Connect with us

Labdarúgás

SOHA TÖBBÉ: Már nem szeretik egymást

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Soha többé nem akar megállapodást kötni az albán köztársasági elnök az albán miniszterelnökkel. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy Meta már nem szereti Ramát!

A jövő

Ilir Meta Albán köztársasági elnök sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy soha többé nem köt politikai megállapodást, vagy koalíciót kötni Edi Rama kormányfővel.

Meta hangsúlyozta, hogy Ramával két okból nem lesz megállapodás. Az elnök szerint Rama “megkérdőjelezte Albánia területi integritását és Koszovó határait”.

A kettejük közötti politikai összecsapás már régóta tart, ezzel kapcsolatban Meta most ezt adta meg fő okként arra, hogy miért nem hajlandó a továbbiakban együttműködni Ramával.

Az elnök ezen felül azzal is megvádolta a kormányfőt, hogy “eladta az Albán tengert Görögországnak”, miután Görögország nemrégiben 6 tengeri mérföldről 12 mérföldre növelte tengeri határait Albánia terhére.

Edi Rama mindkét esetben cáfolta az ellene felhozott vádakat.

A múlt

Meta elnök és Rama miniszterelnök már többször is összecsapott egymással a “politikai csatamezőn”, mostani konfliktusnak különös jelentőséget az ad, hogy április 25-én parlamenti választások lesznek Albániában.

Ilir Metát az Edi Rama által vezetett Albán Szocialista Párt (Partia Socialiste e Shqipërisë, PS vagy PSSh) képviselőinek támogatásával választották meg elnöknek az albán parlamentben 2017-ben.

Ugyanebben az évben az általa 2004-ben alapított Szocialista Mozgalom az Integrációért elnevezésű párt (Lëvizja Socialiste për Integrim, LSI), amelyet most felesége vezet, kivált a szocialistákkal kötött koalícióból, és csatlakozott az ellenzékhez. Így került “ellenzéki pozícióba” az albán köztársasági elnök is.

Ilir Meta ugyancsak nagy focirajongó, mint Magyarország mostanában kinevezett tiszteletbeli konzulja, Armand Duka is. Meta érdekes módon a Celtic FC lelkes támogatója, így gyakran fejezi ki szimpátiáját a skót klub iránt.

Tavaly júliusban, vagyis már a koronavírus-járvány idején, megalapította az Celtic első szurkolói csoportját Albániában.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava