Connect with us

Albánia

TENGERRE, ALBÁN! Az arabok és a törökök több kikötőt is építenek Albániában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kikoto durres
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 2 perc


Albániának a mai napig – egy kis olasz kikötőn kívül – nem volt jachtkikötője, a kormányokat és a magánbefektetőket valami oknál fogva nemigen érdekelte a vízi turizmus, annak ellenére sem, hogy az olasz vitorlások évente áthajóztak a tengeren. Most azonban nagyot fordult a kocka, egyszerre négy nagyobb és több kisebb jachtkikötő is épül – emellett két új nagy kereskedelmi kikötő is létesül.

Megváltozik az albán idegenforgalom szerkezete

A legnagyobb beruházás Durrësben várható, ahol a jelenlegi ipari kikötőt jachtkikötővé építik át, a mostani teherkikötőt pedig a várostól északra lévő Porto Romanóba helyezik át. Ennek megvalósítására 2 milliárd eurós szerződést írtak alá a szaúd-arábiai EMAAR társasággal, amely Dubai kikötőjét is építette.

A „Durrës Yachts & Marina” a Földközi-tenger egyik legnagyobb turisztikai kikötője lesz. A 2 milliárd euró „injektálása” alapjaiban változtatja mag az albán idegenforgalom szerkezetét, karöltve Vlorával és Saranda városával, majd később Shingjin kikötőjével.

Vloraban egy brit székhelyű befektetési csoport nyert a tervezési, kivitelezési, üzemeltetési és karbantartási koncessziós pályázaton, amely szerint a nyertes közös vállalkozás összesen 22,8 millió eurót fektet be a vlorai kikötőben.

Sarandában pénzen a durrësi kikötőhöz hasonló jachtkikötő épül szintén komoly összegből, itt egy teljes idegenforgalmi komplexum létesül lakásokkal, irodaházakkal, kávézókkal, éttermekkel és sétányokkal.

Az EU-nak nem tetszenek az arabok

A durrësi beruházás során a kereskedelmi kikötőt át kell telepíteni Porto Romanóba, és ez némi nehézségekbe ütközik, mert nagyon sok koncessziós szerződés van érvényben, és ezeknek a szerződéseknek a megszegése penálokkal jár.

Ami ennél súlyosabb probléma, hogy az Európai Unió kifejezetten rossz szemmel nézi az arab befektetők feltűnését az albániai, egyszer talán uniós partoknál.

A tagjelölt Albániával kötött stabilizációs és társulási megállapodás átmeneti időszaka 2019. március 31-én ért véget, attól kezdve Albániában az uniós szabályok vonatkoznak erre a területre.

Az EU-val kötött megállapodás szigorú verseny- és átláthatósági záradékokat állapít meg a koncessziós és az egyéb befektetési formák tekintetében, és nem teszi lehetővé, hogy az EU-n kívüli országok kedvezményes elbánásban részesüljenek.

Most úgy tűnik, hogy a szaúd-arábiai társasággal kötött megállapodás és az engedmény jellege megkerüli az uniós rendelkezéseket, és akadályozza a „tisztességes versenyt”, amelybe az uniós befektetők is bekapcsolódhatnának.

Ezért az Európai Unió „megfelelőségi eljárást” kezdeményezett Albánia ellen a durrësi kikötő átépítése okán.

Tengeri és légi kapuk

Tehát négy nagy jachtkikötő épül, emellett a durrësi és a vlorai teherkikötők helyett újakat kell létesíteni, ami így már 6 nagy kikötő, ráadásul épülni kezdtek kisebb magánkikötők is Albánia adriai tengeri és jón tengeri partjainál.

Ebbe az üzletbe beszálltak magyar érdekcsoportok is, bár szokás szerint az üzletet alapos titkolózás övezi, de tény, hogy Fa Nándor olykor-olykor megjelenik az albán tengerparton, és nemcsak strandolni jár oda.

Mindent összevetve egy kicsi balkáni országban az ilyen nagyméretű beruházások rövid időn belül szembetűnő változásokat hoznak, főleg hogy a négy tengeri kapu mellett négy légi kaput is nyit Albánia.

Az eddigi központi Teréz Anya Nemzetközi Repülőtér mellett Vlorában és Sarandában is épül repülőtér, holnap – vagyis egy héttel a parlamenti választások előtt – az északkelet-albániai Kukësben pedig üzembe helyezik a „Zayed-Flatrat e Veriut” nemzetközi repülőteret.

Edi Rama albán miniszterelnök bejelentette, hogy elsőként az Air Albania Londonból érkező gépe száll le a kukësi repülőtéren 132 utassal a fedélzetén – ha minden a legnagyobb rendben megy.
__________________
Forrás: internet

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Albánia

Csökkentenék az albániai állampolgárok illegális bevándorlását Nagy-Britanniában

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Albániai migránsok
Albán-brit mosolyparádé Londonban, ahol Rishi Sunak bit miniszterelnök fogadta albán kollégáját, Edi Ramát (Forrás: brit kormány)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Az illegális albániai bevándorlók miatt hetekig tartó szóváltás folyt Edi Rama albán és Rishi Sunak brit miniszterelnök között, akik végül megállapodtak abban, hogy együttműködnek a probléma megoldásán. Erre Edi Rama most befejeződött két napos londoni látogatása alkalmával került sor. Becslések szerint az év eleje óta több mint 11 000 albán kelt át a La Manche-csatornán, amely elválasztja Franciaországot az Egyesült Királyságtól.

Néhány romlott alma

A kérdés feszültté tette az Egyesült Királyság és Albánia viszonyát; miközben Sunakra különösen nagy nyomást gyakorol a brit bulvársajtó, és ennek következtében sokan követelik tőle, hogy tegyen többet az illegális migráció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem fokozása érdekében.

Albán kollégája, Edi Rama ugyanakkor bírálta egyes brit politikusok riasztó és gyakran lázító retorikáját. A BBC-nek nyilatkozva Rama megvádolta Suella Braverman brit belügyminisztert, hogy „gyalázatos” megjegyzéseket tett az albánokra, amivel mélypontra taszította a két ország közötti kapcsolatokat.

Braverman tavaly novemberben „sok albánt” azzal vádolt meg, hogy „visszaélnek Nagy-Britannia modern rabszolgatörvényeivel”, és „inváziónak” minősítette az albánok rekordokat döntő tavalyi bevándorlási hullámát.

Rama azt mondta, hogy a Braverman és más miniszterek által használt nyelvezet azt a benyomást keltette, hogy minden albán bűnöző, és hozzátette, hogy „néhány romlott alma”” nem határozza meg egy nemzet jellemét.

A higgadt modoráról ismert Sunak figyelmen kívül hagyta az albán kötekedési szándékot, és azokra a területekre összpontosított, amelyekben egyetértenek, a Twitteren pedig közzétett egy képet, amelyen Ramával együtt „mosolyparádét tartanak”, kiemelve, hogy közösen sürgetik a két ország közötti kapcsolatok kiszélesítését és elmélyítését.

Együttműködés az albán migráció visszaszorítására

Az albán miniszterelnök és kollégája ennek szellemében ígéretet tett arra, hogy az általuk képviselt két ország a továbbiakban együttműködik a Nagy-Britanniába irányuló albán migráció kérdésében.

A brit kormány közleménye szerint a két vezető üdvözölte az eddigi előrehaladást, december óta ugyanis körülbelül 800 illegális migráns tért vissza Albániába, és elégedetten nyilatkozott a szervezett bűnözés elleni fellépésről, valamint arról az új brit iránymutatásról, amely Albániát „biztonságos országnak” minősítette.

Ezzel párhuzamosan egy most kötött albán-brit megállapodás értelmében hazaküldik az Egyesült Királyságban fogvatartott összes albán bűnözőt, ha ennek nincsenek jogi akadályai.

Kiutasításra csak azok „jogosultak”, akiket legalább 12 hónapos börtönbüntetésre ítéltek, ugyanakkor megjegyzendő, hogy az albánok tízszer nagyobb valószínűséggel kapnak szabadságvesztést a szigetországban, mint egy brit átlagember.

A brit kormány bejelentette, hogy a jövő hónap végéig közös munkacsoportot alakítanak, amely felméri az albániai börtönkapacitásokat annak érdekében, hogy mindenkit „hazapateroljanak”, akit csak lehet.

Tavaly év végén Angliában és Walesben 1336 albán volt börtönben, ők alkotják a legnagyobb külföldi börtönpopulációt Nagy-Britanniában.

Megállítanák a csónakázást a csatornán

A brit kormány már a parlament elé terjesztette a „„Stop the Boats”” törvényjavaslatot az illegális migráció visszaszorítására, amely sok esetben az albánokat is érinti, akik kishajókkal és csónakokkal kelnek át a csatornán.

Az új törvényjavaslat megkönnyítené a brit hatóságok számára az illegálisan érkező személyek őrizetbe vételét és kitoloncolását.

Albániai állampolgárok

A brit miniszterelnök ezzel a kreatív megoldással utalt a franciákkal kötött megállapodásra (Forrás: Facebook, Rishi Sunak)

A migráció megállítása érdekében a brit miniszterelnök március első felében Párizsba utazott, és találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, akivel megállapodott, hogy közösen lépnek fel a csatornán keresztük Nagy-Britannia felé tartó, és bevándorlási céllal történő hajókázásokkal szemben.

Sunak a találkozót követően úgy fogalmazott, hogy sikerült egy nagy lépést tenniük előre abban, hogy „francia szövetségeseikkel és barátaikkal” együttműködjenek ebben a kérdésben.

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma közben közölte, hogy a „Stop the Boats” kampányt szabályozó jogi dokumentum tartalmaz egy új kitételt, amely alapján felgyorsítják az albánokkal, illetve az albán állampolgárokkal kapcsolatos ügyek feldolgozását.

A tárca szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy a brit kormány nagyra értékeli az Egyesült Királyságban élő albán közösséget, és továbbra is üdvözli azt a sok albánt, akik legálisan utaznak az Egyesült Királyságba, és jelentősen hozzájárulnak a brit társadalom felvirágoztatásához.

A brit belügyminisztérium megjegyezte, hogy Albánia biztonságos ország, ezzel szemben azt tapasztalják, hogy sok albán állampolgár az életét kockáztatja azzal, hogy veszélyes és szükségtelen illegális utazásokat tesz az Egyesült Királyságba, ami jelentős terhet jelent a brit menekültügyi rendszerre.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Koszovó

Mi érezhető Prizren levegőjében az albán kormányfő és a szerb külügyminiszter szerint?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Mi érezhető Prizren levegőjében?
Más-mást érez egy albán és egy szerb Prizren levegőjében (Forrás: Facebook)
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter kimondottan dühösen reagált Edi Rama albán miniszterelnöknek internetes megnyilvánulására, miszerint „Prizren kevegőjében érezhető az albán történelem”. Rama ezt a Facebookon állapította meg, miután a hétvégén a feleségével és a fiával felkereste a koszovói várost.

Vajon milyen Prizren levegője?

Dačić a belgrádi Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva azt kérdezte, hogy „meddig engedhető meg az albán politikusoknak a történelemhamisítás”.

A szerb külügyminiszter nyilván azért lett dühös, mert ő maga is prizreni születésű, így a kijelentés szíven találta.

Dačić a Tanjugnak azt mondta, hogy Rama elfelejti, figyelmen kívül hagyja vagy szándékosan elhallgatja, hogy Prizren Szerbia fővárosa volt Dušan és Uroš szerb fejedelmek idejében, a 14. században, és emiatt Prizrent évszázadokon át császári városnak, vagy szerb Konstantinápolynak is nevezték.

Prizrenben 24 évvel ezelőtt több mint 10 000 szerb élt, ma pedig alig vannak húszan

– jegyezte meg a szerb külügyminiszter, aki szerint „ma Prizrenben csak a szerb nép elleni etnikai tisztogatás és népirtás, valamint Nagy-Albánia gondolata érezhető a levegőben”.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: