Connect with us

Mezőgazdaság

KAPTÁR: Szlovéniában a méhek csillapítják a stresszt, csípésük viszont egyelőre nem helyettesíti a vakcinát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Szlovénia az egyetlen olyan EU-tagállam, amely hivatalosan is védi őshonos méhfaját. A növényvédő szerek túlzásba vitt használata, a globális felmelegedés és más egymásba fonódó okok miatt világszerte csökken a méhpopuláció, Szlovénia azonban folyamatosan küzd a méhek megmentéséért.

A mezőgazdaság költészete

A szlovén hírügynökség jelentése szerint Szlovénia az évszázados méhészeti hagyományaira támaszkodva jelenleg az egyetlen uniós tagállam, amely védelem alá helyezte őshonos méhfaját, a krajnai mézelő méheket (Apis mellifera carnica). Magyarországon csak az alföldi méh tenyészhető, bár más fajták tartása is engedélyezett.

A Szlovén Méhészek Szövetsége szerint minden ezer szlovén lakosból négy méhészkedik, ami világrekordnak számít. Szlovéniában azt mondják, hogy a méhészet a mezőgazdaság költészete.

Az ország folyamatos erőfeszítéseket tesz a méhpopuláció csökkenésének megakadályozására, aminek egyik módja a kaszálás vagy a füves területek vágásának késleltetése.

A peszticidek és a betegségek mellett a méhek ugyanis azzal a problémával küzdenek, hogy nem találnak elegendő táplálékot. A füvet manapság nagyon gyorsan levágják, a méhek ezért sok esetben nem tudnak elegendő táplálékoz jutni.

Mézes reggeli

A lukovicai székhelyű Szlovén Méhészek Egyesülete több mint 140 éves. Tevékenysége magában foglalja a méhészek oktatását és képzését, szakkönyvek kiadását és a Szlovén Méhész folyóirat kiadását, kiállítások, szimpóziumok, iskolai klubok, méhésztáborok és szakkörök (workshop), szemináriumok, lakossági kampányok szervezését, valamint a méhészeti termékek népszerűsítését az egészséges táplálkozásban.

A méhészegyesület a Szlovén Idegenforgalmi Közösséggel együtt számos figyelemre méltó kezdeményezést indított. Ezek közé tartozik a Méhek Világnapja, ami május 20-ára, Anton Janša szlovén festő és méhész születésnapjára esik.

Janša a 18. században a méhészet úttörője és nagy szakértője volt. Festőművésznek tanult, de méhészként vált híressé a bécsi Habsburg-udvarban, ahol a méhészet tanáraként alkalmazták.

Ennek ellenére a szocialista Jugoszláviában bélyeget szenteltek neki. Ma már Jugoszlávia sincs, és a lassan a bélyeg is kimegy divatból.

A méhészet születésnapjára esik az “Európai Mézes Reggeli”, ami Szlovéniában egy oktatási-promóciós kampány az óvodás és általános iskolás gyermekek számára, amikor a méhészek mézet adományoznak reggelire.

A mentális egészségerősítő

A szlovénok érzelmileg oly annyira kötődnek méheikhez, hogy a méhkaptárak mindenütt előfordulnak, még az iskolaudvarokon is.

Az rovarokat egy egyedülálló relaxációs terápiára is használják, amely során a stresszes embereket olyan szobákban helyezik nyugalmi állapotba, ahol zümmögő méhekkel teli kaptár van.

A méhek hangja nagyszerű mentális egészségerősítőnek bizonyult, arról viszont egyelőre nem tudunk, hogy a méhcsípés helyettesítheti-e a koronavírus elleni vakcinát.

És arról sem szól a fáma, hogy Anton Janša a jelenlegi szlovén miniszterelnök, Janez Janša nagy elődjei közé tartozik-e, de ez a méhek szempontjából teljesen mindegy.
________________
Képek: internet

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava