Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

A HELYZET FOKOZÓDIK: A koszovói rendőrök állítólag könnygázt vetettek be, Szerbia “fájó ellenlépéseket” tervez

E uwWXDWQAgWVcK
Olvasási idő: 1 perc

Szerb médiajelentések szerint a rendőrség könnygázt használt a szerb tüntetők ellen a brnjaki és a jarinjei átkelőhelynél. A koszovói hatóságok minden belépő autóról leszedetik a szerbiai rendszámtáblát, és ideiglenes koszovói tábla használatára kötelezik az autósokat. Szerb beszámolók szerint több mint ezer helyi szerb jelent meg a jarinjei és a brnjaki átkelőknél, ahol aztán sor került a könnygázt használatára.

A Tanjug szerb ügynökség először a brnjaki határátkelőnél történt rendőri akcióról számolt be, ahol a koszovói könnygázt dobtak a tüntető szerbekre.

A rendőri erők beavatkozásával párhuzamosan Pristinából erősítést küldtek a északi, szerbek lakta részébe vezényelt különleges alakulatnak, amely a szerb beszámolók szerint 350 tagot számlál.

A szerbiai tudósítása szerint jarinjei átkelőnél szintén könnygáz használatára került sor az összegyűlt szerbekkel szemben, akik “békésen tiltakoznak” a szerb szóhasználatban “a pristinai ideiglenes intézményeknek” nevezett koszovói döntése ellen.

A belgrádi Prva TV tudósítója ugyanakkor azt jelentette a helyszínről, hogy napközben nem történt incidens Jarinjenál, ahol a szerb demonstrálók kamionokkal és más járművekkel zárták el a határállomáshoz vezető út mindkét oldalát.

Az esti órákban a szerbek elkezdték a megerősítését, emiatt a koszovói rendőrök megközelítették a szerbek által létesített akadályokat, amelyekkel a szerbek elvágták a határátkelőt Koszovótól, és bekerítették a koszovói rendőrség három páncélozott Hummerját és annak legénységét, akik a barikádok és a határátkelő, illetve azontúl Szerbia közé szorultak.

A Jarinje, Brnjak, Merdare, Mutivoda, Bijela Zemlja és Mucibaba átkelőhelyeken hétfő reggel óta tilos a belépés Koszovó területére szerbiai rendszámtáblákat viselő autókkal, ami miatt Aleksandar Vučić szerb élénk tárgyalásokat folytat különböző nemzetközi tényezőkkel.

A KFOR a nap folyamán helikopterről figyelte a fejleményeket, majd azt a közleményt tette közzé, hogy a helyzet “nyugodt és stabil”.

Nem sokkal később élőben közvetített sajtóértekezletén nyugalomra szólította fel a koszovói szerbeket, és arról biztosította őket, hogy Szerbia velük van, ugyanakkor azt is elmondta, hogy Szerbia olyan, elsősorban gazdasági intézkedéseket tervez, amelyek “fájóak lesznek” Koszovó számára.
_____________________
Fotó forrás: Twitter


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: