Connect with us

Koszovó

SZERB SZAVAK: A koszovói miniszterelnök szerbül jelentette ki, hogy “valakinek” szüksége van az incidensekre

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Albin Kurti koszovói kormányfő szerbül válaszolt az egyik vezető belgrádi televízió kérdésre, és úgy nyilatkozott, hogy a koszovói rendőrség különleges alakulatai védik a koszovói határrendőrség tagjait, akik a jarinjei és brnjaki átkelőnél teljesítenek szolgálatot az odavezető utakat lezáró szerbektől. Közben a Tanjug szerb hírügynökség diplomáciai forrásokból úgy értesült: az Európai Unió erőfeszítéseket tesz arra, hogy Brüsszelben tárgyalóasztalhoz ültesse a koszovói miniszterelnököt és a szerb államfőt, aki jelenleg éppen Budapesten tartózkodik.

Kurti szerbül beszélt

Albin Kurti szerbül válaszolt a belgrádi Prva TV kérdésére, és úgy fogalmazott, hogy a koszovói kormány döntése, valamint a bevezetett intézkedések soha sem irányultak senki ellen sem, és nem is ezzel a céllal jöttek létre.

– Mi mozgásszabaságot szeretnénk, és úgy véljük, hogy erről Brüsszelben kell megbeszélést folytatni, ami iránt nagyon nyíltak és érdekeltek vagyunk

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki szerint Pristina ezzel kapcsolatban kifejtette készségét Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek és Miroslav Lajčák különleges képviselőnek.

– Ugyanakkor úgy tűnik, hogy erre nincs meg a készség Belgrád részéről. Ha figyelemmel kísérik annak a módját, ahogy szerb elnök erről beszél, akkor láthatják, hogy valakinek szüksége van az incidensekre

– jegyezte meg a koszovói miniszterelnök, amire a szerb elnök Budapestről válaszolt, szintén szerbül, mivel ezt albánul akkor sem igen tenné meg, ha netalán tudna azon a nyelven.

Vučić szerbül beszélt

Aleksandar Vučić rámutatott, hogy Albin Kurti “eladja a ködöt”, vagyis valótlanságokat állít annak érdekében, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét.

A brüsszeli tárgyalásokra való felszólításokkal kapcsolatban a szerb elnök azt mondta, hogy Pristinának vissza kell állítania a szeptember 20-a előtti állapotokat, és csak azt követően lehet leülni tárgyalni.

– Értik, hogy miről beszél? Ezt azoknak az embereknek meséli, akik nem járatosak a kérdésben, vagyis árulja ködöt. Láttam én már életemben mindenféle kóklereket, kilométerekről felismerem őket. Ugyanakkor azt mondja, hogy visszavonja az intézkedéseket, ha Szerbia elismeri a független Koszovót

– jelentette ki Aleksandar Vučić, aki szerint tehát Albin Kurti minden lépésének ez a célja.

A szerb elnök Milorad Dodik boszniai szerb vezető társaságában felkereste a budapesti Szent György szerb templomot, este pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök vendége volt a negyedik demográfiai csúcstalálkozó alkalmából tartott ünnepi vacsorán.

[metaslider id=”25302″] ___________________
Képek forrása: Instagram

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava