Connect with us

Gyógyszerek

IMMUNERŐSÍTÉS: “Magyar” vitamin szerb nyugdíjasoknak, avagy ki a nemzet orvosa?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

NgcVSl5m
A cikk meghallgatása


Nagy felháborodást váltott a szerb ellenzéki térfélen a hír, amely szerint a szerb állam sürgősségi eljárással vásárolt vitaminokat, ráadásul több mint egymilliárd dinárért, vagyis összesen tíz millió euróért. Az eljárás mellett az is felháborította a szerbiai közvélemény egy részét, hogy a hatalmas értékű üzlet nyertese a szabadkai Goodwill Pharma, amelynek többségi tulajdonosai magyar cégek és magánszemélyek, szerbiai igazgatója pedig az a Tamás Zoltán, akit Aleksandar Vučić szerb elnök nyilvánosan személyes jóbarátjaként aposztrofál.

Vitamin ajándékba

A szerbiai egészségügyi minisztérium sürgősségi eljárással vásárolt cinket, D és C-vitamint, ebből kifolyólag közbeszerzési pályázatot nem tettek közzé, hanem közvetlen tárgyalások útján választották ki a beszállítókat.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az egészségügyi minisztérium öt gyógyszergyárat értesített a lehetőségről, amelyektől kérték, hogy tegyenek ajánlatot: a Max Medicát, az Ervamatint, a Slaviamedet, a Proton Systemet és a Goodwill Pharmát. A Max Medicán kívül mindegyik vállalat élt a lehetőséggel, és végül kapott a tíz millió euróból, de a felhatalmazott ajánlattevő a szabadkai Goodwill Pharma lett, így az ő márkaneve alatt teljesül a megrendelés.

A döntést március 12-én hozták meg, a szerződés aláírására pedig március 15-én került sor.

A szerződésben foglaltak szerint a beszerzés azért volt sürgős, mert az aktuális járványhelyzet indokolja, a válságstáb pedig ajánlja, hogy minél előbb vitamincsomagokat kell beszerezni a a Covid-19 által okozott betegség megelőzése érdekében.

A döntésben szerepel az is, hogy a megrendelő nem láthatta előre a fejleményeket, ezért az ilyen helyzetekben indokolt lehet a sürgősségi beszerzés.

Az viszont sehol sem kerül említésre, hogy a járványhelyzet már több mint egy éve tart, és hogy a minisztérium a 2021-es évre tervezett közbeszerzései között nem szerepel a vitaminok beszerzése, vagyis ez közvetlenül a vásárlás előtt merült fel, azzal az indokkal, hogy csökkenteni kívánják a fertőzöttek számát.

A szerződések megkötése után két héttel egy munkacsoport is alakult, amely a vitaminok célba juttatását koordinálja, és figyel arra, hogy a csomagokba három különböző vitamin kerüljön, amelyek összesen két havi fogyasztásra elegendők.

Vučić, a nemzet orvosa

Mindenképpen kedvezőnek mondható a három vitamin beszerzési ára, hiszen ha ezeket kiskereskedelmi áron akarjuk megvásárolni, akkor a csomagért 2.212 dinárt kell fizetni, amit ha beszorzunk azzal az 1,7 millió nyugdíjassal, akiknek a csomagokat szánják, akkor 32 millió eurós végösszeget kapunk. A közösségi médiában persze, más számok is megjelentek, amelyek szerint a vitamincsomag beszerzési ára ezer dinár sincs.

Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-oldalán tette közzé a minap, hogy mit tartalmaz a csomag.


– Ezek a jó vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszert erősítik. Ez még egy kis ajándék az államtól, nem számítva a kétszer 30 eurót, továbbá az 50 euró, amit csak a nyugdíjasok kapnak. Összesen 110 euró

– vélte a szerb elnök a címeres ajándékcsomagot bontogatva.

Hogy a csomagba egyébként miért nem került bele a magnézium, a kalcium vagy a szelén, ki döntötte el, mi kell a nyugdíjasoknak, vagy hogy miért nem jár a csomag a várandósoknak, illetve másoknak, nos, ezek nyitott kérdések maradnak, de nem az összes megválaszolatlan felvetés.

Az igazgató és az elnök “barátsága”

A szabadkai székhelyű Goodwill Pharma az ugyanilyen nevű magyar cég többségi tulajdona, de 20 százalékos részesedéssel rendelkezik benne a szintén magyar Jójárt Ferenc, és 29 százalékkal a szabadkai Tamás Zoltán, aki egyben a szerbiai Goodwill Pharma igazgatója is.

Aleksandar Vučić az év végén szintén Instagram profilján köszönte meg azt a palacktartó motrot, amelyet a szabadkai Tamás Zoltántól kapott ajándékba. IMMUNERŐSÍTÉS: “Magyar” vitamin szerb nyugdíjasoknak, avagy ki a nemzet orvosa?

– Gyönyörű ajándék az én szabadkai jó ismerősömtől, Tamás Zoltántól. Még, ha lecserélem a Coca- Cola retro üvegét egy jó palack borra, akkor ez az év legeredetibb ajándéka.

Vučić egyébként már járt a Goodwill Pharma termelői egységében is, Pásztor István kíséretében. A beruházást 2017-ben magyar támogatással kezdte meg a szerbiai Goodwill, összértéke 4,7 millió euró, ebből 1,4 millió eurót a magyar kormány biztosított.

Miért “magyar” vitamint vett a szerb állam?

Az ellenzékhez közeli Danas belgrádi napilap felteszi a kérdést: az egészségügyi minisztérium miért nem választotta gondolkodás nélkül a hazai Hemofarmot, Galenikát vagy más szerbiai tulajdonban lévő gyógyszergyártó céget?

Az ellenzék egyébként arra is kíváncsi, hogy ki fizeti a 20 százalakos forgalmi adót, ki juttatja majd el a vitaminokat a nyugdíjasokhoz, az mennyibe kerül, vagy netalán a szerbiai Posta ingyen végzi majd a kiszállítást?

Ugyancsak felmerült már a kérdés, vajon a szerb elnök tisztában van-e azzal, hogy mit okoz ezzel a szabad piacon? Mi történik a többi gyártóval és gyógyszertárral, ha egy ekkora populációt ellátnak két hónapra elegendő vitaminnal? Lankad-e majd a vásárlói kedv, és hogyan hat ez a lépés a piacra?

A nyugalmazott katonák szakszervezete arra kérte tagjait, hogy küldjék vissza az ajándékcsomagot. Vučić lépését politikai marketingnek minősítették, majd hozzátették, az elmúlt időszakban 4-12 havi nyugdíjat vontak el különféle címen a nyugdíjasoktól, akiket most egy öt eurós csomaggal akarnak megvesztegetni.

Az ellenzéki Néppártban arra voltak kíváncsiak, hogy Vučić vajon biztosította-e a reciprocitást, vagyis a szerb gyógyszergyártók Orbán Viktoron keresztül eljutnak-e a magyar nyugdíjasokhoz.

A kormánypárti Kurir legfrissebb cikke szerint Aleksandar Vučić ugyanakkor kijelentette, hogy kilenc termelőtől szerzik be a vitaminokat a nyugdíjasok számára, elutasítva azt az állítást, hogy csak egyetlen gyártó kap több millió eurót.
_________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava