Connect with us

Bosznia

SZOMSZÉDSÁGI POLITIKA: Várhelyi Vučićtyal pezsgőzött, avagy kevés és megkésett a Balkánnak nyújtott uniós támogatás
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Hirtelenjében azt sem lehet tudni, hogy Várhelyi Olivér hol van, hol itt bukkan fel, hol ott bukkan fel. Hol innen jelentik, hol onnan jelentik, hogy látták az uniós bővítési biztost pohárral, vakcinával és refinanszírozással a kezében. Bár erről a harmadikról még jövő időben kell beszélni, mert ezt a montenegróiak egyelőre csak kisajtolni szeretnék az EU-ból.

Igazi szerb pezsgő

Először Aleksandar Vučić számolt be arról, hogy vendégül látta Várhelyi Olivért, akit Szerbia nagy barátjának nevezett, és ezt közös pezsgőzéssel ünnepelték meg.

– Kiváló szerb pezsgő, de nem árulhatom el a nevét. Ezzel vártam Szerbia őszinte barátját, Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztost. A munkavacsora fő témája hazánk európai integrációja, Szerbia előrehaladása a jogállamiság területén, és a szerb gazdaság növekedésének még erősebb támogatása lesz


– írta az Instagramon a szerb elnök, ahol hirtelenjében 6380 ember mondta vagy fejezte ki emoji-val, hogy egészégükre, köztük egy Renault-alkatrész kereskedő is, aki kissé megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánt boldog május elsejét Vučićnak.

A vacsora és a pezsgő előtt persze, tárgyaltak, ezúttal főleg a vakcinákról volt szó. Szerbia őszinte barátja is felszólította az ország lakosságát, hogy oltassa be magát, és hangsúlyozta, hogy az EU növelni szeretné a régió ellenálló képességét, ezért az elkövetkező két hétben a Nyugat- Balkán 651 000 adag vakcinát kap az EU-tól, amiből Szerbiának mindössze 36 000 darab jut.

Azért csak ennyi, mert a szerb elnök egyik korábbi közlése szerint a többiről lemondtak azok javára, akiknek nagyobb szükségük van az oltóanyagra.

– A következő időszakban az EU az emberek számára legfontos kérdésére összpontosít, ami nem más, mint hogy mikor kaphatják meg az oltást, és ezért segítünk a régiónak abban, hogyan lehet ellenállóbbá váljon a betegséggel szemben


– mondta a belgrádi “Dr. Milan Jovanovic Batut” közegészségügyi intézetben tett látogatása alkalmával Várhelyi Olivér, akivel együtt 1170 adag vakcinai is érkezett.

Az Európai Unió az említett mennyiségű oltóanyagot azon a mintegy egymillió adag vakcinán felül adományozza a Nyugat- Balkánnak, amelyet a térség a COVAX-rendszeren keresztül kap.

A szomszédságpolitikai és bővítési biztos elismeréssel beszélt arról, hogy az általa legsikeresebbnek tartott Szerbia a saját lakosságának immunizálása mellett nem feledkezett meg a régióról, amelynek 100 000 darab vakcinát ajándékozott.

Várhelyi úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió szeretné segíteni az Európában belüli pártközi párbeszédet, hogy az sikerrel járjon, de politikai kérdésekről nemigen akart beszélni, mert most azzal a céllal érkezett Szerbiába (&térségbe), hogy vakcinákat hozzon.

Tarzan árnyéka

Montenegróban ezzel a kifogással már nem lehetett kibújni a politikai jellegű kérdések alól, miután egy tavaly novemberi vitában Várhelyi “tiszta jószándékból” Szerbia oldalán foglalt állást, amit Podgoricában eléggé rossz néven vettek.

Történt ugyanis, hogy még az előző montenegrói kormány az új kabinet iránt tett utolsó barátságtalan gesztusként kiutasította a gyakran tényleg arcátlanul viselkedő Vladimir Božović szerb nagykövetet.

A belgrádi vezetés első felindultságból és a kölcsönösség elve alapján ugyanilyen lépésre szánta el magát, és persona non gratának minősítette Tarzan Miloševićet, Montenegró szerbiai nagykövetét.

A szerbek azonban nem sokra rá visszavonták a döntésüket, így a montenegrói diplomata maradhatott Belgrádban. Ekkor lépett színre Várhelyi, aki félreértette a térség rezgéseit, és megpróbált “jóságos békítőként” fellépni, tehát felszólította Montenegrót, hogy a jószomszédi kapcsolatok és a regionális együttműködés szellemében a podgoricai kormány tegye ugyanezt a szerb nagykövetre vonatkoztatva.

Nos, ez az, amit nem kellett volna, merthogy ez a Balkán!

– Jószomszédi kapcsolatokat kell kialakítanunk. Ezt arra alapozva mondtam, hogy a feszültség csillapodjon, ne pedig eszkalálódjon

SZOMSZÉDSÁGI POLITIKA: Várhelyi Vučićtyal pezsgőzött, avagy kevés és megkésett a Balkánnak nyújtott uniós támogatás
– próbált meg még inkább rontani a saját helyzetén Várhelyi, aki most hozzátette, hogy soha nem ösztönözné a Nyugat- Balkán egyik országát sem arra, hogy avatkozzon be egy másik ország belügyeibe.

– Az én nyilatkozataimat nem lehet ilyen módon interpretálni


– hangoztatta Várhelyi.

Ezek után aligha volt meglepő az a kijelentés Zdravko Krivokapić montenegrói miniszterelnök részéről a vakcinák első részét leszállító Várhelyivel tartott közös sajtótájékoztatón, hogy ő nem kerüli a vakcina felvételét, de nem tartja szükségesnek, hogy beoltassa magát, mert van elegendő antitest a szervezetében.

A nyilatkozat azonban nemcsak Várhelyinek szólt, hanem az Európai Uniónak is.

Krivokapić mindennek ellenére megköszönte a vakcinákat, és a montenegrói nép igaz barátjának nevezte Várhelyeit, aki szerint gyönyörű nap volt ez a mai, de ez még csak a kezdet. Valóban az lehet, ha az Európai Unió kisegíti Montenegrót egy kínai adósság refinanszírozásában.

És végül Szarajevó

A szomszédságpolitikai és bővítési biztos a szarajevói repülőtéren adta át a Bosznia- Hercegovinának szánt vakcina első adagját Zoran Tegeltijának, a bosznia-hercegovinai minisztertanács szerb származású elnökének

A nyílttéri sajtótájékoztatón Várhelyi Olivér kijelentette: örömmel tölti el, hogy Szarajevóban lehet, ahol érzékeltetheti, hogy az Európai Unió törődik a Nyugat- Balkánnal, valamint Bosznia- Hercegovinával.

– A pandémia kezdete óta Bosznia- Hercegovina mellett állunk. Ez egy nagyon fontos pillanat, amikor elkezdünk segíteni egy tömegesebb oltási kampányt Bosznia- Hercegovinában. Segíteni szeretnénk az oltások biztosításában az egészségügyi dolgozók számára, akik élen járnak a harcban. Ez biztonságot jelent számukra, de az egész ország lakossága számára is. A következő hónapban újabb adagok érkeznek


– jelentette ki Várhelyi, akinek a mondatai alig voltak összhangban a segítség nagyságával, vagyis azzal a 10,5 ezer vakcinával, amit most Várhelyi Bosznia- Hercegovinába vitt. Ezt a szarajevói kormány vezetője érzékeltette is.

– Jelentős mennyiségű vakcinát várunk májusban és júniusban, több mint 850 000 adagnak kell érkeznie. A második negyedév végére összesen közel egymillió adag vakcinánk lesz, ha a Szerb Köztársaság megkapja a 160 ezer megrendelt adagot. Ez azt jelenti, hogy őszig beoltjuk Bosznia- Hercegovina lakosságának nagyobb részét


– mondta Zoran Tegeltija bosznia-hercegovinai miniszterelnök, amelynek hazája augusztus végéig 214 ezer vakcinát kap az Európai Uniótól.

Várhelyi balkáni röpdösése során felkereste Szkopjét is, ahova szintén vitt egy kis vakcinát, de ez semmit nem jelent a cikk mondandója szempontjából, hiszen Észak- Macedónia ugyanúgy elszenvedője az Európai Unió téves politikájának, mint a többi nyugat-balkáni ország.

A BALK tavaly december közepén kiszivárgó hírekre hivatkozva azt írta, hogy az Európai Unió szomszédságpolitikai és bővítési biztosát kemény bírálatok érték főleg Szerbia és Albánia részéről, miután közölte, hogy az EU 70 millió eurós értékben vásárol vakcinát a balkáni régiónak, ennek leszállítása azonban május elejénél korábban nem kezdődik meg.

Most itt tartunk. Ezért aligha lepődhetünk meg azon, hogy Várhelyit most sehol sem emelték a vállukra a Balkánon, és az Európai Unió sem számíthat arra, hogy hosszasan hozsannáznak neki.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava