Connect with us

Szerbia

MODERÁTORI FELADAT: A Tanyaszínházzal kapcsolatos botrányt követően a VMSZ elnöke összehívta a színházakat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tanyaszinhaz 184438
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője és a vajdasági parlament elnöke „politikusi” Facebook-profilján közzétett legújabb bejegyzése szerint szeptember 6-án kíván egyeztetni a vajdasági magyar színházak jövőjéről az intézmények képviselőivel. A bejelentésből és az ahhoz csatolt levélből, amely már a VMSZ-oldalán található, az derül ki, hogy Pásztor a VMSZ elnökeként hívta össze a színházi vezetőket, holott korábban jelezte, hogy a színházakkal kapcsolatban mindössze „kezdeményező és moderátor” szeretne lenni – ám miután eddig ilyen gyakorlat nem volt – nem teljesen világos, hogy ezen mit kell érteni.

A Facebook-politika

Pásztor István, mondhatnánk, hogy Facebook-politikát folytat, hiszen a közösségi oldalon nyitott politikusi profiljából írta meg egy hónappal ezelőtt ominózus levelét Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének, amelyben megdicsérte „kedves Jenőt”, hogy jól döntött a Tanyaszínház esetében, majd feltette az azóta sokszor visszhangzott kérdést, hogy az életet jelentő deszkákon „megengedhető-e a prasnya beszéd és a színpadon vizelés”.

Az akkor közzétett levél tartalmaz egy utalást arra, hogy a „politikus Pásztor” nem tartja tovább halaszthatónak a színházak, a kulturális élet, az intézmények jövőjét, jövőbeni működési irányait és céljait meghatározó, stratégiai döntéseket eredményező beszélgetések lebonyolítását.

A jelen és a jövő miatt mozgósítottunk az elmúlt években százmilliókat, erre kötelez bennünket a színházi emberek sok elismerést hozó díjainak sora

– jegyezte meg a Facebookon Pásztor, aki mintha számon kérte volna, hogy mit kapott a vajdasági magyar közösség és közönség, valamint a vajdasági magyar „politikus” a sok pénzért cserében, de lehet, hogy ez csak egy érzés, és ilyen mögöttes szándék nincs a fenti szavak mögött.

Noha számunkra az Ügy a színházról, a színházainkról, a Tanyaszínházról szól, elsősorban mégis a közönségről, az emberekről. Őértük kell, hogy létezzen a színház. És nem fordítva. Ahogyan a politika is az emberekért van és nem fordítva

– jegyezte meg, majd miután egy hét múlva Belgrádban találkozott Bakondi Györggyel, Magyarország Miniszterelnökének belbiztonsági főtanácsadójával, egy újságíró kérdésre válaszolva kijelentette, hogy „az üzengetés és a nyilatkozatokkal történő csatározások helyett hamarosan sor kell kerüljön a színházi emberek közötti, jövőképeket kialakító beszélgetésekre, szótértésre, amelyek évek óta váratnak magukra, amik miatt kialakulhatott ez a mostani áldatlan állapot”. MODERÁTORI FELADAT: A Tanyaszínházzal kapcsolatos botrányt követően a VMSZ elnöke összehívta a színházakat

Tehát a „politikus Pásztor” szerint áldatlan állapotok uralkodnak, amelyek miatt „az üzengetés és a nyilatkozatokkal történő csatározások helyett” szükség van az ő moderátori szerepére az évek óta elmaradt „jövőképet kialakító beszélgetések” lefolytatása során.

Ez abból szűrhető le, hogy Pásztor augusztus elején szintén a Facebookon jelezte, hogy ebben a folyamatban „kezdeményező és moderátor kíván” lenni, mint mondta: „se több, se kevesebb”. Azt is közölte ugyanott, hogy nem látja értelmét a további várakozásnak, mert ha „bárkinek lett volna ilyen szándéka” a kezdeményezésre, és netalán a moderátorkodásra, akkor már megtehette volna.

Most ismét a Facobook volt a felület, ahonnan a „politikus Pásztor” üzent tisztázatlan minőségében, jelezve, hogy a találkozó napját szeptember 6-ra tűzte ki, vagy szervezte össze, erre nincs rálátásunk.

Ha az üzenetet „kezdeményezőként és moderátorként tette”, akkor viszont az nem tisztázott, hogy milyen felhatalmazása van a „kezdeményezőnek és moderátornak” az általa „áldatlan állapotként” jellemzett párbeszéd megoldására összehívott beszélgetés(ek)en, legalábbis az első ilyen találkozón, miután a Facebookon közzétett egyik levélből az derül ki, hogy a maga részéről „már több színházi emberrel is beszélt”.

Aki aztán elolvassa a Vajdasági Magyar Szövetség honlapján megjelent meghívólevelet, rögtön világosabban lát, vagy ha mégsem, annyit azonban megtudhat, hogy a kezdeményezés moderátori szándékkal, de pártelnöki minőségben történt.

Szerepváltás?

Némi konfúzió adódik abból, hogy Pásztor a legutóbbi Facebook-bejegyzéshez csatolt meghívólevéllel elhagyta a „politikus Pásztor” szerepkört, és átment pártelnökbe, miután az említett levél a VMSZ honlapján jelent meg, és a VMSZ elnökeként írta alá, ami arra utal, hogy a színházak ügyében Pásztor elővette-e VMSZ-elnöki mivoltát, és ebben a minőségében kezdeményezte a találkozót, és feltehetően ebben a minőségében moderál majd.

Az elmúlt több mint egy évtizedben a kulturális autonómia köztestületeként működő Magyar Nemzeti Tanács munkájában a Vajdasági Magyar Szövetség csak, mint érdekérvényesítő erő jelent meg. A stratégiákat és programokat azokon a területeken, ahol a nemzeti tanácsoknak kompetenciájuk van, a Magyar Nemzeti Tanács dolgozta ki, ahogyan a prioritásokat is ez a testület, mint a vajdasági magyar közösség kulturális autonómiájának közvetlenül, a legszélesebb demokratikus bázison megválasztott szerve határozta meg
240958889 376685413922736 2477597712719905377 n

– írta a legnagyobb vajdasági magyar párt elnöke, aki itt pozícionálta a VMSZ szerepét, amely eddig „csak mint érdekérvényesítő” jelent meg, jelentsen ez bármit is. Pásztor elnök azonnal hozzá is tette, hogy „sajnálatos módon a Magyar Nemzeti Tanács által elfogadott stratégiák mindegyikének érvényessége úgy szűnt meg, hogy az előzetes megállapodásokkal ellentétben nem születtek meg az újragondolás igényét is vállaló, de a folyamatosságot biztosító új stratégiák”.

Érdekesebb a meghívólevél következő mondata, amely megindokolja, hogy miért is van szükség a vajdasági magyarság legelső vezetőjének beavatkozására.

Az elmúlt egy évtized társadalmi átalakulásai olyan változásokat hoztak magukkal, amik rendhagyó kezdeményezésként tekintenek arra, hogy egy pártelnök kezdeményezzen stratégiai megbeszélést a kultúra, oktatás, média stb ügyében. Ugyanezek a társadalmi átalakulások a jog területén is markáns változásokat eredményeztek, amelyek eredményeképpen háttérbe szorulnak a közösségi, és előtérbe kerülnek az egyéni jogok

– szögezte le Pásztor, aki néhány bekezdéssel lejjebb feladatának érzi, hogy közbeavatkozzon, merthogy a COVID-járvány még inkább felszínre hozta, megmutatta a problémákat.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként azért kezdeményezem a vajdasági magyar színházak jövőjéről szóló, a működésüket és koncepciójukat érintő stratégiai megbeszélést, mert úgy vélem, ez a kérdés ugyanannyira tartozik a művészet, az alkotótevékenység, a kultúra területéhez, amennyire a közösség kondícióját is érinti, aminek megtartása pedig már a választói legitimitással rendelkező politikai erő feladata.

A VMSZ szerepét azzal nyomatékosítja a levél szerzője, hogy a megbeszélésnek a legnagyobb magyar párt székháza ad otthont, lehet, hogy ez a legkézenfekvőbb, de az is lehet, hogy a miheztartás végett.

Pásztor István a meghívólevél végén mindenesetre megnyugtat mindenkit a saját szerepét illetően.

Ugyanakkor úgy vélem, a vajdasági magyar közösség öt színháza – amelyek közül egy városi alapítású, kettő önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács által társalapított, egy jogi személyi önállósággal nem rendelkező önkormányzati és tartományi társalapítású, egy pedig civil egyesületi működtetésű – vezetőinek szerteágazó tapasztalatával sikerülni fog meghatározni a vajdasági magyar színházak elkövetkező évekre szóló stratégiáját úgy, hogy az arculat, a művészi-vezetői ambíciók megvalósulhassanak, ugyanakkor a közösségi igények is figyelembe vételre kerüljenek. Ez a vajdasági magyar színházi stratégiában megfogalmazódó, a bérletrendszertől a tájoláson keresztül az egyes színházak arculatának meghatározásáig semmiképpen sem közös felelősség, hanem a színházi szakma nemes feladata, amiben a magam részéről együttműködő partnerként és moderátorként kívánok részt venni, stratégiaalkotói tapasztalataimmal szolgálva ezt a nemes célt.

hajnalcsillag 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=KarlOveKnausg%C3%A5rd%3AHajnalcsillag&t=pi
Szerbia

A szerb elnök inkább kifizeti a büntetést, csak ne menjen börtönbe a kedvenc újságírója

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Megyek a börtönbe
Az igazság miatt megyek börtönbe, inkább raboskodom, de nem tűröm az igazságtalanságot - hirdette újságja címlapján Dragan J. Vučićević, aki napok óta ezzel terrorizálja/szórakoztatja olvasóit
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kijelentette, hogy „rossz lenne az országnak”, ha az Informer tulajdonosa, Dragan J. Vučićević börtönbe vonulna, mert nem akarja kifizetni a becsületsértésért vele szemben kirótt bírságot. Vučićević az utóbbi két hétben telesírta a baráti televíziókat, hogy „verbális deliktum” miatt csukják le, de hangsúlyozta, hogy nem fogja tűrni a vele szembeni igazságtalanságot, inkább raboskodik.

Miért ítélték el?

A szomszédos népeket előszeretettel sértegető Vučićević évekkel ezelőtt azt írta, hogy „nem minden horvát usztasa, viszont túlnyomó többségük az, és aki szerb részről mást mond, az vagy hülye, vagy érdeke fűződik ahhoz, hogy hülyének adja ki magát”.

Ezt a hat évvel ezelőtti írásos kijelentést már biztosan elfelejtette volna mindenki, ha a horvátok elleni tavaly nyári, szerbiai kampány során a magát függetlennek tekintő Informer, amelynek Vučićević a főszerkesztője, nem közli le újra, mint aktuálisan helytálló „kinyilatkoztatást”.

Más nemzetek sértegetése miatt kevesen vonultak börtönbe a Balkánon, mivel egyetlen nemzet sem tehet feljelentést a maga kollektív valójában egy újságíró ellen, pedig hány ilyen feljelentés lenne, Vučićevićnek azonban megvan az a rossz szokása, hogy nemcsak más nemzeteket, hanem az övétől eltérő nézeteket valló embereket is nyilvánosan sérteget.

Az Informer főszerkesztője erre minden felületet felhasznál, amely a rendelkezésére áll, illetve a keze ügyébe kerül, így korábban a Twitteren egy másik újságíróról mondott 1+2, vagyis összesen három karakteres véleményt.

A maffia(polip) szolgája, egy szkipetár (értsd: albán) zsoldos, olyan pénzért végzi a piszkos munkát, amelyhez vér tapad, egy szegény és nyomorult szkipetár zsoldos

– írta Vučićević, akit a „szipetár zsoldosnak” nevezett Jugoslav Ćosić, az Insajder televízió „középkategóriás” riportere beperelt, miután Szerbiában az a legnagyobb sértés, ha valakit albánbérencnek neveznek.

Ennek az lett a következménye, hogy egy „bátor” szerbiai bíró 200 ezer dináros pénzbírságót rótt ki rá, ami 1700 eurónak felel meg, miután sértegetésért nem lehet szabadságvesztést kimondani.

Nem börtönben, hanem úton van

Ha sikeres akarsz lenni, akkor először építs utat – idézett egy állítólagos kínai közmondást a szerb elnök, aki a miniszterelnökével és a pénzügyminiszterével sétált egy kínaiak által épített úton Újbelgrádban (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Az Informer főszerkesztőjének három hónapja lett volna arra, hogy kifizesse a bírságot, amit azonban nem tett meg, ezért változtatták a pénzbírságot féléves börtönbüntetésre, amit a csúsztatásokkal gyakran élő Vučićević úgy kommunikált, hogy „verbális deliktum” miatt kell börtönbe vonulnia.

Abban a pillanatban, hogy hétfőn reggel belépek a börtönbe, azonnal éhségsztrájkba kezdek azzal a két követeléssel, hogy rendeljék el a bírósági eljárás felülvizsgálatát, a másik pedig az, hogy kezdeményezem a sértések dekriminalizálását

– jelentette ki a magát hetek óta sajnáltató kormány-, illetve Vučić-barát főszerkesztő, akinek szinte minden megnyilvános szereplése a jóízlés megsértése, de mivel a jóízlés se nem természetes, se nem jogi személy, így nem képes beperelni a delikvenst.

Közszemlére tette a börtönbe történő "behívót"

Közszemlére tette a börtönbe történő „behívót”, ha nem megy, akkor viszik (Forrás: Informer)

A szerb elnök inkább fizet

Aleksandar Vučić délelőtt az egyik autópálya egyik szakaszának egyik megnyitása alkalmával elmondta, hogy tegnap este beszélt az Informer tulajdonosával (& főszerkesztőjével), és arra kérte, hogy tegyen le jelenlegi szándékáról, és hétfőn ne vonuljon börtönbe.

A szerb elnök maga hívta fel az Informer főszerkesztőjét, akivel kapcsolatban tudni illik, hogy egyéb előfordulási helye a Pink és a Happy televízió.

Tegnap este felhívtam Vučićevićet, aki arról az elhatározásáról tájékoztatott, hogy börtönbe vonulásával fejezi ki tiltakozását az ítélet ellen

– mondta a szerb elnök, aki azt hangsúlyozta, hogy ő személy szerint nem avatkozhat be a bíróság tevékenységébe, és ezt nem is szabad megtennie, de azért megjegyezte, hogy elég sok az „illogikus és furcsa döntés” a bíróságokon.

Nem kritizálhatom személyesen a bírákat, mert azzal lerombolnám a Szerb Köztársaság intézményrendszerét, amit nem tehetek meg, amit nem szabad megtennem… Viszont hatalmas a külföldi befolyás, mert szembetűnő, hogy egyes médiaházakat soha nem ítélnek el, bármit mondanak

– jelentette ki a szerb elnök, aki ezt a lehetőséget is arra használta ki, hogy behúzzon egy „jobbegyenest” a nyugati támogatást élvező ellenzéki televízióknak.

Itt jegyzendő meg, hogy az orosz finanszírozású Szputnyikot és a Russia Today szerbiai tevékenységét még sohasem bírálta.

Rossz az országnak, ha a legszélesebb körben terjesztett újság főszerkesztője börtönbe kerül. Tegnap este arra kértem Vučićevićet, hogy ne tegye, mondtam neki, hogy nekem nem probléma, majd én kifizetem, nekem ez egy havi keresetem, de ő határozottan kitartott a döntése mellett, hogy harcol az elveiért, és megmutatja, milyen sok érthetetlen dolog figyelhető meg a bíróságokon

– számolt be fel a felajánlásáról a szerb elnök, amivel nyilván Vučićević nyomán, némileg burkoltan, maga is bírálta a szerbiai bíróságokat, rövid idő leforgása alatt már nem először.

Vučić ráadásul azt hangsúlyozta, hogy ő személy szerint soha senkit sem perel, és megengedhetetlen, hogy a nyilvánosan kifejtett véleménye miatt bárki is börtönbe kerüljön.

Itt lehetne emlékeztetni a szerb elnököt arra, hogy a kilencvenes években tájékoztatási miniszterként mennyi galádságot követett el a más véleményt képviselő újságírókkal szemben, de egy ilyen megjegyzés ma már csak a jegyzőkönyvnek szól.

Nagyon rossz hír Szerbia számára, ha egy újságíró ellen mondanak ki büntető ítéletet a kinyilvánított álláspontja miatt

– szögezte le a szerb elnök, aki újfent, immár harmadszor bírálta egy „jobb kanyar” után a bíróságokat, és hozzátette, hogy a tegnapi kudarc ellenére továbbra is arra kéri Vučićevićet, hogy tegyen le szándékáról.

Az ügynek van még néhány mellékága, amelyekre most nem tértünk ki, az viszont mindenképpen példátlan, hogy egy ország elnöke fizetné ki egy számára kedves újságíró büntetését, értelmezze ezt mindenki/bárki, ahogy akarja.

Az viszont még megjegyzendő, hogy erre nem szociális meggondolás viszi rá a szerb elnököt, miután az Informer főszerkesztőjének hat gyermeke van, hanem tisztán az ideológiai közelség.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

English

An unleashed Serbian minister would create a new political party, he would impose sanctions on Russia

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Új pártot alakítana a kép közepén látható Rade Basta, szerb gazdasági miniszter / new political party in Serbia
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Serbian Economy Minister Rade Basta, whose name became well-known in Serbia for his support of sanctions against Russia, has hinted at the creation of a new political party. Currently a member of the Socialist Party of Serbia under the leadership of Ivica Dačić, Basta caused a stir recently by advocating for the introduction of sanctions against Russia. This even prompted a response from Moscow, but he was not expelled from the government, though almost all members of the cabinet expressed their disapproval, some out of duty, others out of conviction.

„Even the grandmother dreams of what she desires”

According to reports in the Belgrade media, Rade Basta is not ruling out the possibility of creating a new political organization, and will inform the public in due course if he decides to take this step. The Economy Minister also stated that if he decides to go ahead with the plan, the movement will be named „Serbia’s European Path” (Evropski put Srbije).

Basta envisions that the as-yet-non-existent Serbia’s European Path will participate at all levels in the elections if he follows through with his „threat” to create the new party.

He also revealed to the heavily opposition-oriented and often criticized Serbian news portal, Nova, that his proposal for the introduction of sanctions against Russia was met with almost universally negative responses and opposing views from his ministerial colleagues.

Some, however, remained silent. I don’t know if their silence is support, but time will tell

said Basta, who is currently the only minister within the Serbian government supporting the sanctions against Russia, but that may not be the case for long.

Párt, Basta

A szerb gazdasági miniszter arra emlékeztetett, hogy a kilencvenes években a Kis-Jugoszlávia elleni szankciókra szavazott Julij Voroncov, aki akkortájt az oroszok ENSZ-nagykövete volt, Voroncov balról az első (Forrás: Facebook, Rade Basta)

It should be noted that the Minister of Economy urged for the introduction of sanctions on social media, a call which was also endorsed by Đorđe Milićević, the Minister without Portfolio who is a prominent member of the Serbian Socialist Party.

This could suggest that there are dissonant voices within the two left-wing parties – the Unified Serbia and the Serbian Socialist Party – and perhaps even generational tensions, as both parties are led by relics from the 1990s, socialist Ivica Dačić and „unified” Dragan Marković Palma.

When asked if he considers his public stance in favor of sanctions against Russia a brave move, the minister responded that „courage is sometimes madness, but he is not afraid to make sacrifices for his own people.”

However, he rejected speculation that his proposal was a sham and that the Serbian government, including President Aleksandar Vučić, was behind it, quoting a Serbian proverb in a somewhat cryptic manner: „Even the grandmother dreams of what she desires.”

The unleashed minister – New political party on the horizon

Following the posting of the post on Russia sanctions and the related statements, there was a government meeting, and even the „almighty Serbian president” made reference to Basta’s statement.

During one of his excruciatingly dull media appearances, Vučić urged Basta to focus on the economy rather than engaging in politics through social media.

Párt, Basta, Tolkacs

Rade Basta hétfőn (március 27-én) fogadta hivatalában Volodimir Tolkacsot, Ukrajna belgrádi nagykövetét (Forrás: Facebook, Rade Basta)

They did not replace him, because removing Basta, who is „heading towards the European Union” – putting the phrase in quotes is correct – would have given the political West another opportunity for attack. Therefore, the news is that the „unleashed minister” remained in his position.

As for the political scene in Serbia, the demand for Basta’s removal from the ministerial post was loudest from the so-called Socialist Movement, whose sole purpose is to nurture the political career of Aleksandar Vulin, the „universal minister.”

After previously being an indelible figure on Serbian television – who had started to overshadow President Vučić’s „media glory” – Vulin was removed from the media spotlight when he was appointed head of Serbia’s civilian intelligence agency, the BIA.

It’s a shame, because with his pro-Russian stance and „national clowning,” he often entertained the Serbian public and caused outrage among other Balkan and European leaders who were shocked to see Serbia not following the loudly declared path towards the EU, but rather towards the „Serbian world.”

However, Vulin has found a way to get involved in politics again, even after his appointment to the head of the BIA resulted in his media appearances being revoked. Although he resigned as leader of his movement and even froze his membership in the party, it is suspected that the idea to remove Basta came from him, and his „frozen movement” serves as a mouthpiece to trumpet his political nightmares.

So for now, Rade Basta remains in the government, but it is almost certain that his „expulsion” is only a matter of time, as the prospect of forming a new party brings his removal from the government within reach, especially if it actually happens.

It is not unlikely that the „unleashed minister” will be asked to return when he qualifies with his new party in the upcoming – presumably early – parliamentary elections to enter the government.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: