri figyelemmel az átkelőhely környékén kialakult helyzetet.

A jarinjei átkelőnél tiltakozó szerbek tapsolással üdvözölték az égen megjelenő szerb MiG-eket.

– Ez nagy bátorítás mindannyiunk számára, akik itt vagyunk, és nagy támogatás abban a törekvésünkben, hogy kitartsunk a mozgásszabadság és koszovói létünk mellett

– mondta a Prva tévének egy idősebb szerb férfi a barikádról, egy még idősebb pedig hozzátette:

– El vagyunk ragadtatva ettől, mert ez annak a jele, hogy a szerb állam gondol ránk. Azt hiszen, hogy a szerb állam sikerrel jár abban, hogy velünk együtt megvédje azt, amiért itt vagyunk.

Egy harmadik – valamivel fiatalabb férfi – úgy vélte – hogy a szerbiai légierőnek minél gyakrabban kellene megjelennie a jarinjei határétkelő felett.

A szerbek hat nappal ezelőtt torlaszoltak el két határátkelőt, amelyeken keresztül érhető el Szerbiából a koszoviói szerbek központjának számító (Kosovska) Mitrovica, miután a koszovói albán vezetés a Koszovóba történő belépéskor rendszámtáblacserére kötelezte a szerb rendszámokat viselő járművek tulajdonosait, és a határra küldte a koszovói különleges rendőrség (Rosu) tagjait.

Jarinje felett tegnap a szerb hadsereg Mi-35-ös helikopterei járőröztek. Az összegyűlt szerbek tegnap hangos tetszésnyilvánítással üdvözölték a szerb helikopterek megjelenését.

Korábban állítólag szerb tankok is indultak a határ felé.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava