Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Horvátország

VICCNEK KICSIT DURVA: Ember vagy, vagy kormánypárti?

kormány VICCNEK KICSIT DURVA: Ember vagy, vagy kormánypárti? three monkeys
hu kormány VICCNEK KICSIT DURVA: Ember vagy, vagy kormánypárti? hu Hungarian

Olvasási idő: 2 perc

Horvátországban már napok óta folyik a csatározás a kormányfő és a kormánypárt tagjai, valamint az ellenzék és az ellenzéket támogató médiumok között. A csetepaté azután robbant ki, hogy pár nappal ezelőtt a rijekai (fiumei) Három Majomhoz címzett csapszék bejelentette, hogy nem szolgál ki kormánypárti vendégeket.

A Három Majom

A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ) elnöke Andrej Plenković, aki egyben a miniszterelnök is, tőle teljesen szokatlan lelkesedéssel vette bele magát a harcba, és alaposan lehordta a Három Majom tulajdonosát.

Amikor az ellenzék a tulajdonos segítségére sietett, Plenković ismét hevesen reagált, és felvetette, hogy a kormányra már lőttek a kisebbségi Szerb Demokrata Párttal történt koalíció miatt, most pedig a kormánypárt tagjainak megtiltják a belépést egy vendéglátóhelyekre.

Vajon mi lesz a következő? Megvárnak bennünket a sötétben egy bunkósbottal?

– tette fel a kérdést a miniszterelnök.

hu Hungarian

hu Hungarian

A mindent és mindenkit ellenző Index.hr portál csípőből tüzelve sietett a Három Majom segítségére, és egy pop-uppal fogadta az olvasókat:

kormánypárti ember kormány VICCNEK KICSIT DURVA: Ember vagy, vagy kormánypárti? covjek

Az Index arra kérte az olvasókat, hogy ha szeretnének belépni az oldalra, akkor igazolják hogy emberek. Két lehetőség közül lehetett választani. Az egyik: igen, ember vagyok, vagy nem a kormánypárt tagja vagyok.

A portálra tovább csak a két felkínált válasz egyikére kattintva lehetett bejutni és az Index elégedetten dörzsölhette a kezét, mert a nyilvános felhördülés perceken belül bekövetkezett.

Politikai vicc?

A kormányfő és a HDZ kulcsemberei rasszizmust, kirekesztést, fasizmust emlegettek, a kormánypárt pedig Facebook-oldalán bejelentette, hogy várja az illetékesek és a Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) megfelelő reakcióját.

A kormánypárt bejegyzésében kilátásba helyezte, hogy pert indít az Index.hr ellen.

I danas ponovno svjedočimo agresiji, uvredama i diskriminaciji jednog portala, što je nastavak kampanje širenja mržnje…

hu Hungarian

hu Hungarian

Közzétette: HDZ – Hrvatska demokratska zajednica – 2021. február 23., kedd

Ha elmarad a széleskörű társadalmi reakció a gyűlölet és kizárólagosság ilyen és az ehhez hasonló megnyilvánulásaival szemben, akkor mindez holnap mások ellen is irányulhat. Ez nem lenne helyes választás a társadalom részéről, amelyet mi korszerű, haladó, befogadó és toleráns közösséggé szeretnénk változtatni

– üzente a kormánypárt.

A teáscsészében támadt vihar, hogy a finomabb, angolszász változatnál maradjunk az éjjeli edény helyett, szóval a vihar készületlenül érte az ellenzéket, egyenlőre még a Hazafias Mozgalom is mély hallgatásba burkolózott.

Az Indexet pártolók tábora jelenleg csak Vesna Alaburić sajtójogi ügyvédet tudhatja a maga oldalán, aki azzal érvel, hogy a kormánypárt kritikája a szólásszabadság részét képezi, illetve Žarko Puhovski politikai elemzőt, aki szerint az, amit az Index csinált, voltaképpen “politikai vicc”.

Nina Obuljen Koržinek kulturális és médiaügyi miniszter szerint ez viccnek egy kicsit durva lenne, szerinte egyértelműen törvénysértésről van szó, és az ügyet az Elektronikus Médiumok Tanácsának kell megvizsgálnia.

Négy majom

Akárhogy is, a nagy perpatvar a kormánypárt és Andrej Plenković malmára hajtja a vizet.

hu Hungarian

hu Hungarian

Egyrészt a Horvát Demokratikus Közösség elleni támadás felrázza a HDZ szavazótáborát, és már reflexből is összezárják a sorokat, másrészt pedig végre nem a HDZ botrányai állnak az érdeklődés középpontjában, hanem a Három Majom, illetve négy, ha az Indexet is beleszámoljuk.

Ez alaposan keresztbe tehet az ellenzék választási kampányának a helyhatósági választások előtt, és lehet hogy a baloldal drágán megfizet még a “viccelődésért”.
______________
Fotó: screenshot


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

kormány VICCNEK KICSIT DURVA: Ember vagy, vagy kormánypárti? balkanac nagy


Google-válogatás