Connect with us

Migráció

NÉPI JÁRŐRSÉG: A szerb migránsellenes csoport is felfigyelt arra, ami a szerb-román-magyar hármashatárnál történik

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

majdany rabe
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Egy szerb hírportál szerint „borzalmas hírek” érkeznek a szerb-román-magyar hármashatárnál lévő Majdányból és Rábéból. A Népi Járőrség elnevezésű önszerveződő csoport a napokban a helyszínen járt, hogy felmérje a helyzetet. Az erről beszámoló SrbinInfo szerint a terrorizálják a két falu lakosságát, kirabolják az idős embereket, akik az utcára sem mernek kimenni. Nem sokkal a cikk megjelenését követően a VMSZ elnökének közbenjárására a szerb rendőrök közel háromszáz migránst vittek el a térségből. Lehet, hogy a cikk és a rendőrségi akció között nincs összefüggés, és az egybeesés csak a véletlen műve.

Népi járőrök

Borzalmas hírek érkeznek a szerb-román-magyar hármashatárnál lévő Majdányból és Rábéból, ahol a népi járőrök szerint jelenleg mintegy ezerötszáz-kétezer illegális migráns tartózkodik, akik terrorizálják az ott élő embereket, betörnek a házakba, tönkre teszik a szerbiai állampolgárok vagyonát.

A szerb hírportál szerint a két falu többnyire idős lakossága retteg, és az utcára sem mer kimenni.

– Ez a legrosszabb, ami történhetett velünk. Éjszaka nem alszunk. Nem merünk elmenni a boltba. A migránsok normális emberhez nem méltóan viselkednek, félmeztelenre vetkőznek, kiabálnak, betörnek a házakba. Kirabolnak minket. Már tizenöt üres házat elfoglaltak. A rendőrök kísérgetik őket. Mi történt velünk?

– kérdik könnyek között faluban élő „nagymamák és nagyapák”, akik a Népi Járőrség tagjaival beszélgettek.

Az egyik helyi lakost az is érdekelné, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök miért nem szereti annyira a magyarokat, mint az ország más népeit, amire az egyik népi járőr megjegyezte, hogy Vučić nem egyenlő Szerbiával.

Egy helyi asszony arra is panaszkodott, hogy amikor négy-öt autóbusszal viszik el a migránsokat a reggeli órákban, aznap este már legalább száz újabb illegális bevándorló van a faluban.

– Nem az a megoldás, hogy elviszik őket, az lenne célravezető, ha nem engednék meg nekik, hogy ide jöjjenek

– mondta az asszony, aki szerint a migránsok utaztatásán leginkább a taxisok keresnek, akik visszaviszik őket a határmenti falvakba.

A migránssimogatók

A SrbinInfo beszámolója szerint a Népi Járőrség elnevezésű csoport tagjai azért érkeztek Szerbia északi részére, hogy segítsék a veszélyeztetett lakosságot, tekintettel arra, hogy a térségben élő néhány száz, főleg idős embert az állam kiszolgáltatta a több ezer migráns kényének-kedvének.

A csoport tagjai azt ígérték, hogy egy hét múlva nagyobb számban térnek vissza a térségbe, hogy megvédjék a határ mentén élő magyarokat.

A cikk szerint az elkövetkező időszakban minden kétséget kizáróan arra lehet számítani, hogy a térségben még több migráns lesz.

A cikkhez csatolt videóból arra lehet következtetni, hogy a szerb rendőrök nem csak elviszik, hanem vissza is hozzák a migránsokat – legalábbis ezt szerették volna kimondatni a népi járőrök egyik-másik beszélgető partnerükkel.

A videóban elhangzik az is, hogy a szerb rendőrök csak a központilag megszabott határokig mehetnek el, azon túl már nem intézkedhetnek. Szó esik arról is, hogy az okozott károkért senki nem felel.

– Nem merjük elhagyni a házat, mert rögtön bemennek. Hozzám is többször bejöttek. Ez a megszállás modern módja, ez már nem Szerbia, hanem Szíria

– nyilatkozta az egyik megkérdezett, aki szerint a migránsok annyira kiokosodtak, hogy felmennek a padlásokra, és felhúzzák maguk után a létrát. Ennek következtében elérhetetlenné válnak az éppen razziázó rendőrök számára, akik így csak egy részüket tudják begyűjteni.

A Népi Járőrség elnevezésű migránsellenes csoport értesülései szerint a civil szervezetek tagjai gyakran felkeresik az illegális bevándorlókat, és pénzt adnak nekik!?

A BALK úgy tudja, hogy a hármashatárnál aktívak a nemzetközi szervezetek is, amelyeknek a tagjait a helyi lakosság egyszerűen csak „migránssimogatóknak” nevez.

Horvátország

6-OS VILLAMOS: Gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítéltek egy pakisztáni migránst Horvátországban +18!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

6-os, 6-os villamos, gyilkos
GYILKOSSÁG A HATOS VILLAMOSON: Megszületett az elsőfokú ítélet annak a migránsnak az ügyében, aki Zágrábban megölt egy helyi lakost (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nem múlott el incidens nélkül az ítélethirdetés. A Velika Gorica-i megyei bíróság elsőfokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy pakisztáni migránst, aki 2017-ben még kiskorúként érkezett Szerbia érintésével Horvátországba. Menedékkérelmét a horvát hatóságok jóváhagyták, így legálisan tartózkodott az országban, de egyébként sem tudták volna azonnali hatállyal kiutasítani, mert a vonat levágta az egyik lábát.

Gyilkosság a 6-os villamoson

A gyilkosság – amely miatt ítélkeztek felette – 2021 szeptember 18-án, a reggeli órákban történt Újzágrábban (Novi Zagreb), ahol Muhammad Shahzad vitába keveredett egy 52 éves horvát férfival az ottani 6-os villamoson.

A vita tettlegességig fajult, ami során Shahzad egy konyhakéssel hátulról nyakon szúrta Siniša V.-t, aki a helyszínen meghalt.

Ezt követően a pakisztáni horvátországi hölgyismerősének segítségével repülőjegyet szerzett, és még aznap Rómába utazott, vagyis elhagyta az országot. A 40 eurós jegyet, és a 240 kunás Covid-tesztet az említett ismerőse fizette ki neki, akiről később még szó lesz, mert ő a történet szerves része.

A horvát rendőrség európai elfogatóparancsot adott ki Shahzad ellen, miután a környező térfigyelő kamerák felvételeit átnézve megállapították a gyilkos személyazonosságát, merthogy egy régi típusú villamosról van szó, amelyen nem volt kamera.

A horvát elfogatóparancs alapján az olasz hatóságok Firenze környékén tartóztatták le az elkövetőt, aki szökése óta talán ruhát sem váltott.

A tartózkodási helyét annak köszönhetően sikerült beazonosítani, hogy két hónappal a gyilkosság után bekapcsolta a telefonját.

A bíróságon Shahzad azzal védekezett, hogy a kést önvédelemből használta, ami azonban elutasításra került, mert a bizonyítékok arra engedtek következtetni, hogy nem volt szükség védekezésre, illetve a szükséges védekezés túllépésére.

A bíróság véleménye szerint a gyilkos önvédelemről szóló állításának ellentmond, hogy a sértett háttal volt neki a szúrás pillanatában, és nem volt nála semmilyen fegyver, ami egyértelműen cáfolja, hogy támadólag lépett fel.

6-os villamos, 6-os, gyilkos

AKKUMULÁLÓDOTT STRESSZ? Muhammad Shahzad bilincsben (Screenshot)

Shahzad egyetlen szúrással ölte meg áldozatát, ez a szúrás azonban olyan erős volt, hogy a kés 14 centiméterre hatolt be az áldozat testébe, amit a bíróság súlyosbító körülményként vett számításba, a szúrás ereje ugyanis nagyfokú agresszióra utal.

A szúrást követően a kés pengéje benne maradt az áldozat testében, a műanyagból készült nyele pedig a villamos lépcsőjére esett.

A bíróság azt is súlyosbító körülménynek tekintette, hogy az elkövető repülőjegyet szerzett, és még aznap távozott az országból, ami jogi értelmezés szerint azt jelzi, hogy megpróbált kibújni a felelősség alól.

Nehéz migránskora volt

Enyhítő körülménynek minősült viszont, hogy a pakisztáni férfi egy ideig a jogszabályoknak megfelelő életet élt, és hogy nehéz élete, vagyis úgymond „nehéz migránskora” volt, mielőtt Horvátországba érkezett, ahol elvesztette az egyik lábát.

Shahzad elmondta, hogy 2016-ban hagyta el Pakisztánt, útközben a halál különböző formáinak szemtanúja volt, anikor Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Horvátországba érkezett, ahol végül menedéket és papírokat kapott.

Ezt azonban az előzte meg, hogy három napos szerbiai és horvátországi folyamatos gyaloglás után Vinkovcenál (Vinkovci) négy társával együtt egy mozgó vonatra akart felugrani, de kapaszkodás közben megcsúszott a keze és a vonat alá esett, akárcsak az egyik társa is, akinek a fejét vágták le a kerekek, neki viszont a bal lába veszett oda, a jobb lába pedig roncsolódott.

Ezt követően négy hónapig volt kórházban, majd a zágrábi befogadó központban tartózkodott, a menedékjog megszerzését követően szociális lakást is kapott, de a végén mégis egy hajléktalanszállón kötött ki, hat hónapig egy étteremben dolgozott, de utána elbocsátották.

A bírósági elmeorvosi szakértő szerint – akivel a vádlott nem működött együtt – előfordulhat, hogy az elkövető esetében „akkumulálódott stressz” állt elő, és az válthatott ki ilyen erős reakciót.

Shazhad még kiskorú volt, amikor a gyermekvédelmi központban megismerte Sunčana P.-t, aki önkéntesként horvátul tanította a migránsokat, később pedig segített neki a szökésben, arról nem is beszélve, hogy a „gyilkos fegyver” is az ő konyhájából származott.

Sunčana P.-re nagy hatással volt Shazhad nehéz migránskora, és amikor a gyilkosság előtt három nappal megkereste őt, hogy segítsen neki lakást találni, a nő és az édesanyja is jóindulattal fogadta.

A pakisztáni migráns az első éjszakát a nő autójában töltötte, a következőt pedig már minden bizonnyal a lakásukban, amely mindössze 200 méterre volt a gyilkosság helyszínétől.

Szeptember 18-án, amikor elhagyta „vendéglátója lakását, Shazhad magával vitte a kék színű, fröccsentett műanyag nyelű konyhakést, amellyel aztán a villamoson leszúrta az áldozatát.

Letartóztatásakor a pakisztáni férfi ugyanazokat a ruhákat viselte, mint a bűncselekmény elkövetésekor, lábán is ugyanaz a teniszcipő volt, amelyről még a vérnyomokat sem távolította el, amelyek a 6-os villamoson elkövetett gyilkosság alkalmával kerültek rá.

Incidens a bíróságon

A Velika Gorica-i ítélethirdetésen részt vehettek az áldozat hozzátartozói is, ami eleve magában hordozta a konfliktusos szituáció kialakulásának veszélyét.

– Átkozott gyilkos! Az én gyerekem a sírban, te meg kijössz

– kiáltotta oda neki az 52 éves áldozat édesanyja, aki nemcsak a fia, hanem a saját sorsa miatt is el volt keseredve.

– Ez a börtönben vigasztalódik, ott kap ebédet, nekem meg a nyugdíjamból kell megvennem magamnak az ételt

– méltatlankodott az idős asszony, amikor az elsőfokon elítélt pakisztáni férfit kivezették a teremből, hogy visszavigyék a börtönbe, ahol cirka tíz évet tölt, mert a vizsgálati fogságot leszámítják a büntetésből.

A horvát médiában negatív hangvételű kommentárok is napvilágot láttak, a Večernji list egyik cikkéhez kapcsolódó bejegyzés szerzője azzal vádolta meg a Béketanulmányok Központja (Centar za mirovne studije) nevet viselő civil szervezetet, hogy őket terheli a felelősség Siniša V. haláláért, mert ők látták vendégül a gyilkost, tőlük kapta a konyhakést, a bíróságon pedig úgy tanúskodtak, hogy a pakisztáni férfi állítólagos lelki problémái miatt minél enyhébb büntetést kapjon.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava