Connect with us

Bosznia

AZ ELSŐ SZEMTANÚ: Az albán miniszterelnök látta a szlovén non-papert

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Edi Rama albán miniszterelnök megerősítette, hogy szlovén kollégájánál látott egy nem hivatalos diplomáciai dokumentumot a volt Jugoszlávia egykori belső határainak átrajzolásáról, amelyet csütörtökön a necenzurirano.si című honlapra hivatkozva a múlt csütörtökön a BALK is leközölt.

Az első szemtanú

Az albán miniszterelnök az albániai Vizion Plus televízióban megerősítette, hogy létezik egy térkép, amelyre a nyugat-balkáni régió országainak módosított határait rajzolták be, amihez kapcsolódik egy dokumentum is.

– Nemrég beszéltem szlovén kollégámmal, Janez Janšával. Láttam ezt a dokumentumot nála, megmutatta nekem, de nem tudok hozzászólni

– nyilatkozta Edi Rama, aki ezzel a rövid kijelentésével nem nagyon vitt közelebb “a rejtély megfejtéséhez”, hanem még inkább összebogozta a szálakat.

Mindennek ellenére Edi Rama az első külföldi állami vezető, aki hivatalosan megerősítette egy olyan dokumentum létezését, amelynek szerzőjéről jóformán semmit sem tudunk, miután egy nem hivatalos dokumentumról van szó, amelynek sem fejléce, sem aláírója nincs, ennek folytán bármikor letagadható.

Politikai lufi

A necenzurirano.si több meg nem nevezett forrásra hivatkozva továbbra is azt állítja, hogy Janša kabinetje és maga a szlovén miniszterelnök is részt vett a dokumentum különféle címekre történő elküldésében.

Charles Michel, az Európai Tanács elnökének kabinetje, amelynek februárban meg kell kapnia a dokumentumot, nem kommentálta az ügyet.

Maga Janez Janša közben azzal az üzenettel hívta fel a három tagú bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagját, hogy nem létezik a szlovén kormánnyal összefüggésbe hozott non-paper, amely magában foglalja a határok átszabását, és ezáltal nincs szó Bosznia- Hercegovina területi integritásának megsértéséről.

A non-papereknek azonban éppen az a lényege, hogy ha nem alakul ki körülötte konszenzus, akkor könnyen letagadható, vagyis nem más, mint egy “politikai lufi”.

Lehet, hogy éppen erről van szó, egy brit elemző a napokban ugyanis úgy vélte, hogy a szlovén miniszterelnök azért tagadja le a dokumentum körüli bábáskodást, vagy éppen annak megszülését, mert Washington nem lelkesedik az ötletért, a német vezetésnek pedig “neuralgikus averziója” van mindennel szemben, ami a népeket és a nacionalizmusokat illeti.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava