Connect with us

Albánia

SZIJJÁRTÓ ÜZENT BRÜSSZELNEK: Végre induljanak meg a csatlakozási tárgyalások Albániával!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Az Európai Uniónak sürgősen el kell kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat Albániával – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tiranában, albán hivatali kollégájával közösen tartott sajtóértekezletén.

A magyar miniszter hozzátette, hogy Albániának fontos szerepe van a Nyugat- Balkán biztonságának szavatolásában, a régióban történő eseményeknek pedig Közép- Európa fejlődésében és az egész Európát érő migrációs nyomás alakulásában.

A tárcavezető szerint az uniónak szorosan együtt kell működnie a térség országaival, különben a kontinenst megint elárasztják az illegális bevándorlók.

– Ha nem lesz szoros együttműködés, akkor az Európai Uniót eláraszthatják az illegális migránsok, és ennek a biztonságon kívül van egy másik kockázata, mégpedig az egészségügyi kockázat, hiszen a kontrollálatlan (migráns)hullámok a járvány gyors terjedését idézhetik elő

– jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy egy újabb magyar vállalat hajt végre jelentős beruházást Albániában: 4,6 milliárd forint értékben létesít egy tíz megawatt kapacitású napelemparkot.

Olta Xhaçka albán EU-ügyi és külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Magyarországban megingathatatlan partner találtak az albán integrációs törekvések terén, valamint az egész régióra vonatkozóan.

Az albán tárcavezető köszönetet mondott Szijjártó Péternek azért, hogy Magyarország tavaly 260 ezer euró értékben segítséget nyújtott Albániának a 2019. novemberi földrengés okozta károk helyreállításához, ezenkívül azért az adományért – egészségügyi felszerelésekért -, amelyet a járvány elleni védekezéshez kapott.

Egyúttal üdvözölte, hogy a két ország oktatási megállapodást ír alá, amelynek keretében a magyar állam a 2021-2024 közötti időszakra évente húsz albán diáknak ösztöndíjat ad magyarországi felsőoktatási intézményekben való tanuláshoz.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava