Connect with us

Horvátország

VICCNEK KICSIT DURVA: Ember vagy, vagy kormánypárti?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

three monkeys
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc


Horvátországban már napok óta folyik a csatározás a kormányfő és a kormánypárt tagjai, valamint az ellenzék és az ellenzéket támogató médiumok között. A csetepaté azután robbant ki, hogy pár nappal ezelőtt a rijekai (fiumei) Három Majomhoz címzett csapszék bejelentette, hogy nem szolgál ki kormánypárti vendégeket.

A Három Majom

A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ) elnöke Andrej Plenković, aki egyben a miniszterelnök is, tőle teljesen szokatlan lelkesedéssel vette bele magát a harcba, és alaposan lehordta a Három Majom tulajdonosát.

Amikor az ellenzék a tulajdonos segítségére sietett, Plenković ismét hevesen reagált, és felvetette, hogy a kormányra már lőttek a kisebbségi Szerb Demokrata Párttal történt koalíció miatt, most pedig a kormánypárt tagjainak megtiltják a belépést egy vendéglátóhelyekre.

– Vajon mi lesz a következő? Megvárnak bennünket a sötétben egy bunkósbottal?

– tette fel a kérdést a miniszterelnök.

A mindent és mindenkit ellenző Index.hr portál csípőből tüzelve sietett a Három Majom segítségére, és egy pop-uppal fogadta az olvasókat:

kormánypárti ember

Az Index arra kérte az olvasókat, hogy ha szeretnének belépni az oldalra, akkor igazolják hogy emberek. Két lehetőség közül lehetett választani. Az egyik: igen, ember vagyok, vagy nem a kormánypárt tagja vagyok.

A portálra tovább csak a két felkínált válasz egyikére kattintva lehetett bejutni és az Index elégedetten dörzsölhette a kezét, mert a nyilvános felhördülés perceken belül bekövetkezett.

Politikai vicc?

A kormányfő és a HDZ kulcsemberei rasszizmust, kirekesztést, fasizmust emlegettek, a kormánypárt pedig Facebook-oldalán bejelentette, hogy várja az illetékesek és a Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) megfelelő reakcióját.

A kormánypárt bejegyzésében kilátásba helyezte, hogy pert indít az Index.hr ellen.

I danas ponovno svjedočimo agresiji, uvredama i diskriminaciji jednog portala, što je nastavak kampanje širenja mržnje…

Közzétette: HDZ – Hrvatska demokratska zajednica – 2021. február 23., kedd

– Ha elmarad a széleskörű társadalmi reakció a gyűlölet és kizárólagosság ilyen és az ehhez hasonló megnyilvánulásaival szemben, akkor mindez holnap mások ellen is irányulhat. Ez nem lenne helyes választás a társadalom részéről, amelyet mi korszerű, haladó, befogadó és toleráns közösséggé szeretnénk változtatni

– üzente a kormánypárt.

A teáscsészében támadt vihar, hogy a finomabb, angolszász változatnál maradjunk az éjjeli edény helyett, szóval a vihar készületlenül érte az ellenzéket, egyenlőre még a Hazafias Mozgalom is mély hallgatásba burkolózott.

Az Indexet pártolók tábora jelenleg csak Vesna Alaburić sajtójogi ügyvédet tudhatja a maga oldalán, aki azzal érvel, hogy a kormánypárt kritikája a szólásszabadság részét képezi, illetve Žarko Puhovski politikai elemzőt, aki szerint az, amit az Index csinált, voltaképpen “politikai vicc”.

Nina Obuljen Koržinek kulturális és médiaügyi miniszter szerint ez viccnek egy kicsit durva lenne, szerinte egyértelműen törvénysértésről van szó, és az ügyet az Elektronikus Médiumok Tanácsának kell megvizsgálnia.

Négy majom

Akárhogy is, a nagy perpatvar a kormánypárt és Andrej Plenković malmára hajtja a vizet.

Egyrészt a Horvát Demokratikus Közösség elleni támadás felrázza a HDZ szavazótáborát, és már reflexből is összezárják a sorokat, másrészt pedig végre nem a HDZ botrányai állnak az érdeklődés középpontjában, hanem a Három Majom, illetve négy, ha az Indexet is beleszámoljuk.

Ez alaposan keresztbe tehet az ellenzék választási kampányának a helyhatósági választások előtt, és lehet hogy a baloldal drágán megfizet még a “viccelődésért”.
______________
Fotó: screenshot

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava