Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Európai Unió

ORBÁN-VUČIĆ: Családban és nemzetben gondolkodik mindkét ország, miközben az Európai Unióban rendkívül alacsony a jövőbe vetett hit

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic orban
A cikk meghallgatása

 
Magyarország és Szerbia számíthat egymásra, Magyarország minden támogatást megad Szerbiának az európai uniós tagság elnyeréséhez, de ha Magyarországnak lesznek nehézségei, akkor számíthat Szerbiára – jelentette ki a magyar miniszterelnök Belgrádban, ahol a szerb elnökkel tárgyalt. Aleksandar Vučić ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy Magyarország a nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt, amiért Szerbia nagyon hálás.

Orbán mondta

A magyar miniszterelnök a szerb elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón közölte, hogy fontos a történelmi tapasztalat, és amikor Szerbia uniós tagságáról van szó, ő a történelmi tapasztalat pozíciójából beszél. Magyarország integrációja idején Lengyelország volt a kulcsország a térségben, a Nyugat- Balkán stabilitásának kulcsországa pedig Szerbia. ORBÁN- VUČIĆ: Családban és nemzetben gondolkodik mindkét ország, miközben az Európai Unióban rendkívül alacsony a jövőbe vetett hit

– Azzal, hogy Magyarország Szerbia EU-tagsága mellett áll, a teljes Nyugat- Balkán integrációját támogatja


– magyarázta a magyar miniszterelnök, aki kitért a migránsválságra is (lásd az alábbi videót!).

– A járvány ugyan háttérbe szorította a tömeges migráció kérdését, de újra jelentkezik ez a régi probléma. A Nyugat- Balkán stabilitása, a tömeges migrációval szembeni védekező képessége nélkül Magyarország sem lesz biztonságban


– jelentette ki Orbán, aki utalt a vasúti együttműködésre, a 16 nagyberuházásra, valamint a gázvezetékek összekötésére is.

A magyar miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Magyarország igyekezett korrekt módon megszabni az árakat akkor is, amikor Szerbia szorult helyzetben volt.

– A közép-európai országoknak meg kell érteniük, hogy a rövidtávú érdekeket felülírja a hosszútávú sorsközösség, bármikor megfordulhat a történelem széljárása, és egy ország rászorulhat a szomszédjára. Nem lehet stabilizálni a térséget, ha ezt nem értik meg az országok, és ez nemcsak gazdasági, hanem bizalmi, lelki kérdés is.


A kormányfő megjegyezte: az elmúlt hét-nyolc év számai szerint látható, hogy egy nagy sikertörténet van alakulóban Szerbiában, az államadósság lement, beruházásokat, fejlődést látni.

– A magyar-szerb együttműködés alapja, hogy mindkét ország azt akarja, hogy a gyermekeink jobban éljenek, mint mi, családban és nemzetben gondolkodik mindkét ország


– mondta Orbán, aki beszélt arról is, hogy az Európai Unióban rendkívül alacsony a jövőbe vetett hit, a nyugatiak elértek a jóléti állam egy nagyon magas fejlettségi szintjére, és most nagy bizonytalanság van, hogy innen vezet-e felfelé út.

A kormányfő szerint az unióban ezért a nagy kezdeményező döntésekkel szemben van egy óvatosság, ezt nevezik bővítési fáradtságnak, és azt gondolják, az a logikus, ha nem vállalják a bővítéssel járó teendőket.

– De ha nem lesz bővítés, instabil lesz az egyik legfontosabb szomszédos térség, az EU nem jut új energiához, megreked és a végén szétesik.


Orbán Viktor kiemelte, hogy a bővítésnek – amely nem lehetséges Szerbia nélkül – az EU legfontosabb projektjének kellene lennie, ebben van a jövő, a fejlődés, ez vihetné tovább Európát. Így volt ez Közép- Európa esetében is, az is energiát vitt az európai összefogásba.

Vučić mondta

A szerb államfő leszögezte, a térség összes országa tisztában van azzal a szereppel, amelyet Magyarország vállalt a politikai és gazdasági stabilitás kiépítésében. vucic mondta

Hozzátette, Magyarország hozzájárult ahhoz is, hogy a vajdasági magyarsággal jobb legyen a kapcsolat, a vajdasági magyarsággal fenntartott kapcsolat pedig még jobbá tette a Magyarországhoz fűződő viszonyt.

Mint mondta: soha nem volt olyan kevés, szinte semennyi etnikai összeütközés a szerbek és a magyarok között, mint most.

– Igyekszünk megérteni egymást, ez a tiszteletről, az újfajta hozzáállásról és az egymásba vetett hitről szól. Mindezért köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is.


Aleksandar Vučić kiemelte, hogy néhány év alatt Magyarország Szerbia ötödik legfontosabb gazdasági partnere lett, és a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom a járvány alatt is megközelítette a kétmilliárd eurót, az idei év elején pedig 23 százalékos növekedés tapasztalható, és az esztendő végéig bizonyára meghaladja majd a kétmilliárdot.

– Egyre több szerbiai cég szállít Magyarországra, és egyre több magyar cég Szerbiába. A magyar cégek 16 nagyberuházást hajtottak végre Szerbiában tavaly, ebből hármat a Vajdaság területén, tizenhármat pedig Közép- és Dél- Szerbiában. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a vajdasági magyarságot támogatják, hanem egész Szerbiát


– mondta a szerb elnök.

Az infrastruktúráról szólva kiemelte, mindkét fél azon dolgozik, hogy mihamarabb kiépüljön a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút.

– Ez a két országot, a két népet is összeköti, de fontos lesz Közép- Európa és Délkelet- Európa összekötésében


– részletezte, majd hozzátette, hogy a Szeged- Szabadka- Baja vasútvonal kiépítése is folyamatban van.

Vučić köszönetet mondott azért a támogatásért is, amelyet Szerbia európai integrációjához nyújt Magyarország.

– Sokan hangoztatják a támogatást, de nem tesznek semmit, a magyar kormányra azonban mindig számítani lehet


– húzta alá a szerb elnök.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava