Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Gázellátás

ÖSSZEHEGESZTETTÉK: Összekapcsolták a szerb és a magyar földgázvezeték-rendszert, avagy rögtön kész a Balkáni Áramlat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

12 4 removebg preview
A cikk meghallgatása

 
A magyar határnál lévő Horgosnál vasárnap; az úgynevezett “aranyvarrat” elkészítésével megtörtént a szerb és a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszer fizikai összekapcsolása. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. mintegy 15 kilométernyi vezetéket épít ki a magyar-szerb határtól Kiskundorozsmáig, ahol egy nemzetközi mérőállomást alakítanak ki.

Hatodik betáplálási pont

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyszínen az MTI-nek elmondta: a két 1200 milliméteres cső összehegesztésével szimbolikus pontjához érkeztek a Magyarországot és Szerbiát összekötő nagynyomású földgázvezeték építési munkálatai.

A tervek szerint  a projekt október 1-jére készül el , és így Magyarország jelentős mennyiségű földgázt tud fogadni Szerbia irányából.

– Az így létrejövő összeköttetés a magyar földgázvezeték-rendszer hatodik nagy teljesítményű betáplálási pontja, így a kereskedők megválaszthatják, hol tudják legolcsóbban és legnagyobb biztonsággal megvásárolni a szükséges földgázkészleteket


– tette hozzá az elnök-vezérigazgató, aki hangsúlyozta, hogy a beruházás Magyarország ellátásbiztonságának és ellátási útvonalainak diverzifikálása szempontjából is meghatározó.

Találkoznak Kiskundorozsmánál

– Az FGSZ Földgázszállító Zrt. a magyar-szerb határtól Kiskundorozsmáig – ahova az algyői tározó és a Románia felől érkező gázvezeték is csatlakozik – mintegy 15 kilométernyi vezetéket épít ki, és kialakít egy nemzetközi mérőállomást is

ÖSSZEHEGESZTETTÉK: Összekapcsolták a szerb és a magyar földgázvezeték-rendszert, avagy rögtön kész a Balkáni Áramlat
– mondta Ferencz I. Szabolcs.

A fejlesztés a magyar oldalon mintegy 20 milliárd forintból valósul meg, a teljes költség pedig a jövő évre tervezett utómunkálatokkal várhatóan 23 milliárd forint lesz.

Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója azt mondta, hogy a Törökországból induló, Bulgárián és Szerbián át a magyar határig tartó vezeték évente 15,7 millió köbméter Fekete-tengerről érkező gázt tud biztosítani Közép- Európa számára.

– A kivitelezés során sok műszaki és szabályozási kérdést kellett megoldani, egyaránt megfelelve a nemzeti és az európai hatóságok előírásainak


– tette hozzá a Srbijagas igazgatója.

– A vezeték 403 kilométeres szerbiai szakasza elkészült, jelenleg egy-egy kompresszorállomás építése folyik Szerbiában és Bulgáriában


– mondta Bajatović, aki szerint  Szerbiában már senki sem fog megfagyni , mert már nem csak Ukrajnán keresztül érkezhet a gáz az országba, miután végképp elkészül a Balkáni Áramlat.
________________
Forrás: MTI, internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava