ELEMZŐI VÉLEMÉNY: Több amerikai katonát Görögországba, avagy felszámolják-e az incirliki bázist?

Olvasási idő: 1 perc

Itt az ideje, hogy a Törökországban lévő amerikai İncirlik támaszpontot áttelepítsék Görögországba – írja a National Interest amerikai külpolitikai elemző oldal.Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekei szempontjából már nem létfontosságú a törökországi légibázis megtartása

– véli a szerző a portálon, amelyet a még a Nixon elnök által alapított Center for the National Interest külpolitikai tanácsadó cég gondoz.

A stratégiai okokból Törökország délkeleti részén létesített İncirlik támaszpont kulcsfontosságú helyszín volt a régióban indított légi hadműveletekhez, legutóbb az Iszlám Állam elleni szíriai és iraki hadjáratban.

A légi támaszpont azonban elveszítette jelentőségét, a szerző szerint egyrészt azért, mert már véget ért a hidegháború, és ezért nincs szükség az egykori Szovjetunó határainál létesített bázisra, másrészt pedig azért, mert növekszik az Egyesült Államok “energia-függetlensége”.

A történelem folyamán İncirliket központi jelentőségűnek tartották a közel-keleti orosz befolyás ellensúlyozására, és azóta is raktároznak ott amerikai nukleáris fegyvereket.

Az amerikai légierő jelenleg mintegy ötezer katonát állomásoztat a törökországi légibázison.

Az elemző szerint viszont Törökország mostanra megbízhatatlanná vált Washington számára, nemcsak a politikai iszlám Recep Tayyip Erdoğan elnök alatt tapasztalható növekvő befolyása miatt, hanem azért is, mert Ankara egyre szorosabban működik együtt Oroszországgal, nemrég például orosz gyártású S-400-as rendszert vásárolt Moszkvától.

A National Interest elemzője úgy véli: az alternatíva Görögország lehetne, már csak azért is, mert már folynak a tárgyalások a krétai Iráklio (ógörögösen: Hérakleion) közelében lévő egykori amerikai légi támaszpont újranyitásáról.

Az Egyesült Államok jelenleg kismértékben képviselteti magát katonailag Görögországban, de Athént támogatja Ankarával szemben a két ország vitájában, ami a Földközi-tenger keleti részén nemrég feltárt földgázhoz való hozzáférésről szól.
ELEMZŐI VÉLEMÉNY: Több amerikai katonát Görögországba, avagy felszámolják-e az incirliki bázist? ELEMZŐI VÉLEMÉNY: Több amerikai katonát Görögországba, avagy felszámolják-e az incirliki bázist? balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!