Connect with us

Filmművészet

VETÍTÉS: Több mint száz filmet mutatnak be a palicsi filmfesztiválon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

palic haboru 3
A cikk meghallgatása

 
Tizenegy kategóriában több mint száz filmet mutatnak be az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján, amelyet július 17. és 23. között tartanak a vajdasági Szabadka melletti Palicson. A szervezők közölték, hogy a 28. alkalommal megrendezendő fesztivált Kevin Macdonald, a The Mauritanian (A mauritániai) nyitja, ennek főszerepét Jodie Foster játsza. A zárófilm július 23-án a Csőr (Kljun) című szerb alkotás lesz.

A versenyprogramban 11 film szerepel, közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat.

A versenyprogramban lesz látható Nagy Dénes Természetes fény című alkotása.

Emellett idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést, amelyet az idén Ada Solomon román producer vehet át.

Az első szabadkai mozit létrehozó Lifka Sándorról elnevezett életműdíjat Aleksandar Berček szerb színész, valamint Christian Petzold német rendező érdemelte ki. A díjat minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélik oda.

A palicsi filmfesztiválon az idén Szlovénia filmművészetére fókuszálnak.

A fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és a hommage-alkotások mellett az idén is válogatás lesz látható a legújabb magyar filmekből, amelyekből hatot – Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Hab, Hét kis véletlen, Post Mortem, Toxikoma, Így vagy tökéletes – láthat az idei közönség.

A szervezők emellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket a palicsi szabadtéri színpadon, valamint több palicsi és szabadkai moziban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava