Connect with us

Horvátország

ÚJABB VÍZI ŐRÜLTSÉG: Itt a horvát szárnyasdeszka, avagy egyszer csak nyár lesz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szarnyasdeszka
A cikk meghallgatása

 
Bár az időjárás októbert játszik, egyre bizonyosabb, hogy lesz nyár, és lesz nyaralás is. Ha hinni lehet a francia AFP hírügynökségnek, az EU júniusban megnyitja a kontinens határait a megfelelő oltási bizonylatokkal rendelkező turisták előtt, bár az EU-s ún. zöld digitális bizonylat körül még mindig nem sikerült megegyezni. Mindenesetre az már most biztosnak tűnik, hogy a digitális bizonylatot kivétel nélkül mindenkinek el kell fogadnia, mindennemű megkülönböztetés nélkül.

A vízszint felett lebegve

Szóval, hurrá, lehet majd mászkálni ide-oda, például az Adriára. Itt pedig egy újabb vízi őrültség leselkedik a gyanútlan turistákra: a szárnyasdeszka.

Az osztrák szárnyaskapuval ellentétben a horvát kütyü nem politikai koholmány, van neki angol neve is hogy mindenki megértse miről van szó: Plurato Sailfin, electric hidrofoil board.

Magyarra fordítva a történetet, egy szárnyas szörfdeszkáról van szó, amelyet villanymotor hajt meg. Attól szárnyas, amitől a szárnyashajó, mivel a víz alatti siklófelület kihasználja a víz felhajtóhatását, a deszka kiemelkedik a vízből és  máris lehet repeszteni 35 kilométeres csúcssebességgel .

Miután ez majdnem 19 csomós sebességnek felel meg, a száguldás érzése fokozott a kabin és mindenféle szélvédő nélkül, mintegy a vízszint felett lebegve.

És Halleluja, a szárnyasdeszka megrendelhető! ÚJABB VÍZI ŐRÜLTSÉG: Itt a horvát szárnyasdeszka, avagy egyszer csak nyár lesz

Alul-felül horvát

A spliti Plurato startup által megálmodott és piacra dobott szabadidő-kellék egyébként ravasz szerkezet, mert alkalmazkodik a trendekhez, hiszen környezetkímélő(bb) villanymotor hajtja meg.

Az akkumulátor egy töltéssel 60-80 percig bírja, és legtöbb 120 kiló tömegű hölgyet/urat képes hordozni a hátán.

A motor teljesítményét vezeték nélküli vezérlővel lehet állítgatni, míg a haladási irányt a szörfdeszkáknál megszokott módon, a súlypont elmozdításával lehet változtatni.

A gyártás még mindig jobbára manufakturális, ami csak kis sorozatokat tesz lehetővé.

Mint ezt a Plurato kereskedelmi igazgatója (magyar nyelven közismerten sales manager) Bože Šarić mondta a horvát újságírók számára szervezett bemutató során, a Plurato csupán egyike a hasonló terméket fejlesztő öt-hat startupnak, ám jelenleg lépéselőnyben vannak a konkurencia előtt, mert a fejlesztést házon belül végzik, és így az új eredményeket azonnal alkalmazzák is a készterméknél.

Mint ezt Šarić büszkén hangsúlyozta, a deszka alul-felül horvát termék, ha leszámítjuk az akkumulátorcsomagban található, Távol- Keletről származó lítium-ion-elemeket.

Keszthelytől Siófokig

A szárnyasdeszka gyártója tavaly már piacra bocsátotta az első sorozatokat, idén pedig növeli a gyártási kapacitásokat.

A Plurato elsősorban az idegenforgalmi cégekre, és a szállodákra számít, amelyek a szárnyasdeszka bérlésével bővítenék kínálatukat.

Magánembernek az árától kissé könnyezik a szeme – persze, ez nagyban függ a pénztárca vastagságától/hitelkártya színétől -, mert a víziszerkentyű majdnem 10.000 eurót kóstál, pontosabban 9980-at.

Viszont  lehetne vele villogni a Balatonon, és írígységcunamit kiváltani Keszthelytől Siófokig…  ________________
Fotó: screenshot

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava