HORVÁTORSZÁGI IDEGENFORGALOM: Közvetlen járat Dubrovnikba, avagy irány a kemping

Olvasási idő: 2 perc

Horvátország a mesés Adriának köszönhetően az EU egyik ismertebb idegenforgalmi országának számít. Tavaly jó érzékkel sikerült elkerülni az idegenforgalmi szektor összeomlását, ám hogy idén mi lesz? A koronavírus-járvány harmadik hulláma még mindig tombol és a Közép-Európát letaroló brit variáns miatt Horvátországban is nagyon magasak a napi számok, a szerdai jelentés több mint 3100 új betegről szól, ami Horvátország négy millió lakosához képest rengeteg.

Közvetlen járat Dubrovnikba

Úgy tűnik, hogy a körülbelül három hónapig tartó ügyetlenkedés után a Pfizer megmentette a Plenković-kormányt.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy a következő időszakban az országba több mint három millió adag vakcina érkezik, amellyel nyárig a lakosság felét beoltják, az eddig immunizált fél millió embert is belevéve.

Hogy mégis, hol lesz itt turizmus? Ez meglehetősen fogas kérdésnek tűnik, de vannak kedvező jelek.

Az egyre inkább a terjeszkedő Ryanair után, amely az európai központokból szállítja talán a nyaralókat az Adriára, az amerikai United Airlines is bejelentette, hogy a nyáron közvetlen járatot indít az Egyesült Államok és Horvátország, nevezetesen New York és Dubrovnik között. HORVÁTORSZÁG IDEGENFORGALOM: Közvetlen járat Dubrovnikba, avagy irány  a kemping dubrovnik HORVÁTORSZÁGI IDEGENFORGALOM: Közvetlen járat Dubrovnikba, avagy irány  a kemping EQfbJ 3XUAAp YB 500x300

Ennyi haszna legalább volt a Trónok harcának.

A horvát kormány, amely “merkeli ráérősséggel” intézi az ügyeket, eddig nem dicsekedhet konkrét eredményekkel, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy sikerült bekerülni az ún. “Covid-útlevelet” bevezetni szándékozó európai országok csoportjába.

A tervek szerint az útlevelek már június elején életbe lépnének, megkönnyítve ezzel az utazást.

A kezdeményezéshez eddig Horvátország mellett Ausztria, Bulgária, Ciprus, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Málta, Portugál, Spanyolország és Szlovénia csatlakozott, de Magyarország és a V4-ek nem.

Oltják az idegenforgalmi dolgozókat

Mindazonáltal valamiféle mozgolódás az országon belül is megfigyelhető: a sport- és idegenforgalmi minisztérium bejelentette, hogy április közepétől megkezdődik az idegenforgalmi dolgozók – mintegy 70 000 ember – oltása, előbb a nagyvállalatok dolgozói, majd az apartmanok kiadásával foglalkozók kerülnek sorra.

Nikolina Brnjac idegenforgalmi és sportminiszter az akció bejelentése alkalmával elmondta, hogy az idegenforgalomban alkalmazott idénymunkásokat, illetve a külföldről érkező munkaerőt is beoltják, de ennek időpontját még nem határozták meg.

Az idegenforgalmi tárca egyúttal azt is közölte, hogy a minisztérium 20 millió kunát (kb. 2,7 millió euró) különített el antigén tesztek beszerzésére, amelyekre esetleg az országba látogató külföldi vendégeknek lehet szükségük a hazautazás előtt.

A kempingek gyöngyélete

Amit biztosan tudunk, az a kempingekkel kapcsolatos.

A koronavírus-járvány Horvátországban is a kempingeket viselte meg legkevésbé, ami logikus, lévén, hogy itt a legkönnyebb bevezetni a járvány elleni óvintézkedéseket.

A tengerparti kempingek legnagyobb része már megnyitotta kapuit, és megjelentek az első vendégek is.

Ezek legnagyobb része hazai turista, de lassan kezdenek érkezni az állandó vendégek is, azaz osztrák és német nyugdíjasok, akik hosszú lejáratú bérlet keretében rakják le lakókocsijukat az Adria partján.

A szállodák és a vendéglátóipar kilátásai egyelőre bizonytalanok, mert ezek elsősorban nemcsak a horvát, hanem az európai oltási kampány sikerességétől, hanem a járvány csillapodásától függenek.dubrovnik HORVÁTORSZÁGI IDEGENFORGALOM: Közvetlen járat Dubrovnikba, avagy irány  a kemping balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!