Connect with us

Bulgária

MEGVÉDIK EURÓPÁT: Amerikai katonák tévedésből lerohantak egy olajsajtolókat gyártó üzemet Bulgáriában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

amerikai desszantosok
A cikk meghallgatása

 
Az amerikai különleges erők tévesből megszálltak egy üzemet Bulgáriában, ahol olívaolaj sajtolására alkalmas eszközöket gyártanak. Az amerikai katonák a Bulgária és a NATO közös hadgyakorlatán vesznek részt. Az Egyesült Államok bulgáriai nagykövetsége elnézést kért az incidensért, a cég tulajdonosa perel.

Az eset

A biztonsági kamerák által készített felvételek szerint az amerikai különleges erők hét katonája a Swift Response NATO-gyakorlaton vett részt, amely során előreszegezett fegyverrel hatolt be az üzembe.

A bulgáriai hadgyakorlat egyike azoknak a műveleteknek, amelyeket az amerikai hadsereg Európa szerte folytat a nagyszabású Defender Europe 21 hadgyakorlat-sorozat részeként.

Az Egyesült Államok bulgáriai nagykövetsége szerint az amerikai katonák a dél-közép-bulgáriai a Plovdiv közelében lévő Csesnegyirovo repülőtér elfoglalását és annak biztosítását szimulálták.

A manőver során az amerikai deszantosok “felfejlődve” szállták meg az épületet, mert azt hitték, hogy a repülőtér része.

Diljana Gajtandzsieva – az ügyről beszámoló bolgár újságírónő – szerint a gépgyár tulajdonosa pert indított az esetet követően.


Ahogy a videofelvételen látható, az eset idején jelen lévő összes dolgozó nyugodt maradt a katonák jelenlétében.

Nem is igen tehettek mást, mivel Gajtandzsieva szerint az amerikaiak rájuk parancsoltak, hogy üljenek le.

A hozzászólások

A felvételekhez fűzött hozzászólások egyikében-másikában az olvasható, hogy az esetet követően a bolgároknak követelniük kellene az amerikai erők távozását az országból.

– Lehet, hogy maradhatnak más NATO-erők, de az Egyesült Államok nem. Ez sokkoló!

– jegyezte meg egy kommentelő.

Egy másik hozzászóló elég nagy ívű gondolatot fejtett ki az esettel kapcsolatban, szerinte ugyanis amikor a második világháború során az amerikaiak megérkeztek Németországba, megtalálták a Horten fivérek gyárát, és ellopták onnan a terveket, amelyek alapján felépítették a B-2 Spiritet.

Egy harmadik bejegyzés szerint viszont ami olajjal kezdődik, ott előbb vagy utóbb megjelenik egy amerikai katona.

Persze, voltak többen is, akik védelmükbe vették az Egyesült Államokat és a NATO-t, amely támogatást és stabilitást nyújt a hozzá csatlakozott nemzeteknek.

Az amerikaiakkal szimpatizáló hozzászólók úgy vélték, hogy a nemzetek közötti szoros szövetség hatékonyan akadályozza meg a nemzetközi incidenseket és konfliktusokat.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava