Connect with us

Járvány

OLTÁSI SZEZON: Az illetékes szerb hatóság engedélyezte a Pfizer-vakcina használatát, amelyből azonban kevesebb érkezik a vártnál

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vaccine
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke bejelentette, hogy az illetékes gyógyszer- és orvostechnikai hatóság jóváhagyta a Pfizer vakcináját, és Szerbia most már az első leszállítás időpontjára vár. Az engedélyezést követően megszólalt Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki közölte, hogy hamarosan megkezdődik a tömeges oltás. A szerb elnök egyúttal védelmébe vette a magyar származású uniós bővítési biztost egy szerencsétlen brüsszeli bejelentést követően.

Három szerződést kötöttek

Ana Brnabić úgy nyilatkozott, hogy az állami szervek folyamatosan ugyanazt az információt közölték a vakcinával kapcsolatban, amely szerint „Szerbia az első országok között lesz, ahol megkezdődik az oltások beadása”.

Arra számítunk, hogy ez az év végéig megtörténik. Szeretnék köszönetet mondani az illetékes egészségügyi hatóságnak, amely engedélyezte a Pfizer vakcina Szerbiába történő importját. Most várjuk az első leszállítás időpontját a Pfizertől

– mondta a szerb miniszterelnök, aki hozzátette, hogy Szerbia a Pfizeren kívül szerződést kötött túl a kínai Sinopharmmal és az Orosz Gamaleya Intézettel is.

Szerbia azt szeretné, hogy az Európai Unió is segítsen a koronavírus elleni oltóanyag beszerzésében, természetesen azon felül, amit saját erőből szerez be.

Az uniós partnerekkel arról tárgyalunk, hogy mi, a Nyugat-Balkán többi országához hasonlóan az EU-n keresztül kapjunk vakcinát

– hozta nyilvánosságra Brnabić, és kifejtette, hogy a Pfizer, a Sinopharm és a Sputnik V vakcinával kapcsolatban Szerbia kétoldalú egyeztetéseket is folytat.

Várhelyi és a tengerimalacok

A szerb elnök a bejelentést követően jelezte, hogy hamarosan megkezdődhet a tömeges oltás a koronavírus ellen, pontos időpontot azonban nem tudott mondani, mert jelenleg „zajlik a harc a világpiacon” a vakcina megszerzéséért.

Kiszivárgó hírek szerint az Európai Unió bővítése biztosát kemény bírálatok érték főleg Szerbia és Albánia részéről, miután közölte, hogy az EU 70 millió eurós értékben vásárol vakcinát a balkáni régiónak, ennek leszállítása azonban május elejénél korábban nem kezdődik meg.

A hírt kiszivárogtató hírportál szerint ez azt jelenti, hogy a Balkán egy része csak azután jut vakcinához, miután az Európai Unióban már a végéhez közeledik a védőoltások beadása.

Bízom Várhelyi Olivérben, biztos vagyok benne, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy idejében megkapjuk a vakcinát

– vette védelmébe Vučić a bővítési biztost.

Az oltások természetesen ingyenesek lesznek napokon belül megkapjuk meg az első küldeményt. Nem érkezik annyi, mint amennyit vártunk, tízezer kellett volna, de csak ötezret kapunk. Először a 75 év feletti embereket oltjuk. Ötvenezer oltást biztosítunk ingyen. Szerbia olyan ország, amelynek vannak barátai. Hamarosan tömeges vakcinációra számíthatunk

– jelentette ki a szerb elnök, de részleteket nem akart elárulni.

Nem beszélhetek róla, mert a világ az oltásokért küzd, mint ahogy ez a légzőkészülék esetében történt. Elég vakcinánk lesz, de nem leszünk senki tengerimalacai, szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy a vakcina biztonságos

– nyilatkozta Vučić a Prva TV stúdiójában, ahol azt is kijelentette, hogy személy szerint ő is beoltatja magát, az viszont nem derült ki, hogy melyik vakcinával.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html




Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split-Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split-Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html




Az olvasás folytatása

Horvátország

HORVÁT DILEMMA: Vajon melyik lesz az az egészségügyi felügyelő, aki megbírságolja a köztársasági elnököt?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

zagreb oltastagado
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

A horvát miniszterelnök kitart amellett, hogy Horvátországban nem vezetik be a kötelező oltást. Közben az igazságügyi és közigazgatási miniszter közölte, hogy súlyos büntetéseket rónak ki azokra az intézményi vezetőkre, akik nem tartják be a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket. Ezek közé tartozik Zoran Milanović köztársasági elnök is, így ő az egyetlen uniós államfő, aki ellenzi a covid-igazolványok használatát.

Oltás vagy heti két teszt

Andrej Plenković úgy nyilatkozott, hogy továbbra sem kötelezik a vakcina felvételére azokat, akik nem akarják beoltatni magukat.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökségének országos tanácsülése után a zágrábi kormány vezetője úgy fogalmazott, hogy ennek elkerülése érdekében vezették be az oltási igazolásokat.

A Plenković-kabinet a múlt keddtől tette kötelezővé a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, hogy mérsékelje a járvány terjedését.

Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Meghallottunk azoknak az állampolgároknak az üzenetét, akik félnek a vakcinától, de ha nem akarják beoltatni magukat, akkor tesztelni kell

– mondta Plenković, aki egyúttal megjegyezte, hogy a horvát kormány ezzel tiszteletben tartotta az emberek jogait, és fenntartotta a lehető „legnormálisabb életfeltétleket”.

Jönnek a büntetések

A horvát miniszterelnök már a múlt héten megelégelte a fejetlenséget, és a kormányintézkedések elleni nyilvános zúgolódást.

Már akkor felmerült az oltásellenesek megbüntetése, mivel több polgármester, és maga a köztársasági elnök is jelezte, hogy nem tartja tiszteletben az oltási bizonyítvánnyal kapcsolatos intézkedéseket, ezzel nem „nyaggatják” az embereket.

Zoran Milanović „hülyeségnek, infantilisnak és az emberek terrorizálásának” nevezte az új intézkedéseket, ami nyilván felbátorította a hétvégi tüntetőket, akik körülbelül tízezren demonstráltak Zágráb központjában.

A miniszterelnök és az államfő „eposzi méreteket öltő” viadalának „egyik következő éneke lehet” az alábbi kormányfői jóslat beteljesülése.

Jön az egészségügyi felügyelő és azt mondja, jó napot, jövök megnézni, hogy mi a helyzet. Mi van, nem engedik be? Az elnöki hivatal nem katonai objektum, de a kormány, és az országgyűlés sem az.

Ezek után már csak egy kérdés maradt: melyik lesz az az egészségügyi felügyelő, aki megbírságolja a köztársasági elnököt.

(Az eposzi küzdelem újabb fejleményeit holnap énekeljük meg, mert a francia elnök horvátországi érkezésével/látogatásával kapcsolatban is vannak már fejlemények.)

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html




Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: