Connect with us

Gyógyszerek

IMMUNERŐSÍTÉS: “Magyar” vitamin szerb nyugdíjasoknak, avagy ki a nemzet orvosa?

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

NgcVSl5m
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Nagy felháborodást váltott a szerb ellenzéki térfélen a hír, amely szerint a szerb állam sürgősségi eljárással vásárolt vitaminokat, ráadásul több mint egymilliárd dinárért, vagyis összesen tíz millió euróért. Az eljárás mellett az is felháborította a szerbiai közvélemény egy részét, hogy a hatalmas értékű üzlet nyertese a szabadkai Goodwill Pharma, amelynek többségi tulajdonosai magyar cégek és magánszemélyek, szerbiai igazgatója pedig az a Tamás Zoltán, akit Aleksandar Vučić szerb elnök nyilvánosan személyes jóbarátjaként aposztrofál.

Vitamin ajándékba

A szerbiai egészségügyi minisztérium sürgősségi eljárással vásárolt cinket, D és C-vitamint, ebből kifolyólag közbeszerzési pályázatot nem tettek közzé, hanem közvetlen tárgyalások útján választották ki a beszállítókat.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az egészségügyi minisztérium öt gyógyszergyárat értesített a lehetőségről, amelyektől kérték, hogy tegyenek ajánlatot: a Max Medicát, az Ervamatint, a Slaviamedet, a Proton Systemet és a Goodwill Pharmát. A Max Medicán kívül mindegyik vállalat élt a lehetőséggel, és végül kapott a tíz millió euróból, de a felhatalmazott ajánlattevő a szabadkai Goodwill Pharma lett, így az ő márkaneve alatt teljesül a megrendelés.

A döntést március 12-én hozták meg, a szerződés aláírására pedig március 15-én került sor.

A szerződésben foglaltak szerint a beszerzés azért volt sürgős, mert az aktuális járványhelyzet indokolja, a válságstáb pedig ajánlja, hogy minél előbb vitamincsomagokat kell beszerezni a a Covid-19 által okozott betegség megelőzése érdekében.

A döntésben szerepel az is, hogy a megrendelő nem láthatta előre a fejleményeket, ezért az ilyen helyzetekben indokolt lehet a sürgősségi beszerzés.

Az viszont sehol sem kerül említésre, hogy a járványhelyzet már több mint egy éve tart, és hogy a minisztérium a 2021-es évre tervezett közbeszerzései között nem szerepel a vitaminok beszerzése, vagyis ez közvetlenül a vásárlás előtt merült fel, azzal az indokkal, hogy csökkenteni kívánják a fertőzöttek számát.

A szerződések megkötése után két héttel egy munkacsoport is alakult, amely a vitaminok célba juttatását koordinálja, és figyel arra, hogy a csomagokba három különböző vitamin kerüljön, amelyek összesen két havi fogyasztásra elegendők.

Vučić, a nemzet orvosa

Mindenképpen kedvezőnek mondható a három vitamin beszerzési ára, hiszen ha ezeket kiskereskedelmi áron akarjuk megvásárolni, akkor a csomagért 2.212 dinárt kell fizetni, amit ha beszorzunk azzal az 1,7 millió nyugdíjassal, akiknek a csomagokat szánják, akkor 32 millió eurós végösszeget kapunk. A közösségi médiában persze, más számok is megjelentek, amelyek szerint a vitamincsomag beszerzési ára ezer dinár sincs.

Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-oldalán tette közzé a minap, hogy mit tartalmaz a csomag.Ezek a jó vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszert erősítik. Ez még egy kis ajándék az államtól, nem számítva a kétszer 30 eurót, továbbá az 50 euró, amit csak a nyugdíjasok kapnak. Összesen 110 euró

– vélte a szerb elnök a címeres ajándékcsomagot bontogatva.

Hogy a csomagba egyébként miért nem került bele a magnézium, a kalcium vagy a szelén, ki döntötte el, mi kell a nyugdíjasoknak, vagy hogy miért nem jár a csomag a várandósoknak, illetve másoknak, nos, ezek nyitott kérdések maradnak, de nem az összes megválaszolatlan felvetés.

Az igazgató és az elnök “barátsága”

A szabadkai székhelyű Goodwill Pharma az ugyanilyen nevű magyar cég többségi tulajdona, de 20 százalékos részesedéssel rendelkezik benne a szintén magyar Jójárt Ferenc, és 29 százalékkal a szabadkai Tamás Zoltán, aki egyben a szerbiai Goodwill Pharma igazgatója is.

Aleksandar Vučić az év végén szintén Instagram profilján köszönte meg azt a palacktartó motrot, amelyet a szabadkai Tamás Zoltántól kapott ajándékba. IMMUNERŐSÍTÉS: “Magyar” vitamin szerb nyugdíjasoknak, avagy ki a nemzet orvosa?

Gyönyörű ajándék az én szabadkai jó ismerősömtől, Tamás Zoltántól. Még, ha lecserélem a Coca-Cola retro üvegét egy jó palack borra, akkor ez az év legeredetibb ajándéka.

Vučić egyébként már járt a Goodwill Pharma termelői egységében is, Pásztor István kíséretében. A beruházást 2017-ben magyar támogatással kezdte meg a szerbiai Goodwill, összértéke 4,7 millió euró, ebből 1,4 millió eurót a magyar kormány biztosított.

Miért “magyar” vitamint vett a szerb állam?

Az ellenzékhez közeli Danas belgrádi napilap felteszi a kérdést: az egészségügyi minisztérium miért nem választotta gondolkodás nélkül a hazai Hemofarmot, Galenikát vagy más szerbiai tulajdonban lévő gyógyszergyártó céget?

Az ellenzék egyébként arra is kíváncsi, hogy ki fizeti a 20 százalakos forgalmi adót, ki juttatja majd el a vitaminokat a nyugdíjasokhoz, az mennyibe kerül, vagy netalán a szerbiai Posta ingyen végzi majd a kiszállítást?

Ugyancsak felmerült már a kérdés, vajon a szerb elnök tisztában van-e azzal, hogy mit okoz ezzel a szabad piacon? Mi történik a többi gyártóval és gyógyszertárral, ha egy ekkora populációt ellátnak két hónapra elegendő vitaminnal? Lankad-e majd a vásárlói kedv, és hogyan hat ez a lépés a piacra?

A nyugalmazott szakszervezete arra kérte tagjait, hogy küldjék vissza az ajándékcsomagot. Vučić lépését politikai marketingnek minősítették, majd hozzátették, az elmúlt időszakban 4-12 havi nyugdíjat vontak el különféle címen a nyugdíjasoktól, akiket most egy öt eurós csomaggal akarnak megvesztegetni.

Az ellenzéki Néppártban arra voltak kíváncsiak, hogy Vučić vajon biztosította-e a reciprocitást, vagyis a szerb gyógyszergyártók Orbán Viktoron keresztül eljutnak-e a magyar nyugdíjasokhoz.

A kormánypárti Kurir legfrissebb cikke szerint Aleksandar Vučić ugyanakkor kijelentette, hogy kilenc termelőtől szerzik be a vitaminokat a nyugdíjasok számára, elutasítva azt az állítást, hogy csak egyetlen gyártó kap több millió eurót.
_________________
Forrás: internet

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: