Connect with us

Koszovó

A HELYZET FOKOZÓDIK: A koszovói rendőrök állítólag könnygázt vetettek be, Szerbia “fájó ellenlépéseket” tervez

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerb médiajelentések szerint a koszovói rendőrség könnygázt használt a szerb tüntetők ellen a brnjaki és a jarinjei átkelőhelynél. A koszovói hatóságok minden belépő autóról leszedetik a szerbiai rendszámtáblát, és ideiglenes koszovói tábla használatára kötelezik az autósokat. Szerb beszámolók szerint több mint ezer helyi szerb jelent meg a jarinjei és a brnjaki határátkelőknél, ahol aztán sor került a könnygázt használatára.

A Tanjug szerb hírügynökség először a brnjaki határátkelőnél történt rendőri akcióról számolt be, ahol a koszovói rendőrök könnygázt dobtak a tüntető szerbekre.

A rendőri erők beavatkozásával párhuzamosan Pristinából erősítést küldtek a Koszovó északi, szerbek lakta részébe vezényelt különleges alakulatnak, amely a szerb beszámolók szerint 350 tagot számlál.

A szerbiai állami televízió tudósítása szerint jarinjei átkelőnél szintén könnygáz használatára került sor az összegyűlt szerbekkel szemben, akik “békésen tiltakoznak” a szerb szóhasználatban “a pristinai ideiglenes intézményeknek” nevezett koszovói kormány döntése ellen.

A belgrádi Prva TV tudósítója ugyanakkor azt jelentette a helyszínről, hogy napközben nem történt incidens Jarinjenál, ahol a szerb demonstrálók kamionokkal és más járművekkel zárták el a határállomáshoz vezető út mindkét oldalát.

Az esti órákban a szerbek elkezdték a barikádok megerősítését, emiatt a koszovói rendőrök megközelítették a szerbek által létesített akadályokat, amelyekkel a szerbek elvágták a határátkelőt Koszovótól, és bekerítették a koszovói rendőrség három páncélozott Hummerját és annak legénységét, akik a barikádok és a határátkelő, illetve azontúl Szerbia közé szorultak.

A Jarinje, Brnjak, Merdare, Mutivoda, Bijela Zemlja és Mucibaba átkelőhelyeken hétfő reggel óta tilos a belépés Koszovó területére szerbiai rendszámtáblákat viselő autókkal, ami miatt Aleksandar Vučić szerb elnök élénk tárgyalásokat folytat különböző nemzetközi tényezőkkel.

A KFOR a nap folyamán helikopterről figyelte a fejleményeket, majd azt a közleményt tette közzé, hogy a helyzet “nyugodt és stabil”.

Nem sokkal később Vučić élőben közvetített sajtóértekezletén nyugalomra szólította fel a koszovói szerbeket, és arról biztosította őket, hogy Szerbia velük van, ugyanakkor azt is elmondta, hogy Szerbia olyan, elsősorban gazdasági intézkedéseket tervez, amelyek “fájóak lesznek” Koszovó számára.
_____________________
Fotó forrás: Twitter

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava