Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Egyesült Államok

ELEMZŐI VÉLEMÉNY: Több amerikai katonát Görögországba, avagy felszámolják-e az incirliki bázist?

Incirlik
Olvasási idő: 1 perc

Itt az ideje, hogy a Törökországban lévő İncirlik támaszpontot áttelepítsék Görögországba – írja a National Interest amerikai külpolitikai elemző oldal.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekei szempontjából már nem létfontosságú a törökországi légibázis megtartása

– véli a szerző a portálon, amelyet a még a Nixon által alapított Center for the National Interest külpolitikai tanácsadó cég gondoz.

A stratégiai okokból Törökország délkeleti ré létesített İncirlik támaszpont kulcsfontosságú helyszín volt a régióban indított légi hadműveletekhez, legutóbb az Állam elleni és iraki hadjáratban.

A légi támaszpont azonban elveszítette jelentőségét, a szerző szerint egyrészt azért, mert már véget ért a hidegháború, és ezért nincs szükség az egykori Szovjetunó határainál létesített bázisra, másrészt pedig azért, mert növekszik az Egyesült Államok “-függetlensége”.

A történelem folyamán İncirliket központi jelentőségűnek tartották a közel-keleti orosz befolyás ellensúlyozására, és azóta is raktároznak ott amerikai fegyvereket.

Az amerikai légierő jelenleg mintegy ötezer katonát állomásoztat a törökországi légibázison.

Az elemző szerint viszont Törökország mostanra megbízhatatlanná vált számára, nemcsak a politikai iszlám Recep Tayyip elnök alatt tapasztalható növekvő befolyása miatt, hanem azért is, mert Ankara egyre szorosabban működik együtt Oroszországgal, nemrég például orosz gyártású S-400-as rendszert vásárolt Moszkvától.

A National Interest elemzője úgy véli: az alternatíva Görögország lehetne, már csak azért is, mert már folynak a tárgyalások a krétai Iráklio (óösen: Hérakleion) közelében lévő egykori amerikai légi támaszpont újranyitásáról.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az Egyesült Államok jelenleg kismértékben képviselteti magát katonailag Görögországban, de Athént támogatja Ankarával szemben a két ország vitájában, ami a Földközi-tenger keleti részén nemrég feltárt földgázhoz való hozzáférésről szól.

Aestherar 412
tarhelypar-412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: