Connect with us

Horvátország

MADARAK: Varjak támadják meg Zágráb és Belgrád lakóit, avagy Alfred Hitchcock forog a sírjában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Közös ellenséggel kell megküzdeniük a szerb és a horvát főváros lakóinak, Zágrábban négyen kórházba is kerültek a madarak támadásai miatt. Felvetődik a kérdés, hogy egy hatvan évvel ezelőtti filmbe csöppentünk-e, miközben rá kell döbbennünk, hogy az általunk kialakított városokban más élőlények is laknak, amelyek helyet követelnek maguknak a “Nagy Urbanizációban”.

Madarak

Az utóbbi napokban több alkalommal is embereket támadtak meg a varjak Belgrádban, ami miatt többen is orvoshoz fordultak.

– Mentem az utcán, az iskola mellett, és egyszer csak egy erős ütést éreztem a fejemen. Először azt hittem, hogy valaki kezet emelt rá, de meglepődtem, amikor láttam, hogy a tettes egy varjú


– mondta egy belgrádi lakos a Blic című hírportálnak, de hasonló esetekről számoltak be más belgrádi portálok és televíziók is, a közösségi médiában pedig megnevezik azokat a helyeket, ahol a madarak embereket támadtak meg.


A bejegyzést közzé tevő sportújságíró arra kereste a választ, hogy ilyen esetekben kihez lehet vagy kell fordulni: a tűzoltókhoz, az állategészségügyi szolgálathoz vagy netalán az állatkerthez – mielőtt még bárki komolyan megsérülne.

Szerbiában egyelőre a madártámadások komolyabb sérüléseket nem okoztak, nem így a horvát fővárosban.

Nőket támadnak meg

Zábrábban jóval súlyosabb a helyzet, a horvát fővárosban legalább négyen kerültek kórházba a madártámadások miatt: egy asszony a lábát, egy kislány pedig a gerincét törte, miután madarak támadták meg.

– Őszintén szólva, ilyesmit még nem tapasztaltam, amióta orvosként dolgozom. Az utóbbi tíz napban behoztak egy lányt, aki egy varjútámadás miatt törte el a gerincét, míg egy másik lánynak a karja tört el, de vannak, akik térd- vagy bokasérüléseket szenvedtek

– jelentette ki Dr. Stipe Ćorluka, a zágrábi Traumatológiai Klinika orvosa a Jutarnji list horvát hírportálnak nyilatkozva.

A két súlyos csonttörést szenvedett személy biciklizett, amikor a varjak megtámadták.

– A legsúlyosabban egy lány sérült meg, akinek eltört a térde, már kétszer megműtötték, és még mindig kórházban van. Kórházban van az a lány is, akinek a gerince tört, de őt szerencsére nem kellett megműteni

– tette hozzá az előbb említett horvát orvos.

Miután a magyarban nincs nőnemű ragozás, a fenti példákból nem derül ki, hogy az összes megtámadott személy nő, és ez akár szabálynak is tekinthető.

– Van néhány érdekes egybeesés. Nőkről van szó, a támadások a koraesti órákban történnek, és mindannyian hosszú hajat viselnek

– mondta dr. Ćorluka.

Még tíz napig tart a hadiállapot

Iva Šoštarić, a Biom egyesület ornitológusa szerint előfordul, hogy varjak emberre támadnak, de ilyen sérülésekről még soha nem hallott.

– A varjú általában azért támad, mert fenyegetettnek érzi magát. Ilyenkor a legjobb, ha hadonászni kezdünk a karjainkkal, amivel elriasztjuk a madarat. Nincs szükség arra, hogy elfussunk, de azért ajánlott gyorsan távozni a helyszínről. Természetesen kerékpárral ezt nehezebb kivitelezni, ilyenkor le kell szállni, és el kell űzni a madarat

– mondja az ornitológus, aki szerint az emberek megijednek, és menekülni kezdenek, ilyenkor könnyen megsérülnek.

Šoštarić szerint általában a dolmányos varjak támadnak, és a “hadiállapot” még legalább tíz napig tart, most repülnek ki ugyanis a kis varjak, és ilyenkor a szülők védelmezik őket.

A zágrábi városi tanács mezőgazdaság és erdészeti osztálya ezért azt tanácsolja, hogy az emberek lehetőleg kerüljék azokat a helyeket, ahol a madár fészkel, és vigyenek magukkal esernyőt vagy napernyőt, hogy védekezhessenek a madártámadások ellen.

Arra egyelőre senki nem adott magyarázatot, hogy a varjak miért éppen a hosszúhajú nőket támadják meg Zágrábban, a koraesti órákban.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava