Connect with us

Albánia

TENGERRE, ALBÁN! Az arabok és a törökök több kikötőt is építenek Albániában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához


Albániának a mai napig – egy kis olasz kikötőn kívül – nem volt jachtkikötője, a kormányokat és a magánbefektetőket valami oknál fogva nemigen érdekelte a vízi turizmus, annak ellenére sem, hogy az olasz vitorlások évente áthajóztak a tengeren. Most azonban nagyot fordult a kocka, egyszerre négy nagyobb és több kisebb jachtkikötő is épül – emellett két új nagy kereskedelmi kikötő is létesül.

Megváltozik az albán idegenforgalom szerkezete

A legnagyobb beruházás Durrësben várható, ahol a jelenlegi ipari kikötőt jachtkikötővé építik át, a mostani teherkikötőt pedig a várostól északra lévő Porto Romanóba helyezik át. Ennek megvalósítására 2 milliárd eurós szerződést írtak alá a szaúd-arábiai EMAAR társasággal, amely Dubai kikötőjét is építette.

A “Durrës Yachts & Marina” a Földközi-tenger egyik legnagyobb turisztikai kikötője lesz. A 2 milliárd euró “injektálása” alapjaiban változtatja mag az albán idegenforgalom szerkezetét, karöltve Vlorával és Saranda városával, majd később Shingjin kikötőjével.

Vloraban egy brit székhelyű befektetési csoport nyert a tervezési, kivitelezési, üzemeltetési és karbantartási koncessziós pályázaton, amely szerint a nyertes közös vállalkozás összesen 22,8 millió eurót fektet be a vlorai kikötőben.

Sarandában török pénzen a durrësi kikötőhöz hasonló jachtkikötő épül szintén komoly összegből, itt egy teljes idegenforgalmi komplexum létesül lakásokkal, irodaházakkal, kávézókkal, éttermekkel és sétányokkal.

Az EU-nak nem tetszenek az arabok

A durrësi beruházás során a kereskedelmi kikötőt át kell telepíteni Porto Romanóba, és ez némi nehézségekbe ütközik, mert nagyon sok koncessziós szerződés van érvényben, és ezeknek a szerződéseknek a megszegése penálokkal jár.

Ami ennél súlyosabb probléma, hogy az Európai Unió kifejezetten rossz szemmel nézi az arab befektetők feltűnését az albániai, egyszer talán uniós partoknál.

A tagjelölt Albániával kötött stabilizációs és társulási megállapodás átmeneti időszaka 2019. március 31-én ért véget, attól kezdve Albániában az uniós szabályok vonatkoznak erre a területre.

Az EU-val kötött megállapodás szigorú verseny- és átláthatósági záradékokat állapít meg a koncessziós és az egyéb befektetési formák tekintetében, és nem teszi lehetővé, hogy az EU-n kívüli országok kedvezményes elbánásban részesüljenek.

Most úgy tűnik, hogy a szaúd-arábiai társasággal kötött megállapodás és az engedmény jellege megkerüli az uniós rendelkezéseket, és akadályozza a “tisztességes versenyt”, amelybe az uniós befektetők is bekapcsolódhatnának.

Ezért az Európai Unió “megfelelőségi eljárást” kezdeményezett Albánia ellen a durrësi kikötő átépítése okán.

Tengeri és légi kapuk

Tehát négy nagy jachtkikötő épül, emellett a durrësi és a vlorai teherkikötők helyett újakat kell létesíteni, ami így már 6 nagy kikötő, ráadásul épülni kezdtek kisebb magánkikötők is Albánia adriai tengeri és jón tengeri partjainál.

Ebbe az üzletbe beszálltak magyar érdekcsoportok is, bár szokás szerint az üzletet alapos titkolózás övezi, de tény, hogy Fa Nándor olykor-olykor megjelenik az albán tengerparton, és nemcsak strandolni jár oda.

Mindent összevetve egy kicsi balkáni országban az ilyen nagyméretű beruházások rövid időn belül szembetűnő változásokat hoznak, főleg hogy a négy tengeri kapu mellett négy légi kaput is nyit Albánia.

Az eddigi központi Teréz Anya Nemzetközi Repülőtér mellett Vlorában és Sarandában is épül repülőtér, holnap – vagyis egy héttel a parlamenti választások előtt – az északkelet-albániai Kukësben pedig üzembe helyezik a “Zayed- Flatrat e Veriut” nemzetközi repülőteret.

Edi Rama albán miniszterelnök bejelentette, hogy elsőként az Air Albania Londonból érkező gépe száll le a kukësi repülőtéren 132 utassal a fedélzetén – ha minden a legnagyobb rendben megy.
__________________
Forrás: internet

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava